Археолози оживjели праву римску школу гладијатора

Танјуг
Археолози оживjели праву римску школу гладијатора

Тим археолога објавио је данас да је помоћу најмодерније технологије реконструисао школу гладијатора чији су остаци пронађени 2011. на обали Дунава, у Аустрији.

Древни лудус може се мјерити са чувеном гладијаторском касарном Лудус Магнус, која се налазила у Риму, у близини Колосеума, наводи се у саопштењу археолога, преноси АФП.

Тим истраживача, састављен од археолога из Аустрије, Белгије и Њемачке, истиче да је "спектакуларно" откриће у Карнунтуму мапирано и виртуелно реконструисано уз помоћ неинвазивних техника, попут снимака из ваздуха, електромагнетске индукције и георадара.

"Добијене археолошке мапе и планови грађевина, улица и римске инфраструктуре омогућили су дводимензионалну и тродимензијоналну виртуелну реконструкцију града и древне морфологије", наводе археолози чија је студија објављена у листу "Антиљуитy".

На овом налазишту се ископине спроводе од краја XIX вијека, али је школа гладијатора откривена тек 2011.

"Иако је у Римском царству постојало око 100 школа гладијатора, готово су све срушене или су на њиховим темељима подигнуте нове грађевине", рекли су археолози.

Остаци Карнутума, некадашњег средишта римске провинције Горња Панонија, налазе се 45 километара источно од Беча. Научници сматрају да су стари 1700 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана