Анри Матис - један од најзначајнијих европских сликара и вајара, умро на данашњи дан

Срна
Foto: henri-matisse.net

БИЈЕЉИНА- Француски сликар и вајар Анри Матис /1869-1954/, оснивач фовистичког правца, који је снажно утицао на европско сликарство 20. вијека, умро је на данашњи дан 1954. године.

У почетку је био под утицајем Гистава Мороа, а касније и Пола Сезана и Пола Гогена, али је од 1905. формирао лични израз.

Највише је сликао женске фигуре и мртву природу, али и предјеле, композиције и нацрте за балетске декоре и костиме. Инспирисао се оријенталним мотивима, ћилимима и минијатурама.

Радио је и бакрорезе, дрворезе и литографије. Често се враћао скулптури, у почетку под утицајем Огиста Родена.

Напустио је правну каријеру и са 22 године дошао у Париз да би учио сликарство у атељеу Густава Мороа у чијој се радионици окупила готово већина тадашњих младих сликара који су послије чинили покрет фовизма. Уз Матиса, били су ту Дерен, Вламенк, Брак, Дифи и многи други. Тај нараштај слиједио је, прије свега, инстинкт.

Једна од најважнија раних Матисових слика је композиција "Плес". Већ у том дјелу долазе до израза битна својства Матисовог опуса - плошни третман, затворене обојене површине без тонских прелаза те изразит смисао за покрет..

Свјетски углед Матис стиче у Њемачкој и Америци, а посебно у Русији. У каснијим дјелима све се више усредсређује на мртве природе, аранжирано цвијеће и воће...

Мајстора су повремено привлачили радови у пластици, литографији и керамици. Матис је наставио традицију великог француског сликарства у новој, савременијој варијанти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана