Чињеницe о Другом свjетском рату које можда нисте знали

Vecernji.hr
Чињеницe о Другом свjетском рату које можда нисте знали

Када се прича о побjедама у Другом свjетском рату, о Њемачкој се говори да је побјеђивала због своје високе технологије и због војске са модерном механизацијом. Али то није баш тако - било је и јачих од ње. Ова и још четири чињенице ријетко коме су познате.

1) Француска је имала више тенкова, топова и људи од Њемачке кобне 1940. године

Када је Њемачка 10. априла 1940. године кренула у напад, само је 16 од 135 дивизија било механизовано, тј. имало механизовани траспорт. Остатак се ослањао на коње и ход. Од Савезника само је Француска имала 117 дивизија.  

Осим тога, Француска је имала и више топова: Њемачка је имала 7.738 топова, а Французи чак више од 10.000. Већина Француских тенкова била је већа, јаче борбене моћи и имала је бољи оклоп од њемачких "Панцера".  

2) Копнене снаге нису биле приоритет у Уједињеном Краљевству

Британија је још прије почетка рата одлучила да ће главне снаге њене војске бити ваздушне снаге и морнарица. Тек послије пада Француске одлучили су да ојачају и копнене снаге.

Све до прољећа 1944. године, приоритет оружаних снага Британије било је ваздухопловство. Сама Британија изградила је током рата 132.500 авиона, што је запањујући успјех имајући у виду то да Краљевско ратно ваздухопловство ни у једној од битака није имало више од 750 ловаца.

3) Савезнички губици бродова за снабдевање износили су само 1 одсто

Савезнички губици током Другог свјетског рата у Сјеверном Атлантику, на Арктику и у националним водама износили су само 1,48 одсто. Укупно је било 323.090 индивидуалних путовања, а само на 4.786 дошло је до потонућа. Од тога броја 2.562 брода су била британска. Током рата свакодневно је пловило око 2.000 бродова.

4) Јапанци су имали ракете-камиказе

Нису само Нијемци имали авионе на ракетни погон током Другог свјестког рата. Послије почетних побједа Јапан није могао да држи корак са технологијом САД. Међутим, развијена је "Окха", ракета којом је управљао човјек и која се користила против савезничких бродова. Након тога су камиказе управљале ракетама.  

Када би авион достигао мету, испутсио би рактеу, а она би летјела према броду док је пилот не би "упалио" и залето се брзином већом од 800 километара на час. Пилоти "Окхе били су познати као "јинраи Бутаи" (богови муње). Само три савезничка брода су потопљена.

5) Изгубљени ловац њемачког ваздухопловства

Док је "Месершмит" развијао "Бф-109", конкурентска компанија "Хеинкел" такође је развијала нови авион - "Хе-112". Први прототипи имали су сличне карактеристике. Оба авиона летјела су брзином већом од 550. километара на час, али је Хенкелов авион имао и невјероватан досег од 1200 километара и још неке карактеристике које су знатно боље чак и од Месершмитовог авиона Бф-110, који еј имао два мотора.  

Ипак, Вили Месершмит био је партијски човјек, а Геринг је обожавао авион "Ме-110", док је Хенкел имао и "мало" јеврејске крви, па је његов пројекат брзо одбачен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана