Била је једна од најозлоглашенијих жена свих времена: Плашила је се и полиција

jutarnji.hr
Била је једна од најозлоглашенијих жена свих времена: Плашила је се и полиција

Рођена у Лондону 1900. Матилда Тили Дивајн одрасла је у сиромашној четврти и сањала о будућност у раскоши. Сан јој се остварио начинивши је једном од најбогатијих жена тог времена - а да до новца није дошла ни удајом ни насљедством.

Те 1920. године Томас Корк, посластичар у аустралијском Сиднеју, посјетио је радњу у власништву свог доброг пријатеља. Чувши повике и звук борбе који су долазили споља, потрчао је према вратима, гдје је видио Тили Дивајн. Очи су им се сусреле, а Дивајнова је појурила према њему држећи бритву. Корк је затворио очи и рукама заштитио главу, али осјетио је убод. Кад је погледао, крв му је прснула у лице. Напала га је жена чији досје може засенити чак и Ал Капонеа - с елементима од увредљивог понашања и напада до проституције, подвођења...


Дивајнова је све то успјела "постићи" до 1925. године, кад је имала двадесет година.

С обзиром на њену историји, добила је невјероватно благу казну за напад с почетка текста - двије године "лаганог рада". До 1930. Дивајнова се пребацила на мало веће злочине, водила је банду, била власница мреже бордела, чак је диловала дрогу.

Рођена у Лондону 1900. Матилда Тили Дивајн одрасла је у сиромашној четврти и сањала о богатству у будућности. То је и успјела, поставши једна од најбогатијих жена тог времена - а да до новца није дошла ни удајом ни насљедством.

Након што је упознала Аустралијанца Џима Дивајна и за њега се удала, преселила се на нови континент. Почела је зарађивати продајом властитог тијела у њиховом дому, а касније ју је Џим возио код клијената.

Но, убрзо је открила далеко уноснији посао, постала је мадам која је подводила друге жене.

Када су се политичари у Аустралији окомили на продају кокаина и рад бордела, власници тих бизниса морали су се повући дубље у подземље. Интелигентна мадам Дивајн домишљато је искористила рупу у закону, према којој ниједан мушкарац не смије водити бордел, преноси Експрес.

Будући да је она била жена, ништа јој није стајало на путу да искоришћава сиромашне и очајне дјевојке, узимајући велик проценат њихове зараде. Ипак је то била њена јавна кућа. У Аустралији је било мало послова за повратнике из Првог свјетског рата, што је многе отјерало у раље криминала. Током Велике депресије Тилин посао дословно је процвјетао, а њено богатство мјерено данашњим новцем процијењивало се на више милиона долара.

Како то бива у животу, није била без конкуренције, њена главна супарница била је још мања жена од ње (растом и стасом) Кејт Леј, која је свој посао започела отварањем малих продавница пића. Чини се како у граду није било довољно мјеста за њих двије.

У Тилиној кући често су се одржавале раскалашне забаве, а имање су чували наоружани стражари и агресивни пси. Једне вечери Кејтини људи упали су на имање, међутим брзо су били побијени. У засједи их је чекао Тилин супруг Џим.

Мадам Дивајн је уживала у гламурозној страни злочиначког живота, размећући се крзном, дијамантима и свим могућим луксузом. Штампа ју је декларисала као "најгору жену у Сиднеју", а сама се рјешила свог досадног супруга када јој више ни на који начин није требао. Ипак, такав добар живот није могао дуго да траје, уосталом као ни за супарницу Кејт.

На крају су им, као што је био случај и са Ал Капонеом, дошли главе порески инспектори.

До средине четрдесетих обије су изгубиле већину новца, а на криминалној сцени појавили су се млади мушкарци жељни крви.

Тили и Кејт утјеху су пронашле у самоћи, а након што је Кејт умрла - Тили је дошла на сахрану да јој ода почаст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана