Човјек који је од САД направио силу

Марина Чигоја
Човјек који је од САД направио силу

Френклин Делано Рузвелт био је амерички државник и политичар, предсједник САД од 1932. до 1945. Четири пута биран је за шефа државе, једини у америчкој историји. Био је правник и члан Демократске странке.

Захваљујући његовој политици одбацивања традиционалног изолационизма, САД не само да су се извукле из до тада незапамћене економске и политичке кризе, него су се наметнуле као главна војна, економска, политичка и културна сила у свијету и тај статус уживају до данас.

Политику "велике батине" према латиноамеричким земљама замијенио је политиком "доброг сусједства", а са Совјетским Савезом успоставио је дипломатске односе.

Парализа

Рођен је 30. јануара 1882. године и одрастао у угледној њујоршкој аристократској породици. Политиком се почео бавити од 1909. године као присталица Демократске странке. За вријеме Првог свјетског рата истакао се на положају помоћника министра за морнарицу.

Године 1921. оболио је од дјечје парализе, болести због које није могао ходати, али чије постојање је, слично као и љубавна веза са секретарицом Луси Мерсер, остало тајном до краја његовог живота.

Упркос болести, 1928. изабран је за гувернера државе Њујорк, а четири године касније први пут постаје предсједник САД, у вријеме велике привредне кризе коју је ублажио политиком познатом као "Њу дил".

Рат

Рузвелт је поново изабран за предсједника 1936. године. За вријеме другог мандата економска питања с временом су дошла у сјену свјетских догађаја који ће 1939. ескалирати у Други свјетски рат.

Користећи ту кризу као изговор, Рузвелт је прекинуо с дотадашњим преседаном, кандидовао се по трећи пут и побиједио на изборима 1940. Објавио је
1941. Повељу о четири слободе: слободу мисли, слободу од страха, слободу од сиромаштва и слободу вјероисповијести.

Исте године његовом заслугом усвојен је Закон о зајму и најму, што је САД припремило за ратне напоре.

Иако је инсистирао на томе да САД подржавају Велику Британију (а послије СССР), те развио лично пријатељство с Винстоном Черчилом, због тада доминирајућег изолационизма у америчкој јавности, САД се нису укључиле у рат све до јапанског напада на Перл Харбур.

Рузвелт се истакао као прагматичан ратни вођа.

Смрт

За предсједника је поново изабран 1944. године, а преминуо је неколико мјесеци касније, 12. априла 1945. године, недуго прије побједоносног завршетка рата, од излива крви у мозак у Варм Спрингсу у савезној држави Џорџији.

Сахрањен је у Вашингтону. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана