Милан Лане Гутовић за Глас Српске: Тасовац није чудотворац, већ се само тако чешља

Милан Вујић
Милан Лане Гутовић за Глас Српске: Тасовац није чудотворац, већ се само тако чешља

Не поставља се питање да ли ће се ова криза поновити, већ се поставља питање да ли ћемо из неке од трагедија кроз које смо прошли извући неку поуку. Ми, до сада, очигледно, нисмо извукли ниједну.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" легендарни глумац Милан Лане Гутовић, човјек који је овјековјечио лик Срећка Шојића из серије "Тесна кожа", чији лик је пренио и у нове епизоде популарне серије "Бела лађа". Упркос многим обавезама снимања серије, извођења представа у ширем региону, рекао је да, ипак, нађе времена и за одмор, а највише воли риболов.

- Нисам неки заљубљеник у глуму, има и других занимања која су и боља, али је ово занимање за мене најлакше. Са најмање зноја и труда до добре зараде - рекао је Милан Лане Гутовић, којег публика деценијама гледа на позорници и телевизији.

Гутовић је истакао да је тајна његове популарности, проткана кроз добар хумор, у томе што људима прича искључиво оно што је и њему самом смијешно.

* ГЛАС: Улога Срећка Шојића у "Тесној кожи" послије много година поново се родила у серији "Бела лађа". Одакле сте у ствари црпили инспирацију за овај лик?

ГУТОВИЋ: Шојић није лик из "Тесне коже" нити из "Беле лађе", он је лик из једног комада којег сам "украо" и донео у обе серије и "Тесна кожа" и "Бела лађа". У "Белу лађу" сам морао да га доведем, пошто је он био последица "Тесне коже", класична вуцибатина, битанга, која нема ниједну позитивну особину. Он је у почетку директор фирме коју уништава и то је било наивно време. Данас у "Белој лађи" он је политичар и то означава дубину нашега пада. Мој задатак је био да од те битанге и вуцибатине направим један симпатичан лик. Срамота је да човек са таквим особинама буде директор једне фирме, а политичар - и више од срамоте. То је на неки начин међународна срамота. Мислим да сам кроз тај лик успео да направим симбол времена у којем данас живимо.

* ГЛАС: И послије толико година "Тесна кожа" је и даље веома популарна и гледана. Можете ли нам открити због чега је то тако?

ГУТОВИЋ: Пантић и Шојић су ликови који су осмишљени тако да један представља бездушног директора, џукелу, битангу, док је други човек који има тесну кожу и не може да састави крај са крајем, јер директор бездушно краде. То је тема сваке епизода "Беле лађе" и "Тесне коже", али и тема нашег свакодневног живота и ситуација у којима се налази данашњи човек.

* ГЛАС: Улога Срећка Шојића је већ у легендама. Да ли је то била прекретница за Вашу каријеру?

ГУТОВИЋНе, то није била никаква прекретница, јер је то једна од бројних улога коју сам одиграо. То што се природа тог човека поклопила са тренутном политичком и економском ситуацијом у којој је била држава, њега је учинила популарним, а не мислим и да је мене. Тај лик је класична наказа, ништа друго. Не видим неке сличности између мене и лика Шојића, а уколико неко буде рекао да сам исти Шојић, знам да ме оговара и мрзи (смијех). Онај ко се бави глумом машта да буде управо оно што сам ја - да направи неки лик који ће постати симбол, тип човека и народа у којем живи. Ја се тога не стидим, већ се поносим, зато сам са намером правио Шојића, да буде свима симпатичан, драг и вољен. И погодио сам. А заједничких тачака немамо, јер је он запрепашћујући лик.

* ГЛАС: Често у својим монодрамама дотичете политичке партије у Србији. Како политичари реагују на Ваш хумор?

ГУТОВИЋ: Политичари се не љуте на моје комаде, јер немају много времена ни да их гледају. Никада се не бих могао бавити политиком, јер је политика несрећно одабрано занимање. Бити политичар дубоко је трагично изабрано занимање. По мом мишљењу, политиком се баве само људи који не знају ништа друго да раде. То је исто као да новинар који пропадне у било којем другом занимању, почне да се бави новинарством.

* ГЛАС: Како оцјењујете тренутну политичку ситуацију с ове и с оне стране Дрине?

ГУТОВИЋ: У целом регион је лоша ситуација, али то није први пут да се овај регион налази у оваквим тешким условима. Не поставља се питање да ли ће се ова криза поновити, већ се поставља питање да ли ћемо из неке од трагедија кроз које смо прошли извући неку поуку. Ми до сада, очигледно, нисмо извукли ниједну.

* ГЛАС: Како публика у иностранству прихвата наш смисао за хумор?

ГУТОВИЋ: Публика у иностранству више цени наш хумор него домаћа. Наша публика веома често има прилику да ужива у позоришним комадима протканим нама својственим хумором. Публика у иностранству, с друге стране, жељна је доброг хумора, који ће их опустити и насмејати, јер и немају често прилику да гледају такве представе. Све што причам публици и мене приватно насмејава, а када имам повратну реакцију од публике, тада знам да сам урадио праву ствар и то ме заиста чини срећним.

* ГЛАС: Одакле црпите инспирацију за Ваше наступе? Шта је то што Вас покреће и инспирише као умјетника?

ГУТОВИЋ: Ништа не долази само по себи. То се можда неком деси једанпут или два пута, мени се није ниједном десило да је нешто изашло само од себе, јер морам се да спремим и радим. Сједим код куће и радим, никад не импровизујем нити има улога која се може импровизовати.

* ГЛАС: Истовремено снимате, изводите представе и радите на још многим пројектима. Како то све стижете?

ГУТОВИЋ: Ја брзо снимам, па ме многи питају да ли је тешко, а ја кажем да не товарим много. Када снимам нешто, то снимам врло брзо и не узима ми много времена, а ја продуцентима не узимам пуно пара. Тако да ми остане доста времена да све то обавим.

* ГЛАС: Какав за Вас значај имају добијене награде? Да ли оне могу да буду вјетар у леђа умјетнику или, ипак, не?

ГУТОВИЋ: Толика је инфлација награда да сваке године глумац може да добије најмање њих десет. Када добијеш награду, она практично и није твоја. Награду гледам као нешто што ће талентованим младим глумцима указати којим путем треба да иду. Ипак, ја немам право да се правим важан, а ти клинци који гледају треба да сами одлуче да ли да се угледају на мене.

* ГЛАС: Да ли ће доласком новог министра културе сванути културној сцени у Србији?

ГУТОВИЋ: Долазак Тасовца за министра културе неће променити издвајање новца за културу, јер не зависи то од њега, него од целе Скупштине, буџета и од тога како је планирана подела средства. Земља је у тешкој економској ситуацији и не треба издвајати више за нешто од чега нема профита. То је потпуно нереално, јер се ми боримо за корицу хлеба, а нови министар није чудотворац, он се ипак само тако чешља.

Риболов и батине

* ГЛАС: Како Милан Лане Гутовић проводи слободне вријеме? Дружите ли се, можда, са својим колегама глумцима и којим?

ГУТОВИЋ: Највише волим да пецам и на то трошим све своје слободно вријеме. Не дружим се са својим колегама, јер су многи заслужили батине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана