Арсланагића мост у Требињу: Најпознатији споменик из турског периода

Срна
Арсланагића мост у Требињу: Најпознатији споменик из турског периода

ТРЕБИЊЕ - Постоје разне легенде повезане са изградњом Арсланагића моста у Требињу, а једно од увјерења је да га је саградио Мехмед-паша Соколовић у спомен на рано преминулог сина.

Арсланагића или Перовића мост представља најпознатији споменик из турског периода у Требињу и има веома значајно мјесто у балканској архитектури 16. вијека, показују подаци требињске Туристичке организације.

Кустос археолог у Музеју Херцеговине у Требињу Јелена Пујић каже за Срну да се некада овај мост налазио пет километара источно од града, у селу које носи истоимено име - Арсланагића Мост, у близини средњовјековног града Мичевца.

Она истиче да постоје разне приче и легенде у вези са изградњом овог моста.

"Једно од увјерења је да је мост на Требишњици заједно са ханом саградио Мехмед-паша Соколовић 1573. или 1574. године у спомен на рано преминулог сина", наводи Пујићева.

Пујићева напомиње да је, међутим, према путопису Павла Контаринија, који је путовао из Дубровника ка Требињу, овај мост 1580. године однијела набујала ријека Требишњица.

"Описујући мост, он наводи да је ријеч о мосту са три лука, док Арсланагића мост има два већа и два мања лука", каже Пујићева.

A bridge over water with trees and a hill in the backgroundDescription automatically generated

Она додаје да постоји и податак да је мост саградио Хајдар-бег Кустурица.

"Свакако, оно што је најважније, јесте да је овај мост више пута оштећен, а 1890. године му је срушена и кула која се налазила на средини", наводи Пујићева.

Према њеним ријечима, Арсланагића мост био је трговачко-политичка спона Истока и Запада.

"Од 1972. године спаја насеље Полице и Градину јер је, захваљујући Земаљском заводу за заштиту споменика и природних ријеткости у БиХ, на приједлог Завичајног музеја у Требињу, измјештен - како не би остао испод Горичког језера", подсјећа Пујићева.

Она напомиње да се, иако сматрају да би могао бити уврштен на листу Унеска, овај мост ипак налази само на листи националних споменика БиХ, и то од 2006. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана