Бањалучка пивска терапија: Четири литре дневно за здравље

ГС
Бањалучка пивска терапија: Четири литре дневно за здравље

БАЊАЛУКА - Аутор и водитељ емисије „Са Жиком по Србији“, Живорад Жика Николић, наставио је своје путовање по Републици Српској, са циљем да представи све садржаје: туристичке, културне и историјске.

Овога пута Жика је посјетио чувени Бањалучки музеј пива гдје је од историчара Данила Боснића сазнао како је пиво стигло у Бањалуку.

- 1986. године, Траписти долазе у наш град. То је ред у католичкој цркви. Они су зачетници производње пива. Веома је интересантна прича како су они уопште дошли у Бањалуку. Наиме, они су прво покушали да оснују самостан у Аустрији, Угарској, Хрватској, па чак и овдје у Посавини. Остали монашки редови нису их, међутим, са одушевљењем дочекали, те су се они те 1869. године обрелли у нашем граду гдје су од богатог трговца Томе Радуловића за 1400 дуката купили велики комад земље овдје на којем су саградили самостан "Марију Звијезду". Они су ред шутње. Не причају осим у специјалним приликама када им опат то дозволи, али су били јако вриједни - рекао је Боснић.

Други дио важан за историјат производње пива везује се за долазак Франца Шпанера.

Франц Шпанер када је дошао у Бањалуку он је видио да овдје сви пију ракију и то јако лошу ракију. Он је говорио да је то отров. Шта је он урадио? Он је са села откупљивао шљиве и правио је компот и сушио је те шљиве желећи сељацима да покаже да се та шљива може користити за нешто друго, не само за производњу ракије. Међутим, шта се десило? Ближио се Божић и сељаци нису имали ракије. Они су од тих сувих шљива направили ракију и били су одушевљени.

Дошли су пред самостан носећи бројне поклоне, што је Франца Шпанера јако наљутило. Он је послао писмо самостан Марија Валд у Њемачкој гдје је добио један интересантан одговор. Наиме, он је тада добио рецептуру за производњу пива и ево већ једно 150 година, Бањалучка пивара се успјешно бори против алкохолизма.

На Жикино питање како пиво може да буде медицина Боснић је одговорио:

- Пијеш више пива, ракија ти се и не тражи. И то четири литре дневно. То је била терапија у том периоду. И свједочанства кажу да се та терапија показала изузетно ефикасна. Тим људима се ракија огадила, али пиво није - рекао је историчар уз смијех, пише Курир.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана