Теа Темим, Мостарка, која ради за NASA: Желим да откријем тајне свемира

Весна Поповић
Теа Темим, Мостарка, која ради за NASA: Желим да откријем тајне свемира

Бавим се једном од мистерија свемира, настанку свемирске прашине од које временом настају нови соларни системи и планете. Жеља ми је да откријем тајне свемира, али са сигурног тла Земље, јер се плашим летења.

Рекла је ово за "Глас Српске" 31-годишња Теа Темим која је своју љубав према звијездама и свемиру крунисала радом за "Goddard Space Flight Center" при NASA.

- Мој сан је да помогнем да и формално образовање и научни рад из астрономије буду доступни у нашој земљи. Први корак је обнова опсерваторија, али то је само почетак - рекла је Темим.

* ГЛАС: У Минесоти сте завршили основну и средњу школу, а након тога одлучили сте се за студије физике и астрофизике. Откуда љубав према звијездама и свемиру и шта је то што вас највише фасцинира?

ТЕМИМ: Моја љубав према астрономији траје још од дјетињства. Одувијек сам била фасцинирана свемиром и звијездама, идејом да постоје други непознати свјетови, потпуно различити од наше планете, могућности да нисмо сами у космосу, да негдје постоји ванземаљски живот. Као дијете сам обожавала научну фантастику, поготово "Звјездане стазе" и често маштала о откривању непознатих тајни свемира. Та фасцинација је временом сазрела у озбиљнији интерес за астрономију као науку, поготово послије похађања првих часова астрономије у средњој школи. Размишљање о свемиру ми и дан-данас буди машту на исти начин и мијења перспективу из које гледам на свијет. Наша планета Земља и човјечанство су минијатурни у поређењу са пространством космоса.

* ГЛАС: Радите у "Goddard Space Flight Center" при NASA. Како изгледа ваш типичан радни дан?

ТЕМИМ: Не волим рано буђење, тако да ми је кафа неопходан дио јутра. Обавезно направим велику џезву кафе, попијем један филџан ујутро, а остатак понесем са собом на посао у термос боци, као остали Американци. То је нешто као босанска кафа на амерички начин. Обавезно погледам и вијести из БиХ, јер ми је битно да увијек будем информисана о томе шта се дешава са друштвом, политиком и економијом. Од центра Вашингтона до посла путујем око пола сата и стижем на пажљиво контролисану капију "Goddard Space Flight Center". Центар је један велики комплекс зграда у непосредној близини Вашингтона, који личи на мали градић са својим улицама, продавницама, банком и поштом. У мојој згради ради неколико стотина астрофизичара и свакодневно се одржавају предавања и семинари из разних области астрономије. "Goddard" посјећују астрофизичари из цијелог свијета и једном седмично имамо прилику да чујемо њихова предавања о новим открићима и актуелним темама из астрономије.
* ГЛАС: На каквим пројектима радите?

ТЕМИМ: Бавим се једном од мистерија свемира, настанку свемирске прашине од које временом настају нови соларни системи и планете. Научници сматрају да се прашина производи у експлозијама великих звијезда на крају њиховог живота. Те супернова експлозије су веома ријетке, али садрже толико енергије да њихови остаци остају видљиви на десетине хиљада година. Користим свемирске телескопе како бих снимила ове остатке и пронашла свемирску прашину. Посао се састоји од анализирања ових снимака и објављивања резултата у научним часописима. Размјењивање идеја је јако важан дио научног рада, тако да често путујем и присуствујем конференцијама гдје дијелим своја сазнања са другим астрофизичарима.

* ГЛАС: Заљубљеник сте у звијезде и свемир, гдје себе видите у професионалној будућности? Да ли Вас више привлаче истраживачки рад на Земљи, или бисте жељели да једног дана будете дио експедиције у свемиру?

ТЕМИМ: Можда ћу вас разочарати, али ја се чак плашим и летења авионом, тако да експедиција у свемир не долази у обзир. За сада ми је жеља да наставим са истраживачким радом и користим свемирске сателите са сигурног тла Земље.

* ГЛАС: За већину људи, рад за NASA обично призива слике из холивудских филмова о свемиру, истраживањима и тајним пројектима. Какве су реакције људи када сазнају гдје радите?

ТЕМИМ: Мислим да су сви људи на неки начин фасцинирани свемиром, а многима је астрономија барем у некој фази живота била и хоби. Често се изненадим када чујем колико људи из разних струка редовно прате нова истраживања и открића из астрономије. Реакције су често одушевљење и онда низ питања о томе шта тачно радим. Мени је на почетку та пажња и толико интересовање било неугодно, али временом сам почела да се поносим чињеницом да радим на мјесту које буди радозналост код толико људи.

* ГЛАС: Ангажујете се на унапређењу науке на нашим просторима. Шта сте тачно предузели и који су Вам планови када је у питању ова област у нашој земљи?

ТЕМИМ: Веома сам везана за БиХ и имам жељу да искористим искуство и знање које сам стекла, како бих барем малим дијелом помогла развоју науке у нашој земљи. У Америци су услови знатно бољи и мени је жао да наши млади људи немају ни приближне могућности које сам ја имала да се баве оним што воле. Тренутно живимо у времену невјероватних научних открића и заиста је штета да наша дјеца мало знају о свим љепотама свемира, а ускраћено им је и образовање из ове области. Астрономија је некада у БиХ била развијена и тадашње астрономско друштво је било једно од најактивнијих у регији. Прије неколико година сам случајно дошла у сусрет са АД "Орион" кога чини група волонтера који већ неколико година улажу своје вријеме, новац и труд како би подијелили своју љубав према астрономији са јавношћу широм БиХ. Заједно смо покренули глобалну акцију за прикупљање новца за популаризацију астрономије у сљедеће двије године, као и за обнову опсерваторија на Требевићу. Циљ нам је да на овај начин астрономија постане доступна свим грађанима, а поготово да млади људи имају прилику да стекну знање из ове области. Треба нам што више знања и сарадње са осталим друштвима у БиХ, јер је астрономија вјероватно најљепши начин да код свих пробудимо љубав према природним наукама. До сада смо скупили двије трећине потребног износа, око 22.000 КМ и јако смо захвални свим људима који су се укључили. Желимо да и они ускоро виде да помоћ нису дали само АД "Ориону", него цијелом нашем друштву, а посебно дјеци. Мој сан је да помогнем да и формално образовање и научни рад из астрономије буду доступни у нашој земљи. Први корак је обнова опсерваторија, али то је само почетак.

Ванземаљци и комете

* ГЛАС: Шта Вас највише питају када сазнају којим послом се бавите?

ТЕМИМ: Мислим да су најчешћа питања ипак та која мало личе на научну фантастику, као на примјер, да ли ће Земљу убрзо ударити нека комета, или астероид и да ли кријемо да смо имали контакт са ванземаљцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана