Павел Сурови: Да бисте успели, морате да будете оригинални

Сандра Кљајић
Павел Сурови: Да бисте успели, морате да будете оригинални

Када радим, радим по своме. Настојим да нешто не прикажем како би и остали, него из другог угла. И тога се држим.

Каже то у интервјуу за "Глас Српске" српски дизајнер, економиста и инфоматичар Павел Сурови који је прије неколико дана са супругом Драганом освојио бронзу за Србију на Свјетском такмичењу за дизајн "HiiiBrand" у Пекингу.

Брачни пар Сурови учествовао је на такмичењу са дизајном паковања и етикета. Четири њихова рада ушла су у финале - лого дизајн и паковање за "премиум кафу", дизајн паковања за породичну винарију "Јакубец" с ловачком традицијом, лого дизајн за Шерлок - произвођача сигурносних врата и лого Центар - интернет каталога фирми.

- Награда нам је припала у категорији професионални лого за Шерлок. На овом престижном такмичењу учествовале су се готово све земље и било је више од 1.300 радова, па је наша бронза веома велики успех - истиче Сурови.

Њихов је стил, кажу намијењен превасходно фирмама које размишљају ван кутије, не плаше се промјена и схватају дизајн као модерно средство комуникације.

- У дизајну увек имате трендове, иде на пример минимализам, па сви раде минимализам, па иду илустрације, па сви раде илустрације. Не гледам шта је у тренду, већ радим онако како мислим да треба - наглашава Сурови.

* ГЛАС: Недавно сте освојили бронзу за Србију на Свјетском такмичењу за дизајн "HiiiBrand", које је одржано у Пекингу, у Кини?

СУРОВИ: То је награда за 2012, а побједник је објављен ове године. Реч је  свјетском, престижном, такмичењу у дизајну у три категорије: лого дизајн, дизајн паковања и идентитет фирми. Ми смо имали четири рада у финалу, у две категорије. Такмичиле су се готово све земље и било је више од 1.300 радова и наша бронза веома је велики успех, нарочито ако се узме у обзир то да злато није додељено и да су сребро узели Кинези. Осим тога, један од највећих ауторитета у области брендинга и дизајна у Америци, Бил Гарднер,  уврстиће у овогодишњем извештају "LogoTrends 2013" и мој рад - лого Центар, што је за мене велико признање и успех. Успех на овом такмичењу за мене је посебно важан јер победнике бирају они који су у свету најбољи у графичком дизајну. На локалном нивоу стално имате много питања, као што су "ко је он", "чији је", "шта и за кога ради"…Тамо су критеријуми отворени, гласа се и нико не гледа одакле сам, да ли сам из Србије, објективно се бира и оцењује. Небитно је да ли сте из неке велике агенције, познато име или сте непознати. Ово је такмичење важно и из разлога што се сви радови који су победили публикују у магазину "Њу график", најпрестижнијем светском магазину о дизајну, а све велике организације дизајна на својим веб страницама представљају и подржавају радове. Тако цела светска дизајнерска јавност сазна за вас. На такмичењу "HiiiBrand" сам, иначе, 2010. године добио награду за најбољи бренд света.

* ГЛАС: Да ли су вам награде отвориле неке нове могућности?

СУРОВИ: Највише врата ми је отворила награда коју сам добио прошле године, "Оскара" Десигн Ангел за најбољи лого у Европи на АдПринт фестивалу 2012. То ми је било веома важно јер су ту биле све водеће европске фирме у дизајну и маркетингу које запошљавају по 20-30 дизајнера, а ја сам добио награду за најбољи лого. Од тада ми је и Европа ближе, много људи ме је контактирало, углавном за инострано тржиште.

* ГЛАС: Да ли се код нас цијени дизајн?

СУРОВИ: У Србији на ову област мало утиче економска криза, али и људи не цене дизајн. Нису ни свесни шта значи добар рад, фали едукације, а и многи би све хтели бесплатно.

* ГЛАС: С ким све сарађујете?

СУРОВИ: Радио сам за фирме у Швајцарској, Немачкој, Словачкој, Британији, за земље у окружењу. Тренутно радим за једну финску фирму. Углавном, када урадим неки добар рад, многи то виде, јаве ми се, кажу "свиђа ми се ово што сте радили, да ли бисте нама могли да помогнете". Највише ме контактирају због мог стила. Када људи виде оно што сам радио за "Диву" или нешто друго, обично схвате да им треба нешто такво и ако се договоримо почиње сарадња.

* ГЛАС: Многи су мишљења да у овој области влада хиперпродукција и да је дизајнерима све теже да осмисле нешто ново и оригинално?

СУРОВИ: Имате много хиперпродукције и копирања. Тајванци, Кинези, Енглези, Индијци и други, чак, на пример, имају по 100 људи који свакодневно само копирају добре радове и идеје других дизајнера. И онда то продају по 100, 150 долара. Значи само копирају туђе идеје. Гарднер има базу са хиљадама логоа, како би се видело ко је када радио, ко је први осмислио идеју. Он се томе посветио, како би се одржали неки стандарди у Америци и свету. Али управо из његове базе многи су покрали идеје и само их прерадили. Како бити оригиналан? Ја када радим, радим по своме. И у основној и средњој школи сам цртао другачије него остали. Настојим да нешто не прикажем како би и остали, него из другог угла. И тога се држим без обзира на све. Када тек започињете са овим послом има много фрустрација, нико вас не хвали, не знате да ли радите добро, како радите. Ипак, када су дошле награде видео сам да тај мој стил по којем сам радио не треба одбацити, него ићи даље. Ако почнете да гледате туђе радове, потпуно ћете се изгубити. То је веома лоше јер ћете стално говорити "види шта је он урадио, да пробамо то". Мени и средина у којој радим, у Кисачу где је тишина одговара. Све ме то инспирише и увек ми се нешто покаже  на другачији начин. Инспиришу ме и историја и симболи. У дизајну увек имате трендове, иде на пример минимализам, па сви раде минимализам, па иду илустрације, па сви раде илустрације. Не гледам шта је у тренду, већ радим онако како мислим да треба.

* ГЛАС: Најавили сте да ћете ускоро у Србији отворити прву дизајн агенцију "Креа"?

СУРОВИ: Циљ је да све што смо радили визуелно припремимо, прикупимо и покажемо, тако да би пројекат требало да заживи за пар месеци. Упоредо припремамо дизајн магазин чији је циљ едукација фирми како да брину о свом визуелном идентитету.

Награде

Павел Сурови је из Кисача, а дипломирани је економиста и информатичар. Од 1995. године бави се веб-дизајном.

Осмислио и израдио три различите е-шоп веб апликације. Посљедњих шест година специјализовао се у области е-трговине, као интернет маркетинг консултант за иностране фирме.

Добитник је више награда, међу којима су оне за најбољу мултимедију Словак Мултимедиа PRIX Award, Златни фонд за најбољи е-шоп DVDRENT у Словачкој, побједник је такмичења "HiiiBrand 2010" за најбољи бренд свијета и добитник "Оскара" Десигн Ангел за најбољи лого у Европи на AdPrint фестивалу 2012.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана