25 година Б92!

Б92
25 година Б92!

"Време је за правду, време је за истину," пjесма Дисциплине кичме прва је нумера која је прijе 25 година отишла у етар са фреквенције 92,5 и означила почетак Б92.

Тог 15. маја 1989. године у подне, из мале просторије на V спрату Дома омладине у Београд почела је да ради мала градска радио станица Б92.

Њена чујност је била немjерљива у односу на утицај који је имала. Радио се чуо у кругу двојке, али је зато креирао мишљење, догађаје и посебно естетику. Б92 је временом, током '90-их израстао у покрет.

Креирајући урбану атмосферу, културну и политичку сцену са снажним антиратним и порукама непристајања на аутократију коју је носио режим Слободан Милошевића Б92 је постао препознатљив и аутентичан медиј. 1995. године Б92 покреће сајт. Пет година касније и телевизију.

Из скромних услова у којима је почео да емитује програм као омладинска радио станица која се чује у Београду, Б92 је израстао у компанију која данас има и телевизију, веб сајт, Фонд Б92, књижевно издаваштво, музичку продукцију и културни центар REX.

25 година дугу историју Б92 обиљежили су и сви најзначајнији догађаји модерне српске политичке и друштвене историје - у тренутку када је Слободан Милошевић дошао на власт, Радио Б92 био је један од ријетких слобдоних медија у Србији који је критиковао говор мржње, насиље и нетолеранцију, водио герилску борбу за демократску, културну и бољу земљу. Ту своју борбу је употпунио грађанским, антиратним и хуманитарним акцијама. Б92 је четири пута био забрањиван - 1991, 1996, 1999. и 2000. године.

Након 5. октобра Б92 прераста у компанију која своја три медија радио, тв и веб развија у комерцијалним условима које успоставља српска тразниција и њени носиоци, представници и законодавци, носећи се са недаћама и тешкоћама које потресају српско друштво од 2000. године до данас.

Четврт вијека Б92 обиљежевају прије свега људи који су га чинили или га дан данас чине, посвећени неким универзалним вредностима и принципима слободе.

"Истински хероји Б92 су људи. Поносан сам на све људе који су учествовали на најкреативнији начин у формирању Б92. Велика већина је у свим ситуацијама у којима су били остали изузетни, врхунски, привржени основним принципима око којих смо се окупили. Укључујући и оне који нису више са нама: Зорана Мамулу, Миомира Грујића Флеку, Бориса Николића, Тању Петровић, Мануелу Николић, Сашу Марковића Микроба, Владимира Филиповића Фићу и Ђорђа Динића Ђолета Трипа", каже Веран Матић.

Због посвећености одговорном новинарству и позитивним друштвеним промјенама, Б92 је стекао међународни углед: кућа и чланови њеног тима добитници су многих престижних међународних награда за новинарску храброст и промоцију људских права. О Б92 је написан и бестселер "This is Serbia Calling", Метјуа Колина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана