Aна Болен жена која је промијенила Велику Британију

Александар Поповић
Aна Болен жена која је промијенила Велику Британију

Aна Болен била је прва маркиза од Пембрука и краљица Енглеске, друга супруга енглеског краља Хенрија Осмог Тјудора и по многима, најутицајнија краљица у историји Велике Британије.

Иако није била славна и поштована владарка попут своје кћерке, Aна је била веома утицајна и моћна. У историји је упамћена као жена одговорна за раскид Британског краљевства са католичком црквом и увођење протестантизма у Енглеску.

Док су је католици проклињали као срамоту за католицизам, протестанти су је славили као мученицу и борца за чисту Енглеску. Упамћена је и као особа која је на хладан британски двор донијела дух ренесансе, француску моду и либерална схватања. О њеном животу говоре бројни филмови, серије и књиге.

Удаја

Aна је рођена у аристократској породици која је имала велику моћ на двору. Тачна година њеног рођења није позната, али савремени историчари сматрају да је рођена између 1501. и 1507. године. У вријеме рођења Aне, Боленови су били једна од најмоћнијих аристократских породица у Енглеској.

Захваљујући врхунском образовању које је стекла на школовању у Француској, на двору надвојвоткиње Маргарите од Aустрије, беспријекорним манирима и природном шарму, лако је освојила краља Хенрија. Прво је постала његова љубавница, а потом се удала за њега, чиме је постала краљица Енглеске.

Величанственој церемонији крунисања нове краљице претходила је парада улицама Лондона. Aна је крунисана и помазана за краљицу Енглеске у недјељу, 1. јуна 1533. године, у Вестминстерској опатији. За разлику од свих осталих супруга краљева, Aна је крунисана круном Едварда Исповједника, која је иначе била резервисана за монархе.

Aна је уживала у својој улози краљице. Имала је и много више слуга од бивше краљице: више од 250 људи испуњавало је њене личне потребе, 60 дама пратило је на јавним догађајима. Као краљица предсједавала је величанственом двору, трошила велике суме новца на скупе хаљине, накит, шешире и најбољи намјештај који се производио у свијету. Многобројне палате су реновиране да би удовољиле њен укус.

Погубљење

Боленова је захваљујући Хенријевој слијепој љубави успјела да своју породицу учини најмоћнијом у краљевству, али не и да краљу подари тако жељеног мушког потомка.

Након што је родила будућу славну краљицу Елизабету, а потом једва преживјела бројне побачаје, краљ је презрео, а ускоро и замијенио другом женом.

Прва назнака кобног завршетка краљице Aне било је суђење Фламанцу Марку Смитону, дворском свирачу. Он је био краљичин дворјанин, који се захваљујући њеном пријатељству уздигао у аристократију, иако је био син столара и кројачице. Смитон је ухапшен и мучен док није дао изјаву да је имао сексуалне односе са краљицом. То је био директан атак на Боленову и њену моћ, јер су сви знали да све и да је хтио, Смитон не би могао спавати са краљицом јер је био хомосексуалац.

Под истом оптужбом ухапшени су и њени пријатељи као и њен брат Џорџ, који је такође оптужен да је спавао са својом сестром.

За вријеме ручка, 2. маја 1536. године, Aна је ухапшена и одведена у Лондон тауер. Видјевши да се круг завјере око ње затвара, она је слутила да је нешто чека. У Тауеру је истог дана доживјела тежак нервни слом и непрестано викала да јој кажу за шта је то она крива.

Свим мушкарцима је суђено десет дана касније и сви су добили смртну казну, а једини који је признао кривицу био је Смитон. Џорџу и Aни је суђено 15. маја, а већ 17. су сви мушкарци били погубљени пред очима Aне Болен, јер је њен прозор гледао на губилиште.

У јутарњим часовима 19. маја 1536. године по Aну су стигли војници и одвели је у Тауер грин, гдје је требало да има приватно погубљење. Према ријечима њених савременика, ходала је без страха, као да не иде у смрт. Попевши се на губилиште, одржала је кратак говор, пун ироније. Клекнула је елегантно и држала главу високо. Док су јој слушкиње скидале мараму и стављале повез на очи, смирено је говорила молитву.

Aна је погубљена само неколико часова прије него што се Хенри вјенчао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана