Петер Моврин за Глас Српске: Прославила ме сарадња са Леди Гагом

Мирна Пијетловић
Петер Моврин за Глас Српске: Прославила ме сарадња са Леди Гагом

Сарадња са славном пјевачицом Леди Гагом има велики значај за професионални развој моје каријере модног креатора. Могу да вам откријем једино да су сви из креативног тима, са Леди Гагом на челу, дивни људи и велики професионалци у послу.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" модни креатор из Словеније Петер Моврин, чије модне креације купује једна од највећих поп звијезда данашњице Леди Гага.

О овом младом креатору, иза кога је већ успјешна каријера модног дизајнера, писали су неки од најзначајнијих модних часописа. Како је испричао за наш лист, волио би да настави сарадњу са Гагом, али и са другим великим звијездама, тако што ће се трудити да буде још бољи, константно учећи и радећи на себи.

* ГЛАС: Неколико Ваших креација проносала је недавно једна од најпопуларнијих поп звијезда на свијету Леди Гага. Можете ли нам рећи како је дошло до сарадње између Вас и пјевачице? 

МОВРИН: Прво морам да кажем да сам пресрећан што је дошло до сарадње између мене и креативног тима славне пјевачице. Њен тим стилиста ми је писао са молбом да купи неколико мојих хаљина за Леди Гагу. Наравно, ја сам пристао на сарадњу, договорили смо се у вези са свим детаљима и то је то. Моје хаљине је купила Леди Гага, а носила их је на јавним наступима у Њујорку и Лос Анђелесу.

* ГЛАС: Да ли сте имали прилику да лично упознате Леди Гагу? Можете ли нашим читаоцима открити каква је приватно славна пјевачица и које је Ваше креације носила? 

МОВРИН: Могу вам само открити да су сви из креативног тима, са Леди Гагом на челу, дивни људи. Заиста сам одушевљен сарадњом, јер су велики професионалци. Носила је бунду са обрасцем контрастног шивења у облику панела и са ромб џеповима, а ријеч је о мојој колекцији "The Question Is Not Where, But When". Друга креација је из колекције "FranzMadonna", а ријеч је о мојој дипломској модној колекцији, у којој се нашла и црна хаљина коју је Гага носила.

* ГЛАС: Какав значај за Вашу каријеру има сарадња са Леди Гагом? Да ли сте можда добили неке понуде и других великих звијезда за сарадњу?

МОВРИН: Сарадња са Гагом има заиста велики значај за моју каријеру модног дизајнера, с обзиром на то да је неколико свјетских медија писало баш о мојим хаљинама које је пјевачица носила. А ријеч је о престижним модним часописима, како у Словенији тако и широм свијета. Полако су почели позиви за интервјуе, у штампи и на телевизијским станицама. Искрено се надам да ће ускоро почети да стижу позиви и од других познатих звијезда, али и модних кућа за сарадњу. Радујем се томе, као и наставку сарадње са Гагиним тимом, који је и те како извјестан.

* ГЛАС: Иза Вас је завидна каријера модног креатора. Имали сте умјетнички пројекат у Лондону, а представили сте се на Бијеналу моде у Холандији. Можете ли нам нешто виће рећи о умјетничком пројекту који сте љетос радили у Лондону? Да ли сте остварили зацртани циљ?

МОВРИН: У Лондону сам ове године радио на пројекту који говори о словеначкој и енглеској традицији. Пуно сам ходао по музејима и пуно учио. Нагласак је био на томе да истражим етнографске мотиве на претежно бијелој одјећи, која је, с друге стране, типично кројена за Џејмса Бонда, који је у фокусу дијела истраживања енглеске традиције. Циљ ми је био да промовишем Словенију, њену традицију и културу и да што више научим. У Лондон се вјероватно селим идуће године, због још једног великог истраживачког пројекта који имам у плану.

* ГЛАС: А када је у питању Бијенале моде у Холандији, можете ли нам рећи какво је искуство за Вас било учешће на овом великом модном догађају и са којим модним креацијама 
сте се представили?

МОВРИН: Представио сам се са једном црном хаљином. Баш оном коју је посљедњу из моје модне куће носила и Леди Гага. На модној ревији учествовао сам заједно са "Pradoм", "Jean Oaul Gaultier", Rick Owensom и многим другим именима из свијета моде. Било је дивно, инспиративно и плодоносно искуство. За учешће на овом престижном модном догађају одабрала ме је, за једно са осталим модним именима, Ли Еделкорт. Мене је већ други пут одабрала, што ипак значи да је мој рад цијењен.

* ГЛАС: Шта је то што Ваше модне креације чини другачијим од других? Шта Вас инспирише када радите на некој колекцији?

МОВРИН: Једноставно, ја на неки начин говорим путем креација које стварам. То сам у ствари ја. Иначе долазим из традиционалне месарске породице и поносан сам на то што јесам. Своју особност покушавам да уградим и у креације које стварам и мислим да су баш због тога и другачије од других.

* ГЛАС: Колико је тешко или лако пробити се на свјетско модно тржиште када су у питању модне ревије, али и купци модних креација? Са каквим проблемима се сусрећете?

МОВРИН: Сада је све то много лакше него прије. Међутим да је лако, и није баш. Водим се филозофијом да је важно да константно радим, па ште ће бити од свега тога, видјећемо. Иначе сам велики оптимиста. Морам истаћи да сам јако задовољан продајом, а моје креације купују, како домаћи тако и инострани љубитељи моде.

* ГЛАС: Да ли ста упознати са радом српске креаторке Роксанде Илинчић, чије хаљине носе Мишел Обама и Кејт Мидлтон? Да ли бисте вољели да сарађујете можда са њом?

МОВРИН: Роксанду Илинчић веома цијеним и упознат сам са њеним радом. Она је једна од најбољих, заиста! Ја сам увијек отворен за сарадњу, немам никаквих граница.

* ГЛАС: Који је Ваш рецепт за успјех? Шта је то што један креатор мора да има да би био оригиналан, али и успјешан? Шта бисте савјетовали младима који желе да се баве модом?

МОВРИН: Нека добро промисле шта је то што их радује. Ако би се бавили модним дизајном само да би били добро обучени, онда факултет дизајн није за њих. Онда ипак нека се одлуче за стилисту или нешто слично, никако за креатора. Када се одлучите да студирате дизајн, морате константно да радите, читате, учите о умјетности, традицији. Важно је да имате добре професоре, који ће вам, својим савјетима, помоћи да будете то што заиста јесте.

Планови

* ГЛАС: Шта тренутно окупира Вашу умјетничку пажњу? На чему тренутно радите и какви су Вам планови за будућност?

МОВРИН: Тренутно одмарам и пуним батерије да бих успјешно завршио колекцију за зиму 2014/2015. У току овог мјесеца планирам пут за Беч, а онда и за Лондон. А до реализације планова за иностранство чека ме много преданог рада и дружења са мени драгим људима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана