Тимоти Џон Бајфорд: Драго ми је што нисам живео узалуд

Сандра Кљајић
Тимоти Џон Бајфорд: Драго ми је што нисам живео узалуд

За мене, добра дечија серија мора да буде породична серија. Нажалост, данас у овој земљи нема правих редитеља за дечије емисије. Има аутора који знају да пишу за децу, али реализатори су углавном испод нивоа.

Каже то у интервјуу за "Глас Српске" редитељ и сценариста Тимоти Џон Бајфорд, човјек који је заслужан за настанак култних емисија за дјецу - "Невена", Полетарца", "Бабиног унучета", "Недељног забавника", "Трагом птице додо"…

Управо је 40. рођендан "Невена" био повод за снимање филма о Бајфорду у копродукцији РТС-а и Студија Б, што је за њега велика част.

- Волим што нисам заборављен - истиче.

Нема, каже он, никакве тајне која је заслужна за то да његове серије буду непролазне и увијек вољене.

- Ја сам само снимао серију која је била "у мени" у одређеном времену - наглашава Бајфорд.

За себе каже да је срећни дјед који је млад у срцу, неко ко ужива да фотографише и снима своје снове. Воли музику, поезију, природу, дјецу, лијепе жене и живот.

Енглез који је направио најбоље дјечије емисије на овом простору и за кога кажу да је на најљепши начин протумачио стваралаштво Јована Јовановића Змаја, данас вријеме проводи преводећи, помало пише, држи часове енглеског и ужива у животу. И не признаје да се бори са тешком болешћу.

- Моја болест и ја смо одлучили да живимо заједно пријатељски! - каже Бајфорд.

* ГЛАС: Недавно су на прослави у Галерији РТС-а снимљени посљедњи кадрови филма о Вама који ће ускоро бити приказан. Рекли сте том приликом да и сами једва чекате да видите ко је Тимоти Бајфорд?

БАЈФОРД: Осећам се почашћеним тиме да су одлучили да направе документарни филм о мени. Волим што нисам заборављен и да знам да нисам живео узалуд. Моја изјава једноставно значи да једва чекам да видим како аутори филма виде мене.

* ГЛАС: Серија "Невен" прославила је 40. рођендан. Шта је то због чега је "Невен" и данас једна од најпопуларнијих и највољенијих телевизијских серија за дјецу?

БАЈФОРД: Вероватно због тога што нико не прави сличне емисије данас…

* ГЛАС: За које догађаје са снимања вас вежу најљепше успомене?

БАЈФОРД: Најлепше моје сећање везано је за прву серију, када је цела екипа била као једна велика породица - два и по месеца смо живели заједно у хотелу "Парк" у Новом Саду. Спавали смо заједно, доручковали смо заједно, полазили смо сваки дан на снимање заједно и увече бисмо вечерали и напили се заједно. Осећао сам се као Ингмар Бергман који је волео да води своју екипу на острво, где су сви живели и снимали заједно до краја филма.

* ГЛАС: За емисије "Невен", "Бабино унуче", "Полетарац", "Недељни забавник", "Трагом птице додо", многи кажу да до тада и од тада нису виђене. У чему је њихова "тајна"?

БАЈФОРД: То је тешко питање. Нема никакве тајне - ја сам само снимао серију која је била "у мени" у одређеном времену. Оно што је важно је то да сам овде имао потпуну слободу да радим оно што сам желео, како сам желео, док сам у Би-Би-Сију углавном морао да радим по жељи уредника. Мислим да сам највише задовољан серијама "Невен", "Бабино унуче" и "Полетарцем", подједнако, али можда ми је најдража серија "Нотна сваштара", серија о музици коју сам снимио за Телевизију Сарајево.

* ГЛАС: Рекли сте једном приликом да је "Полетарац" можда Ваша најбоља серија?

БАЈФОРД: Не сећам се да сам то рекао, али задовољан сам што сам успео да направим успешну серију за предшколску децу коју је гледала цела породица. За мене, добра дечија серија мора да буде породична серија.

* ГЛАС: Својих 50 година рада обиљежили сте изложбом фотографија "Радост у сто слика". Када сте открили љубав према фотографији?

БАЈФОРД: Волео сам да фотографишем од младости, али сам почео озбиљно да се бавим фотографијом од када сам купио мој први дигитални фотоапарат, који ради пола посла за мене. Као редитељ имам добро око за кадар и са полупрофесионалним апаратом не могу да грешим.

* ГЛАС: Шта мислите о данашњем телевизијском програму за дјецу? Колико је важно дјеци понудити квалитетне емисије?

БАЈФОРД: Нажалост, данас у овој земљи нема правих редитеља за дечије емисије. Има аутора који знају да пишу за децу, али реализатори су углавном испод нивоа. Можда су једини изузетак "Кукурику шоу" и римејк емисије "На слово на слово", али они су капи у океану.

* ГЛАС: Рекли сте једном приликом да се "суштински, дете не мења. Само је средина која га обликује увек другачија, па се тако и она формирају". Како "обликовати" дјецу на прави начин?

БАЈФОРД: Једноставно да их не "обликујемо" уопште, него да им помогнемо да пронађу себе и да буду оно што јесу и да раде оно што желе. Мали број родитеља, нарочито у овој земљи, је спреман или су у стању да то раде…

* ГЛАС: Више пута сте нагласили да још имате у себи Тимотија од пет, шест, седам година. Како да задржимо дијете у себи?

БАЈФОРД: Једноставно треба да упознамо себе и да схватимо да смо ми, од колевке па до гроба, та иста особа која се родила пре X година. Ми грешимо кад поделимо живот по периодима: детињство - школа - факултет - посао - брак - родитељство - напредак у каријери - пензија…. То је вештачка подела, као што су границе између земаља вештачке - из свемира свет изгледа као једна неподељена сфера…

* ГЛАС: Чиме се тренутно бавите?

БАЈФОРД: Преводим, пишем помало, држим неколико часова енглеског, шетам свог пса Билија и уживам у животу.

* ГЛАС: Борите се са тешком болешћу, а недавно нисте могли да дођете до неопходних лијекова?

БАЈФОРД: Проблем је решен захваљујући мојој пожртвованој супрузи Зорици и разним пријатељима на "Фејсбуку"! Зашто се увек каже да се неко бори са раком? Не бих рекао да је борба - моја болест и ја смо одлучили да живимо заједно пријатељски!

Биографија

Тимоти Џон Бајфорд, редитељ, сценариста, преводилац и писац, рођен је 25. јула 1941. године у Солзберију, у Великој Британији.

Завршио је лондонску Академију драмских умјетности, а послије седам година рада на Би-Би-Сију прије четрдесетак година дошао је у Београд по задатку да у копродукцији са Телевизијом Београд направи дјечију емисију.

Због љубави је остао у Београду, гдје живи и данас. Српско држављанство добио је 2004, послије 33 године проведене у Београду.

Добитник је Повеље Змајевих дјечијих игара 2011. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана