Жељко Џек Димић: Глумити Теслу посебна одговорност

Сандра Кљајић
Жељко Џек Димић: Глумити Теслу посебна одговорност

Сваки лик на сцени тражи огромну посвећеност и озбиљан рад глумца на њему, а глумити историјску личност, у овом случају Николу Теслу, тај посао чини још тежим и одговорнијим.

Каже то у интервјуу за "Глас Српске" амерички глумац Жељко Џек Димић, који ће у представи "Тесла" од 24. маја на ОФФ Бродвеју (Theater 80 St. Mark) у Њујорку глумити славног научника.

Димићев рад и те како је признат у САД, а иако је остварио бројне улоге у позоришту, на филму и телевизији, не крије да му је улога Тесле једна од најзначајнијих.

- Никола Тесла је за мене један од најзначајнијих људи, не само у нашем народу, већ у историји цивилизације уопште - наглашава Димић, којег је публика имала прилику да види, између осталог, у остварењима "Турнеја" и "Српски ожиљци", али и у популарним серијама "Кастл", "Мјесто злочина" и "Hawai Five-0" .

Ове године биће приказан филм "Behaving Badly", у којем игра поред Селене Гомез, Елизабет Шу и Мери Луиз Паркер.

Димић се у Њујорку обрео стицајем околности, а 1997. године примљен је на "Li Strazberg" институт за филм и театар, чувену глумачку академију на којој су дипломирале звијезде попут Ала Паћина и Дастина Хофмана.

Глумац, који је рођен у Козарској Дубици, прије Америке био је у Шведској, гдје је отишао послије неколико безуспјешних покушаја да упише Факултет драмских умјетности у Београду.

* ГЛАС: На Бродвеју ће 24. маја бити изведена представа у којој ћете играти Николу Теслу. Шта за Вас значи ова улога?

ДИМИЋ: Имам велику обавезу, част и задовољство да радим на лику нашег великог научника у овој представи. Енглеска ауторка Шери Грубер је написала изузетан текст по којем радимо ову представу, тако да ми то умногоме олакшава посао. Сваки лик на сцени тражи огромну посвећеност и озбиљан рад глумца на њему, а радити историјску личност, у овом случају Николу Теслу, тај посао чини још тежим и одговорнијим. Сваки дан кад сазнам нешто о том великом човеку и научнику схватим колико сам мало о њему знао, а знао сам заиста много. Сваки детаљ из његовог богатог живота је битан и помаже ми да што боље интерпретирам ту улогу. Како је Тесла ходао, носио свој штап, шешир и беле рукавице, како је проводио дане и ноћи у својој лабораторији неуморно радећи на својом изумима, како се дружио са својим голубовима, његови пословни односи са Едисоном, Вестингхаусом, Ј. П. Морганом, пријатељство са Марком Твејном, обострана љубав између њега и Кетрин која никад није остварена, његови финансијски проблеми, начин на који је говорио енглески језик и дијалект који је имао на матерњем језику су само неки од детаља на које морам да обратим пажњу да бих успешно одиграо ову улогу... Ја играм старијег Николу Теслу, а енглески глумац Џејмс Ли Тејлор игра млађег, што представља одличан концепт на сцени који је редитељка представе Сања Бештић осмислила. Лик краља Петра Другог Карађорђевића у представи тумачи млади Лука Мијатовић који је бескрајно талентован и вредан глумац, те ми је задовољство радити с њим на сцени. Лука је, иначе, син Предрага Мијатовића, једног од најбољих фудбалера којег је наша земља имала.

* ГЛАС: Каква су Ваша очекивања?

ДИМИЋ: Од представе очекујем да буде одиграна онако како је и замишљена и како се за њу припремамо, те да помогне многима да се упознају са животом нашег великана, јер многи у Америци још не знају име човека који је осветлио ову дивну планету.

* ГЛАС: Због чега су баш Вас видјели као Теслу?

ДИМИЋ: Речено ми је да ми је улога понуђена због одређене физичке сличности са Николом и због претпоставке да сам у могућности да га интерпретирам на веродостојан начин. Да ли су направили добар избор, то ћемо видети на сцени. Препуштам позоришним критичарима и публици да суде о томе.

* ГЛАС: Како Ви доживљавате Теслу?

ДИМИЋ: Никола Тесла је за мене један од најзначајнијих људи, не само у нашем народу, већ у историји цивилизације уопште. Он је један од најзначајнијих људи који су живели на овој планети. Додуше, често помислим због његове генијалности да је он, у ствари, на Земљу дошао од негде "другде".

* ГЛАС: Шта планирате послије ове премијере?

ДИМИЋ: Послије премијере представу играмо овде у Њујорку до средине јуна, а ја ћу онда да мало свратим код својих родитеља под Козару и код пријатеља у Београд, Бањалуку, Сарајево и Загреб.

* ГЛАС: Глумили сте и на филму, у ТВ серијама и позоришту, шта је Ваша највећа љубав?

ДИМИЋ: Волим да радим и на сцени и на филму и на телевизији. Уз мале разлике које постоје, задатак глумца у сва три наведена је да, што би рекао један од мојих професора, "ужива у послу којим се бави". Љубав према овој професији, таленат и огроман рад су, по мени, главни предуслови да нам се верује док интерпретирамо наше ликове.

* ГЛАС: Радили сте са многим познатим именима, коју сарадњу посебно памтите?

ДИМИЋ: Са ким год да радим, не обраћам пажњу на звучност њихових имена нити тако нешто утиче на мој рад. Школован сам четири године на "Ли Стразберг" институту да дајем свој максимум радећи било коју улогу пред било ким и са било ким.

* ГЛАС: Глумили сте, између осталог, и у филму "Турнеја". Како Ви видите овдашњу кинематографију?

ДИМИЋ: Одајем велико признање кинематографији на нашим просторима, узевши у обзир веома тешке финансијске услове у којима се филмови раде. Волим да радим свој посао на матерњем језику и увек ћу то чинити кад ми се пружи прилика на нашим просторима.

Родна Дубица

Иако годинама живи у Америци, Жељко Димић веома је везан за свој родни крај.

- У родни крај и на просторе бивше СФРЈ долазим неколико пута годишње и увек се томе радујем - наглашава Димић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана