Предраг Симић: Мора се спречити сценарио деведесетих

Горан Маунага
Предраг Симић: Мора се спречити сценарио деведесетих

Одговорност политичара на западном Балкану у овом тренутку подједнако је велика у смислу спречавања повратка оног сценарија какав смо имали пре двадесетак година.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" професор Факултета политичких наука у Београду Предраг Симић, коментаришући насилне протесте у Федерацији БиХ. Истакао је да је јако важно како ће сада најодговорнији актери дејтонског троугла вући потезе.

- То је изузетно важно, јер је неопходно да одоле искушењу да, због изборних или других разлога, долевају уље на ватру. У тој ситуацији најлакше је користити неке пароле и позвати на ширење немира. А много теже и важније је наћи решења за равнотежу, која једина нуди одговор на ову тешку економску ситуацију, кроз коју сви пролазимо - казао је Симић.

* ГЛАС: Како коментаришете дешавања у Федерацији БиХ? Шта је, према Вашој оцјени, довело до масовних протеста, а шта до насилничких изгреда и хулиганских паљења зграда институција власти? Има ли све то политичку позадину?

СИМИЋ: Политика се сигурно налази у могућим последицама тих догађања. Сваки поремећај у БиХ у међународним круговима, поготово на западу, интерпретира се у светлу Дејтонског мировног споразума и развоја БиХ у том раздобљу. То је могло да се види и кроз речи бившег председника Хрватске Стипе Месића. Има оних који сматрају да би ти догађаји требало да буду повод за ревизију Устава БиХ. У том погледу ова догађања могу да имају одређене последице. Али у овом тренутку важно је рећи да су и Хрватска и Србија, као потписници и гаранти Дејтонског споразума, томе приступили са великим опрезом и да до сада није дошло до ширења немира са територије ФБиХ. Вероватно нема, и неће ни бити, основа за такав сценарио.

* ГЛАС: Било је жестоких покушаја да се све то из ФБиХ, на идентичан начин, пренесе у РС. Шта мислите зашто нису успјели у томе?

СИМИЋ: Управо због овог о чему говорим. Реакције у Загребу и Београду биле су такве да су показале да су Хрватска и Србија против поремећаја у БиХ, од чега могу да зависе и догађаји шире, на западном Балкану. Занимљиво је поменути изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је, коментаришући ове догађаје, одбио тврдњу да се ради о некаквом балканском пролећу, наводећи и напредак у Србији у последње две године. То говори да Балкан има своју европску перспективу. То је за мене најинтересантнији моменат. Треба приметити и да у Бриселу није било реакција, у смислу слања додатних европских снага. То је ипак другачија реакција од оних на које смо навикли до сада када је у питању БиХ. Тиме је већа и одговорност Србије, Хрватске и РС, као и власти у ФБиХ за изналажење излаза из те ситуације. Јасно је да Брисел даје реч регионалним актерима, који треба да превазиђу ту ситуацију и да спрече даљу дестабилизацију региона. Ако се та стабилност наруши, у БиХ или било где другде, то би изазвало ланчану реакцију.

* ГЛАС: Шта кажете на тврдње да је крајњи циљ организатора протеста одржавање ванредних избора и промјена Устава БиХ?

СИМИЋ: Редовни избори су крајем године, па у овом тренутку уопште не видим потребу, неколико месеци раније, за одржавање ванредних или превремених избора. На редовним изборима је прилика за проверу политичких опција. Форсирање ванредних избора не би ништа променило, осим што би искомпликовало политичку ситуацију.

* ГЛАС: Како видите недавни састанак предсједника РС и шефа СНСД-а Милорада Додика и предсједника СДС-а Младена Босића са првим потпредсједником Владе Србије Александром Вучићем?

СИМИЋ: То је била једна од тих акција да се ситуација држи под контролом. Догађања у, иначе специфичној, БиХ утичу на читав регион, па је било сасвим очекивано да дође до таквог састанка. Послата је порука с циљем смиривања ситуације и да се не излази из оквира који гарантују стабилност и нормално разрешавање економских проблема.

* ГЛАС: Да ли је на том фону и посјета премијера Хрватске Зорана Милановића Мостару?

СИМИЋ: У Загребу је било опречних ставова између власти и опозиције о тој посети. Али то је нормално. Читав западни Балкан у овом тренутку је у доста озбиљној економској ситуацији, која се прелева из кризе еврозоне. Али и с тог састанка упућене су исте поруке, да се ситуација локализује и да се задржи оквир за рационално решење.

* ГЛАС: Хоће ли се наћи такво рјешење?

СИМИЋ: Оно мора да се нађе, јер су алтернативе она дешавања из деведесетих година прошлог века. У овом тренутку сви смо у врло тешкој ситуацији. Кризе у еврозони, она из 2008. и ова из 2011. године још више, имале су велике последице на читав регион. Наша стабилност зависи од стабилности у Европи. Ми можемо да утичемо само у малој мери, али ипак морамо да утичемо да се ситуација не би отела контроли. Јер када у једној компликованој ситуацији они који су најодговорнији повлаче кратковиде потезе, мотивисане само својим непосредним интересима, то на крају доводи до катастрофе.

Потјернице

* ГЛАС: Шта кажете на истовремено расписивање Интерполових потјерница из Хрватске и Србије?

СИМИЋ: Много је ствари које су остале нерашчишћене, на које се различито гледа у Београду, Сарајеву или Загребу. Ово подизање оптужница и расписивање потјерница говори о процесима који следе после свих оних сукоба који су се догађали деведесетих година. У овом тренутку тешко је давати дугорочне процене и прогнозирати како ће се то даље одвијати.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана