Влада Владић, најбоља куварица дјечије хране у САД: Српски специјалитети завели Американце

Маријана Миљић
Влада Владић, најбоља куварица дјечије хране у САД: Српски специјалитети завели Американце

Српска традиционална јела са одушевљењем су прихваћена у Сједињеним Америчким Државама. Чорбе, пецива, колачи и тјестенине, само су нека од најомиљенијих јела Американцима. Наша кухиња их је једноставно "завела".

Рекла је ово у интервјуу "Гласу Српске" Влада Владић, која је најбољи кувар дјечије хране у САД.

Она је нагласила да је нездрава и брза храна постала врло  лако и јефтино доступна и у Српској, што убрзо може проузроковати велики проценат гојазне дјеце као и у САД.

- Основа здраве хране дјеци је домаћа свјежа храна, коју наши крајеви посједују у изобиљу - казала је Владићева.

* ГЛАС: Како сте постали најбољи кувар дјечије хране у САД?

ВЛАДИЋ: Захваљујући породичној традицији брижних мајки, добрих домаћица и куварица, моја приврженост дјеци и кулинарству је са лакоћом пренијета са моје мајке и баке на мене. Љубав и брижност према онима који су нам најдражи се показују на много различитих начина. Поред ријечи подршке, топлог загрљаја и меког крила, моје убјеђење је да је дјеци  неопходна правилна исхрана као основа, не само за  физички раст, него и правилно ментално и интелектуално развијање. Здравље дјеце је наше највеће животно богатство. Вођена том љубављу и одговорношћу, родила се у мени и потреба да његујем и јачам тијело и дух, не само своје дјеце, него све дјеце свијета. Са тим размишљањем рођена је иницијатива за оснивање компаније "Cooking and Kids", која се бави образовањем младих мајки и дјеце у борби против гојазности у САД.  Не сматрам себе за најбољег дјечијег кувара, него само једном од најефикаснијих у раду са дјецом.

* ГЛАС: Можете ли нам открити која је Ваша кулинарска тајна за укусна и здрава јела? 

ВЛАДИЋ:  Тајна у сваком раду је вољети, вјеровати и хтјети.

Тако и у мом раду. То што чини мој рад специфичним је управо моја велика љубав, давање и вјера у свако дијете и потенцијал који постоји у њима и који чека да буде откривен и презентован читавом свијету. Моја љубав ка кулинарству је заправо само одраз моје велике љубави према дјеци.  Да бисмо нашли кључ тих  тајних кутијица у којима дријема будући потенцијал, дужност мајки је да омогуће малишанима здраву исхрану како би дјеца имала прилику досећи свој пун потенцијал.

* ГЛАС: Колико пажње посвећујете српским традиционалним јелима?

ВЛАДИЋ: Већина мог кулинарства је заснована на нашој традиционалној кухињи која је базирана на свјежим и по могућности домаће произведеним намирницама. У Америци, употребљавам све намирнице које памтим из дјетињства, а сва јела су су, у основи, она на којима сам отхрањена. На ту основу сам надоградила намирнице "новијег времена", али искључиво здраве.

* ГЛАС: Колико се становницима САД свиђа српска традиционална храна? 

ВЛАДИЋ:  Захваљујући једноставним, а уједно јединственим комбинацијама намирница у нашој домаћој кухињи, наше кулинарство је са одушевљењем прихваћено од стране САД становништва. Наша чорбаста јела, пецива, колачи и  тјестенине су само нека од најомиљенијих јела Американцима.

* ГЛАС: Колико данас у свијету гојазност дјеце представља проблем?

ВЛАДИЋ: Америка се већ деценијама води као земља са највећим процентом гојазне дјеце. Тренутно дјечија гојазност у Америци досеже алармантних  35 одсто. Проблем овог  процента се  одражава и нарушава не само  будућност Америке, него читавог свијета. Нездрава и брза храна је постала врло лако и јефтино доступна и у Српској, што убрзо може проузроковати сличне резултате код малишана у РС, као и у САД.

* ГЛАС: Како се борити против проблема гојазне дјеце? Чему треба посветити пажњу?

ВЛАДИЋ: Дјечија гојазност је дефинитивно одраз модерног живота у коме се губе не само основе нормалног  живота, него и исхране.  Првенствено, треба оживјети породицу као институцију (ње готово више и нема). Тешко је то у времену које граби напријед. Потребно је да мајка буде мајка, науштрб каријере и сопственог задовољства. Стара је прича да је човјек успио у животу онолико колико се остварио у дјеци, првенствено чувајући њихово здравље.    

* ГЛАС: Шта савјетује мајкама, какву храну треба да спремају за своје малишане?

ВЛАДИЋ: Младим мамама савјетујем да се максимално боре против прерађене хране која је препуна вјештачких боја, арома, прерађених масти, конзерванаса и "празних" калорија. Основа здраве хране дјеци је домаћа свјежа храна, коју наши крајеви посједују у изобиљу, а најједноставнији су одговор овом проблему. Овдје мислим и на кувану храну, спремљену од, колико се може, здраво гајеног воћа и поврћа, али и на сирово воће и поврће које дјеци треба давати доста више, него кувано, обезбиједити тако унос фермената (ензима), тих покретача живота и нечега од чега зависи вегетативни  живот сваке ћелије. Здравље дјеце је највеће животно благо и као такво свака мајка га треба прихватити као приоритет у животу породице.  

* ГЛАС: Шта малишани данас најчешће траже да једу, а шта не воле? Како избацити из исхране брзе намирнице, пуне калорија које дебљају?

ВЛАДИЋ:  Исхрана наше дјеце је само одраз наше културе јела. У мом дому не постоји храна коју дјеце неће да једу, само храна коју више, или мање воле. Прошле недјеље сам примила позив од једне мајке из Флориде, која је била забринуте за кћеркицу која је одбијала да једе већину хране коју јој она спрема. Након што сам саслушала забринуту мајку, мој савјет је био је да након што уложи труд, а тиме и ‘ивот да заради новац за храну, те да се потруди да храну здраво спреми, дозволи себи и привилегију да своме дјетету наложи да одступи од стола ако му храна не одговара. За неколико сати, вјерујте ми, "муштерија" ће се вратити. Будите стрпљиви и издржљиви... у међувремену нико неће умријети од глади. Тако сам се обрадовала када сам, након два дана, добила поруку да јој је кћеркица почела да једе. Морам додати да сам јој, уз то, предложила да укључи дјецу у процес кувања, јер сам се и сама увјерила да су дјеца пуно заинтересована за јела у чијем спремању су и сами припомогли.

Плодна Семберија

* ГЛАС: Какве Вас успомене вежу за ваш родни крај?

ВЛАДИЋ: Моји коријени  и данас носе снагу  плодне црнице Семберије. Плодови мог живота заувијек остају блиско везани за првих 14 година које сам провела у Међашима код Бијељине.  Својим радом желим озваничити и презентовати нашу нацију нечим лијепим и племенитим у Америци и тиме подстаћи сву нашу дијаспору да постану амбасадори доброг и лијепог у свијету. Крајем мјесеца треба да изађе мој први кувар са слатким рецептима као е-book, али и у штампаном издању. Новац зарађен од кувара ићи ће у добротворне сврхе и биће  посвећен даљој борби за здравију дјецу и промовисању наше домаће кухиње у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана