Базилика из IV вијека пронађена у околини Раче

Агенције
Базилика из IV вијека пронађена у околини Раче

Београд - Можемо говорити да се у Орашцу налази једна касно античка и рано византијска базилика, чија архитектура указује да је она била епископска - рекла је археолог Народног музеја Ужице Љиљана Мандић, а преносе агенције.

У години прославе 1700 година Миланског едикта и бајинобаштански крај може се похвалити изузетним археолошким налазиштима, попут базилике из 4. вијека, која је пронађена у околини манастира Рача.

- Можемо говорити да се у Орашцу налази једна касно античка и рано византијска базилика, чија архитектура указује да је она била епископска – рекла је археолог Народног музеја Ужице Љиљана Мандић.

Археолози су откопали и конзервирали централни и сјеверни дио базилике са зидовима висине пола метра, са очуваним подом и живописом.

- Утврђено је, такође, да је црква страдала у пожару, али је упркос томе добро сачувана. По легенди, посвећена је пресветој Богородици – каже Мандићева.

Предања о овом мјесту била су водиља за ужичке археологе, а у томе им је помогао мештанин Благојица Ристић, самоуки историчар бајинобаштанског краја.

- Сећам се да су 1953. године, услед обилних киша у околини манастира Рача, откривени темељи цркве. Људи су дошли да се ту моле, да би касније вода поново затрпала темеље – објашњава Ристић у изјави за Танјуг.

Послије 50 година, захваљујући Ристићевим предањима из Националног парка “Тара”, обавијестили су Народни музеј у Ужицу о томе, и тако су 2003. године почела ископавања на овом локалитету.

- Од Бајине Баште до Калуђерских бара на Тари, на потезу од пет километара дуж тока реке Раче, било је седам олтара, од којих су још три неоткривена – тврди Ристић.

Послије 2003. године радови су били више година у прекиду, због недостатка средстава, да би недавно били настављени.

У овом тренутку налазиште је конзервирано, а по ријечима Љиљане Мандић, предстоји истраживање припрате и јужног дијела цркве, који ће дефинисати и окружење овог објекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана