Српкиња правила прву нуклеарну подморницу

Агенције
Српкиња правила прву нуклеарну подморницу

Вашингтон - Америка се опростила од Ане Мачешић-Дракулић (87), инжењера, која је слабо позната у земљи одакле потиче, али се њена достигнућа још користе у америчкој војсци.

Она је као инжењер електричне корпорације "Вестингхаус", за коју је радила 40 година, била дио тима који је радио на развоју и стварању "Наутилуса" - прве нуклеарне подморнице. Ана, која је преминула 16. јуна, остаће запамћена и као ујединитељ православних хришћана на источној обали Сједињених Држава.

Своју бриљантну каријеру Ана је започела у "Вестингхаусовој" фабрици у Трафорду, гдје је учила за инжењера, затим је радила као асистент инжењер у развоју нуклеарних подморница у фабрици за развој атомске енергије у западном Мифлину. Њен нећак Мајкл Мохан је рекао да је Ана била несебична у свему што ја радила, посебно у својој љубави према дјеци и православној вјери.

- Моја ујна је била доста привржена својој вјери. Похађала је недјељну школу у српској православној цркви Светог Николе у Монровилу, тамо је пјевала у хору и била је активни члан Кола српских сестара Свете Петке који су помагали дјеци путем љетних кампова - рекао је Мохан.

Ана Мачешић-Дракулић рођена је у америчкој вароши Вал, у држави Пенсилванија, као једно од шесторо дјеце у породици српских емиграната Луке и Стане Дракулић. Дипломирала је на Вестингахусовој меморијалној високој школи, а затим се удала за Ђорђа Мачешића, који је преминуо 1994. године.

- У једну руку, њих двоје су били тим. Ујак Ђорђе је увијек подржавао у њеним настојањима - рекао је њен нећак.

Ана је иначе и прва Српкиња која је постала члан Грчко-америчког хришћанског друштва, као члан организације грчке православне цркве источног Питсбурга (YASOU). Због њеног рада и залагања на приближавању православних вјерника, половина чланова YASOU су сада људи српског поријекла.

Ана Мачешић-Дракулић сахрањена је на Грандвју гробљу у Версаљсу, у Пенсилванији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана