Британски историчар: Аустроугарска запостављала Србе

СРНА
Британски историчар: Аустроугарска запостављала Србе

Беч - Аустроугарска је премало размишљала о придобијању благонаклоности српског становништва и направила грешку што се није зауставила послије одговора српских власти, које нису хтјеле рат, на ултиматум из Беча, сматра британски историчар Марко Атила Хоаре.

"Атентат је било дјело 'Црне руке' и није била жеља српске владе да води рат. Када је Аустроугарска поставила ултиматум Србији и српска влада готово све од тога прихватила, постојала је шанса да се ту стане и сарађује са београдским властима, те покуша да се изолује 'Црна рука' ", објаснио је он.

Хоаре је, у интервјуу бечком дневнику "Стандард", поводом стоте годишњице почетка Првог свјетског рата, истакао да Аустроугарска није довољно пазила на јавно мњење у Србији, гдје је постојало увјерење да ће морати да се води борба против монархије како би се остварили национални интереси.

Британски историчар је подсјетио да је окупација Босне и Херцеговине довела до територијалне свађе, али да то није значило да је морало доћи до рата.

Према његовом мишљењу, тензије између Аустроугарске и Србије имају своје "коријене негдје дубље".

Он је указао да је након убиства краља и краљице 1903. дошло до промјене става према Аустроугарској монархији, пошто су Радикална странка и круг око војске стајали иза државног удара.

Анексија 1908. је убрзала сукоб, пошто су у Србији након тога постојали моћни елементи који су промијенили пасивни антиаустријски у активни антиаустријски став, рекао је Хоаре.

Такође је нагласио да је Аустроугарска била наклоњенија муслиманским власницима посједа, као и Хрватима, али да то није било антисрпски став.

Исто тако је навео да су просјечни Срби били ужаснути атентатом на аустроугарског престолонасљедника.

Као примјер навео је бх. политичара Милана Сршкића који је на вијест о убиству извадио свој мач и саопштио да је потребно осветити Фердинанда и Софију и да је спреман да се бори против Србије.

Послије атентата, навео је Хоаре, дошло је до тлачења српског становништва од стране хабсбуршких власти.

У српским књигама, како је указао, говори се чак и о геноциду над Србима, што је, према његовим ријечима, претјеривање, јер су Хабсбурговци имали српске трупе и високе српске официре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана