Здравко Чолић за Глас Српске: Кад сам у севдаху ломим тањире

Горан Обрадовић
Здравко Чолић за Глас Српске: Кад сам у севдаху ломим тањире

Раније смо се опуштали уз трубаче, али сад више волим тамбураше. Мислим да сам посљедњи пут у неком грчком ресторану ломио тањире, али не падам често у тај севдах.

Рекао је ово у интервју "Гласу Српске" музичка легенда  Здравко Чолић, који је недавно издао нови албум "Ватра и барут" са којим поново осваја топ-листе у региону. Сингл "Што ти дадох", за који је снимљен спот, за само неколико дана на "Јутјубу" прегледало је више од 500.000 људи.

Чола је за "Глас Српске" открио на који начин се опушта и какву музику слуша приватно, који је адут новог албума, а са нашим читаоцима подијелио је и новогодишње жеље.

* ГЛАС: Шта је то што је другачије на Вашем новом албуму "Ватра и барут" у односу на остале?

ЧОЛИЋ: Врло је тешко судити о неким албумима и процијенити шта ће бити хит, а шта неће. То ће сама публика изабрати. Већ се издвојило неколико пјесама, али је заиста рано о томе говорити. Потребно је да прође неко вријеме, да се сниме спотови и да се пјесме заврте. Мислим да је овај албум стилски различитији од претходна два, али то је и била моја намјера. Самим тим публика ће се различито опредјељивати.  Како сад ствари стоје свако бира другу пјесму, а то можда и јесте сврха албума и начина на који ја радим већ годинама.

* ГЛАС: По чему ће се овај албум издвојити и чиме ће освојити срца публике?

ЧОЛИЋ: Немогуће је радити плоче, бар ја то не волим, гдје су пјесме потпуно стилски сличне и које су налик једна другој како у аранжману, тако и у самим текстовима и мелодији. Ја не правим такве текстове и такве плоче, зато у мом случају људи различито реагују. Мора се сачекати одређено вријеме да пјесме код публике легну.

* ГЛАС: Какви су Вам планови када је у питању промоција албума? Да ли ће и публика у Бањалуци имати прилику да Вас ускоро слуша?

ЧОЛИЋ: Сасвим је могуће да ћемо направити промоцију и у Бањалуци, имамо неке најаве, али и пријатеље који би вољели да то направимо и ја бих се радовао. То би била промоција за пријатеље и новинаре. У наредних неколико мјесеци гледаћемо да то организујемо. У плану је свакако промотивна активност, уз мало одмора.

* ГЛАС: Између осталих, на новом албуму налази се и пјесма "Сарајево". Постоји ли ту нека симболика у вези са дијелом живота који сте провели у Сарајеву и какав је данас Ваш однос и каква осјећања Вас вежу за овај град?

ЧОЛИЋ: Ја сам Сарајлија, то је пјесма за оне који се сјећају, рефрена који сам пјевао када је била Олимпијада, када Вучко скија, а испод тога иде певач који пева Сарајевооо (пјева Чола). Приликом концерта Горана Бреговића у сусрету са Раком Марићем питао ме је: "Чоло, како иде оно Сарајево?". Ја сам том приликом отпјевао, и тај рефренчић је почео да се мота по глави. Сјео сам код куће и сажео једну мелодију за коју је Пеца Поповић касније нашао стихове Душка Трифуновића: "Од чега се то сија? Од драгих имена, сија од љепоте сарајевских жена". Онда смо то дали Бајаги који је јако добро срочио ту причу која више говори о тој емоцији и судбини  Сарајевских жена: "О нека, нека, сипај меке. Нека, нека сипај меке, сутра ћемо вадит флеке". То није пјесма о граду, било је тих пјесама, о Сарајево граду мој, то јесте само рефрен који је био запажен и неки су могли да га чују на такмичењима у Њемачкој. Ја сам се заносио чак једном идејом и звао покојног Ђорђа Новковића  да направим пјесму, а да тај рефрен који је био запажен на Олимпијади буде само лајт-мотив, а остало буде пјесма која се на то надограђује.

* ГЛАС: Да ли је Сарајево и даље мултиетнички град који је отворен за све?

ЧОЛИЋ: Мислим да је град Сарајево отворен за све људе. Национална структура се промијенила стицајем околности, али узмите примјер само културних дешавања на којима се окупљају људи из цијеле Европе и свијета и видећете да је он увијек био и остао отворен град.

* ГЛАС: Како се опушта Здравко Чолић и какву музику слуша у слободно вријеме?

ЧОЛИЋ: Највише кроз ходање, трчање, вјежбе истезања, пливање с времена на вријеме. Често одем на Златибор, нисам неки скијаш, али волим ланг-лауф трчање на скијама. Наравно да и кафана може добро да ме опусти. Раније смо се опуштали уз трубаче, али сад више волим тамбураше. Мислим да сам посљедњи пут у неком грчком ресторану ломио тањире, али не падам често у тај севдах.

* ГЛАС: Шта бисте пожељели себи, а шта нашим читаоцима у Новој 2014. години?

ЧОЛИЋ:    Здравље да нас служи, боље економско стање, више посла за наше драге људе. Свако добро и све најбоље у 2014. години.

Обожаваоци

* ГЛАС: Како излазите на крај са обожаватељкама? Да ли је Ваша супруга љубоморна?

ЧОЛИЋ: Некако смо се сада мало уморили од тога, па на великим концертима имам обезбјеђење које спречава људе да сасвим дођу до мене. Мања је комуникација између мене и публике прије и послије концерта него што је била седамдесетих и осамдесетих. Што се жена тиче, дуго смо се Александра и ја забављали и дуго смо у браку, она све то разумије, ми имамо фер-плеј однос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана