Стефан Ћирић, пијаниста - Сваки концерт нови изазов

Сандра Кљајић
Стефан Ћирић, пијаниста - Сваки концерт нови изазов

Умјетници су, посебно музичари, по мом мишљењу, најчвршћи мостови који спајају народе и културе, каже за "Глас Српске" српски пијаниста Стефан Ћирић, који живи и ради у Лондону.

Иако му је тек 27 година, Ћирић је већ наступао са еминентним српским и свјетским оркестрима, одржао је низ солистичких рецитала и концерата у Србији, Великој Британији, Холандији, Шпанији, Италији, Француској, Аустрији, Канади, Кини…

Његова прича почиње у Београду, гдје је већ као шестогодишњак почео да свира на клавиру. Послије завршене Средње музичке школе "Мокрањац" у родном граду и учешћа на низу такмичења, Ћирић је наставио школовање у Лондону, као стипендиста интернационалне Персел музичке школе (The Purcell School).

Студирао је на Краљевској музичкој академији у Лондону, гдје је дипломирао и магистрирао.

- Лондон је био сплет околности и ако неко верује у случајност, можда би се могло тако назвати. Ја не верујем. Наиме, представљао сам Србију и свирао у Лондону, у Амбасади Швајцарске. Тамо ме је приметила моја будућа професорка, најдивнији педагог и човек, Суламита Ароновски. После је све некако текло… Стипендија у "Purcell School", основне и мастер студије на једном од најпрестижнијих универзитета на свету… - сјећа се Стефан.

У Лондону је имао прилику да често наступа, што је, према његовим ријечима, од највећег значаја за младог умјетника.

- Имао сам велику част да наступам широм света као солиста, али и са еминентним оркестрима и диригентима. Свуда сам дочекиван са великом срдачношћу. Били су то заиста сјајни концерти - прича Стефан.

Ипак, публика у његовом родном граду за Стефана је нешто посебно.

- Највећа је одговорност свирати пред београдском публиком, па су ти концерти веома емотивни и остају дуго у сећању. Волим да наступам у Шпанији. У Лондону и у Великој Британији сваки концерт представља нови изазов, будући да је тај град центар збивања у домену класичне музике - истиче Ћирић.

Појашњава да су ту љубитељи и познаваоци класичне музике, стална публика, туристи и увијек нова, млада публика.

- У Кини су ме буквално "опколили" после сваког концерта. То је био посебан доживљај. Издвојио бих и концерт са Лондонском филхармонијом, где сам свирао сам трећи клавирски концерт Рахмањинова - наглашава Стефан.

Прије десетак година Стефан је одржао солистички концерт у Банском двору у Бањалуци.

- То је уистину био диван концерт. Бањалука ми је остала у најлепшем сећању као чист, прелеп град са дивним људима. Јако бих волео да гостујем у Републици Српској и у БиХ. Доћи ћу кад ме позовете - истиче Стефан.

У биографији овог младог и изузетно успјешног умјетника истиче се импресивни канадски деби у "Глен Голд студију" у Торонту.

Млади умјетник, који је озбиљно посвећен свом позиву, 2009. године је добио "Вигмор Хол" награду Краљевске академије за музику, а освојио је и главну награду и награду публике на 60. међународном пијанистичком такмичењу "Виоти" у Италији.

За њега нема паузе.

- Ову годину сам посветио солистичким концертима у Лондону и у Великој Британији, те припремању нових пројеката. Идуће године долазим опет кући, у Београд, где веома волим да наступам, али где је и одговорност највећа - вели Стефан.

Открива да ће свирати са квинтетом Београдске филхармоније у фебруару, а потом слиједе концерти у Шпанији, Британији и многи други.

Када је у питању његов репертоар, изводио је сонате Франца Шуберта, Фредерика Шопена, Јоханеса Брамса и Мориса Равела, дјела Волфганга Амадеуса Моцарта…

Ћирић наглашава да у избору дјела која свира учествује више параметара према којима склапа програм.

- С једне стране, то су такозвана "велика" дела класичне музике која морате имати на репертоару. Затим су ту дела која сам одувек желео да свирам, а просто није било добро време или тренутак да их свирам. Па онда, у питању је и лични однос, дела у која сам се "заљубио" када сам их први пут чуо. Наравно, има још много фактора који утичу на избор дела, али толико за пар основних - наглашава Ћирић.

Ћирић многе пијанисте воли и цијени а на својим концертима, како је више пута изјавио, жели да обједини виртуозно свирање и оно дубље, јер за њега виртуозитет није довољан, "само површински дотакне публику, дубоко извођење је нешто за чиме човек трага целог живота."

Има Стефан и многе жеље и планове.

- Волео бих да наступам са Берлинском и Бечком филхармонијом, то ми је заиста велика жеља - додаје.

Припреме пред концерт никада му не падају тешко, баш као ни свакодневно вјежбање.

- Мој позив и мој посао је да вежбам свакодневно, као што неко иде у канцеларију или на радно место. Колико дуго свакодневно вежбам ни сам не знам, јер могу рећи да сам потпуно престао да гледам на часовник, већ годинама - каже Стефан.

Напомиње да све зависи од распореда концерата и других обавеза, те припрема новог програма.

- Мени је задовољство да проводим часове поред клавира јер учењу и усавршавању у уметности никада нема краја. Но, није само вежбање клавира припрема уметника. Читам, шетам, бавим се спортом, идем на концерте других музичара и обожавам позориште - истиче Стефан.

Британски Србин

Стефана Ћирића веома је обрадовало то што му је прије неколико мјесеци додијељено признање "Great British Serb" (Велики британски Србин) у избору онлајн листа "Бритић".

- Ово признање ми је драго јер показује да мој рад прате моји сународници. То ми чини велику част и значи да сам своју земљу представио у свету како доликује - наглашава Ћирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана