95 година од почетка пробоја солунског фронта

Агенције
95 година од почетка пробоја солунског фронта

Београд - На данашњи дан прије 95 година на Солунском фронту започела је артиљеријска припрема за офанзиву и пробој тог фронта.

Пробој Солунског фронта био је један од одлучујућих догађаја за окончање Првог свјетског рата.

Рано ујутро 14. септембра 1918. године, око 2.000 артиљеријских цијеви огласило је почетак напада савезничких армија, при чему је ударни дио пробоја изнијела српска војска.

Тај датум прихваћен је сада као Дан артиљерије и Дан Мјешовите артиљеријске бригаде Војске Србије.

Солунски фронт пробијен је 15. септембра, а резултат тога била је капитулација Бугарске, убрзо Аустро-Угарске, а затим и Њемачке, чиме је завршен Први свјетски рат.

Српска војска је, након пробоја Солунског фронта, ослободила Србију, а потом и све земље које су затим укључене у нову заједничку државу - Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, проглашену у Београду 1. децембра 1918. године, на чијем челу је био регент Александар Карађорђевић.

Српска војска је на Солунски фронт пребачена у прољеће 1916. године и то са грчког острва Крф, гдје се опорављала послије голготе кроз коју је прошла током повлачења кроз Албанију у зиму 1915-1916.

На Солунском фронту, са једне стране налазили су се француски, британски и српски војници, потом и Руси, а њима се касније прикључио и један број Грка и Италијана, док су се са друге стране укопани у ровове налазили аустро-угарски, њемачки и бугарски војници.

Солунски фронт настао је као покушај савезника да помогну Србији у јесен 1915. против здруженог напада Њемачке, Аустро-Угарске и Бугарске.

Помоћ је дошла прекасно и у недовољном броју да спријечи пад Србије, а била је отежана и унутрашњом политичком кризом у Грчкој познатој под називом Национална шизма.

На крају је створен стабилан фронт, који се простирао од албанске обале Јадранског мора до ријеке Струме, у ком су се међународне савезничке снаге бориле са “централним силама”. Солунски фронт је остао прилично стабилан, упркос локалним акцијама, све до велике савезничке офанзиве 14. септембра 1918. чији је резултат била капитулација Бугарске и ослобођење Србије.

Погинули војници на фронту су сахрањени у склопу српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана