Човјек који је 53 године живио на врху стуба: Да ли знате ко је био Свети Алимпије?

Национална Географија
Foto: Принтскрин

Сматра се да је Алимпије на стубу провео око 53 године. Српска православна црква 9. децембра по новом календару (26. новембра по старом календару) обиљежава празник посвећен Преподобном Алимпију Столпнику.

Рођен је око 522. године у Андријанопољу (Једрене) у Пафлагонији. Према предању овај светац је строгим постом и стрпљењем превазишао бројне недаће.

Свети Алимпије је од дјетињства био посвећен богу. Као ђакон је служио у цркви у Андријанопољу код епископа Теодора.

Иако омиљен, волио је да се осами. Желио је да живи у молитви па се повукао на једно грчко гробље поред града. Од овог гробља су људи бјежали јер се причало да се на њему људима привиђао демон.

Алимпије је склонио са гробља све паганске симболе и поставио крст, а онда је пронашао стуб, на који се смјестио. На том стубу је на хладноћи и врућини, у посту и молитви, провео већи дио живота (према хришћанском предању око 56 године). Због тога је и назван Столпником.

Ни подсијмех људи, ни искушења га нису омела. Послије неког времена, људи су почели да га поштују и да долазе код њега да их утјеши или исцијели. Поред његовог стуба најприје је подигнута црква посвећена великомученици Ефимији, која му се наводно јавила у сну, а потом су подигнута и два манастира, један мушки и један женски. У женском манастиру живјеле су Алимпијеве мајка и сестра Марија. Он је све вријеме остајао на свом стубу.

Свети Алимпије је установио типтике, односно манастирске прописе према којима према којима су се понашали монаси и монахиње.

По предању, Свети Алимпије је живио 120 година и упокојио се 640. године у вријеме цара Ираклија

Четрнаест година пред смрт, Алимпију су обољеле ноге, тако да више није могао да стоји.

Од његових моштију сачувана је глава која се данас налази у Кутлумушком манастиру на Светој Гори.

Често је фрескописан у храмовима православне цркве, а једна од најпознатијих фресака налази се у припрати Пећке патријаршије . Сматра се једним од три велика столпника, поред Симеона Столпника и Данила Столпника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана