Оливер Ивановић: Срби треба да се одупру антикампањи и изађу на изборе

Свјетлана Тадић
Оливер Ивановић: Срби треба да се одупру антикампањи и изађу на изборе

Приштина настоји да смањи број Срба који ће изаћи на ове изборе, не толико због локалних избора, већ их брину парламентарни избори идуће године, јер би увећање броја Срба, бирача, дестабилизујуће утицало на Албанце.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" предсједник грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" и кандидат за градоначелника Косовске Митровице Оливер Ивановић.

Истакао је да постоји снажна и добро плаћена антикампања усмјерена на ове изборе.

- Ако грађани не буду смели да се ангажују и изразе своје мишљење, јер је антикампања снажна и добро плаћена, онда ће излазност бити мања - истакао је Ивановић.

* ГЛАС: Кандидат сте за градоначелника Косовске Митровице, каква су Ваша очекивања, односно шта уопште Срби на Косову и Метохији могу да очекују послије избора?

ИВАНОВИЋ: Надам се миру и демократској атмосфери на изборима. Сигуран сам да неће бити велика излазност, јер се то не може очекивати у оваквим условима, али и мала излазност има своју вредност.

* ГЛАС: Да ли се још увијек заговара бојкот избора, као прије мјесец, два? Какве посљедице бојкот може изазвати?

ИВАНОВИЋ: Бојкота избора сигурно неће бити, јер су у правном смислу избори легални и са два, три гласача, а толико ће их сигурно бити. С друге стране, ако би бојкот хипотетички и потпуно успео, онда ће се вероватно именовати одборници и градоначелник. Проблем је што у том случају човек који је именован нема политичку снагу као кад је изабран од стране народа.

* ГЛАС: Постоји 28 српских листа за предстојеће изборе, од којих су четири са сјевера покрајине. Нису ли Срби требали бити јединственији?

ИВАНОВИЋ: Могли су бити јединственији, али јединственост у условима које ми имамо није битна. У условима прије свега на северу, а и у другим срединама где су Срби већина и где је 80 или 90 одсто становништва Срба, није тако битно да ли се појављују на једној или више листа. Јединственост је изузетно важна у општинама као што је Исток, Глина, Пећ, Сува Река, па и Штрпце, где је деликатно стање. Ове заједнице су и до сада имале негативно искуство да им Албанац буде председник општине. Замислите једну средину која је већински српска, а у којој је Албанац председник. У тим односима, који данас владају, то је апсолутно неприхватљиво и било би контрапродуктивно, јер се на дуже стазе стиче утисак да се кроз институције не може ништа решити.

* ГЛАС: Какво је сада стање у тим општинама, има ли сада више јединства?

ИВАНОВИЋ: Људи сада схватају да је била грешка форсирати јединствену листу на северу Косова и дозволити разбијање српског корпуса јужно од реке Ибар, односно у срединама где Срби не чине већину. То је била грешка.

* ГЛАС: Мали број пријава расељених Срба са Косова је прихваћен у Централној изборној комисији. Како ће се то одразити на даљи положај Срба у јужној српској покрајини?

ИВАНОВИЋ: Као и увек, има ту много политике. Приштина настоји да смањи број људи који ће изаћи на ове изборе, не толико због локалних избора, јер их они не брину. Приштину брину директно парламентарни избори идуће године, а увећање броја Срба бирача утицало би дестабилизујуће на Албанце. С друге стране, криви смо и ми, јер смо овом послу као и увек приступили кампањски. Није се адекватно припремио Комесаријат за избеглице, како би се ово обавило како ваља, чекао се посљедњи моменат да се пописују расељени. Потребно је кренути са јединственим фронтом око уписа нових бирача за идуће изборе. Ваљда ћемо тада уписати у бирачке спискове све оне који на то имају право.

* ГЛАС: Позвали сте Владу Србије да јасно каже Србима на Косову шта ће бити са њиховим радним мјестима послије избора. На шта, према Вашем мишљењу, људи могу да рачунају?

ИВАНОВИЋ: Од Владе Србије очекујем јасну поруку и надам се томе. Радници на Косову и Метохији морају добити јасну поруку да неће остати без радних места с овим изборима и да избори у том смислу не представљају никакав проблем. Ови избори су о локалној самоуправи, о бољем и уређеном граду, о водоводу, канализацији, депонији смећа, спортским центрима... као и о безбедности на локалном нивоу. Ови избори ће о томе говорити и ако грађани то схвате, излазност ће бити мало већа. Ако грађани не буду смели да се ангажују и изразе своје мишљење, јер је антикампања снажна и добро плаћена, онда ће излазност бити мања. Али, било како било, ми отварамо врата за изборе који ће бити много боље организовани, демократичнији и безбеднији.

* ГЛАС: Ко води антикампању, а ко је финансира?

ИВАНОВИЋ: То је тешко рећи. Наши обавештајни извори кажу да је велики износ средстава уложен у антикампању и да се одједном појавила велика спремност да неко све то плати. Ко је то, треба да открију надлежни органи.

* ГЛАС: Били сте државни секретар у Министарству за Косово и Метохију. Како коментаришете досадашње преговоре између влада Србије и Косова? Да ли се довољно ради по питању интереса Срба?

ИВАНОВИЋ: Садашња Влада Србије прави исту грешку као и претходна, а то је да проблем покушава да реши не укључујући активно Србе са Косова у то. То је фатална грешка, јер смо ми људи који живе са проблемом Косова, а они желе да се баве тим проблемом. То је озбиљна разлика. Оно што ми осећамо, то не може нико други да осећа. Из канцеларије у Београду се проблем Косова не осећа на исти начин као овде. Можемо бити од велике помоћи само ако смо активни учесници у томе.

* ГЛАС: Која је Ваша порука Србима на Косову и Метохији?

ИВАНОВИЋ: Моја порука Србима је да треба да изађу на изборе и гласају. Треба да се одлуче за најбоље у својим срединама, како је патријарх Иринеј рекао, а не за људе који носе испред себе партијску књижицу и то им је једина квалификација у животу.

Безбједност

* ГЛАС: Како оцјењујете тренутни степен безбједности на Косову и Метохији?

ИВАНОВИЋ: Тренутно се ова ситуација може ценити као напета, с могућношћу да ескалира. Оно што очекујем јесте да Косовска полицијска служба, као локална полиција, EULEX, као међународна мисија, али и МУП Србије сарађују на питању безбедности. Не видим решења ако све три стране не буду учествовале у томе, а поготово инсистирам да учествује наш МУП, јер је у оваквој конкуренцији неупоредиво способнија институција него друге две.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана