Реувен Ор: Подршка развоју трансплантације коштане сржи и у Српској

Драгана Келеч
Реувен Ор: Подршка развоју трансплантације коштане сржи и у Српској

Захваљујући иницијативи Представништва РС у Израелу успјели смо да изградимо нове мостове између Српске и Израела у области здравства, због чега ћемо заједничким снагама и размјеном искустава настојати да унаприједимо развој трансплантације коштане сржи и у Српској.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" начелник Одјељења трансплантације коштане сржи при Центру за онколошку имунобиологију свјетски познатог и цијењеног Здравственог центра "Хадас" у Јерусалиму, Реувен Ор.

Овај чувени израелски стручњак за трансплантацију коштане сржи истиче да је Израел земља претеча у овој области и међу првима у свијету, због чега настоје да своје знање и искуства пренесу другим земљама.

* ГЛАС: Који је Ваш мотив за долазак у Републику Српску и какви су први утисци?

ОР: Нема сумње да улога љекара није само професија, већ један друштвено одговоран позив. Здравство и медицина су и природни мост између народа. У оквиру љекарског позива није само лијечење, већ и размјена знања међу стручњацима и заједничка сарадња, због чега смо и дошли у Српску.

* ГЛАС: Разговарали сте са представницима Министарства здравља и социјалне заштите РС. Да ли је договорена нека сарадња?

ОР: Захваљујући иницијативи Представништва РС у Израелу успјели смо сада да изградимо мостове између ове двије земље и када је у питању област здравства, а заједничким снагама и размјеном искуства настојаћемо да унаприједимо развој трансплантације коштане сржи и у Српској.

* ГЛАС: Љекари из РС одлазили су на специјализацију у Израел. Каква су искуства и знања тамо могли да стекну, и каква ћете им Ви искуства пренијети током свог боравка у Српској?

ОР: Прије свега, хоћу да понесем са собом њихова искуства у области ћелија коштане сржи, због чега би сарадња требало да буде свеобухватна. С једне стране, то је сарадња са уско гледаним здравственим кадром, односно љекарима, али с друге стране и са оним помоћним сегментима, као што су људи који се баве геријатријом у овом контексту, техничарима. Очекујемо долазак наших стручњака овдје и стручњака из РС у Израел, односно једну организовану размјену искустава и стручњака.

* ГЛАС: Колико је ризична трансплантација коштане сржи, односно колико је овај вид лијечења успјешан?

ОР: С обзиром на то да се трансплантација коштане сржи предузима код људи са тешким обољењима, нема сумње да је третман и цијела терапија веома компликована и носи са собом извјесне ризике. Због тога заправо акценат јесте на претклиничком научном истраживању, у коме се сабирају знања, која касније могу да се примијене у третману. Дакле, акценат је у претклиничком истраживању. Захваљујући постојаности у том научно-истраживачком раду, сада већ глобално гледано Израел је у највишем рангу, већ постоје извјесна искуства и статистичке обраде које могу да упућују на третмане. Оно што је јако интересантно јесте да је развој посљедњих година отворио нове хоризонте овог вида лијечења, који се базирају на коришћењу ћелија, што значи - мање радиологије и класичних агресивних третмана, а више коришћења ћелија у оквиру трансплантације коштане сржи. То, заправо, и излази из оквира који би се уско назвали трансплантација коштане сржи, и види се да је несумњиво могуће побољшати здравствено стање, посебно дјеце која су доживјела разне врсте парализа, и то управо коришћењем ћелија, а то је само један од примјера.

* ГЛАС: Да ли сте раније имали прилику да сарађујете са љекарима у овој области са наших простора и јесте ли имали пацијената из РС и региона?

ОР: Имам велико искуство са тимовима љекара из Европе који долазе у посјету у Израел. Видео-линковима често имамо разне консултације, али и ја често знам да обиђем болеснике и установе у многим земљама, гдје дајем своје савјете током њиховог лијечења. Добру сарадњу имамо широм Европе, а ако говоримо о земљама ближе Израелу, то су посебно Кипар и Грчка, а ближе РС, то су Бугарска и Румунија, док сарађујемо чак и са арапским окружењем.

* ГЛАС: Можемо ли ускоро поново очекивати Вашу посјету Републици Српској?

ОР: Нема сумње. Ово је само почетак и ја се надам да ћу ускоро опет доћи овдје, јер се надам да ће моћи да буду успостављене добре и здраве везе између здравственог система РС и Израела, прије свега са љекарима.

Проналазак донатора

* ГЛАС: Да ли је тешко пронаћи одговарајућег донатора коштане сржи, уколико иста од члана породице не одговара и колико је скуп овај третман?

ОР: Добро питање. И у Израелу, додуше у нешто мањој мјери, али и свуда у свијету постоји тај проблем. Веома је тешко пронаћи одговарајућег донатора коштане сржи, због чега се улаже пуно и труда и финансија у превазилажење тог проблема. Можда је то код нас нешто лакше, због евентуалне генетске блискости, али то је опет само један дио одговора. Једини начин је формирање јавних банака, које ће користити донације добровољних давалаца с једне стране, а исто тако развија се ова дисциплина и у области пупчане врпце, односно ћелија које долазе из ње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана