Матевж Ленарчич: Прелетио Монт Еверест, океане и Антартик VIDEO

Драгана Келеч
Матевж Ленарчич: Прелетио Монт Еверест, океане и Антартик VIDEO

Током свог путовања око свијета примијетио сам да све границе међу државама из ваздуха изгледају веома смијешно. Људи широм свијета веома су слични у основним потребама и жељама.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" словеначки авантуриста и биолог Матевж Ленарчич, први човјек који је обишао свијет у ултралаганом авиону без копилота и без икакве подршке са терена.

- Импресионирала ме је чињеница да је свијет у ствари веома мали број људи, са много простора, хране и воде - наглашава Ленарчич, који је за 100 дана својим ултралаким авионом "пипистрелом" прешао пут од 91.000 километара, а летио је од Словеније до Африке, Сјеверне и Јужне Америке, потом до Аустралије и Азије, изнад Монт Евереста и Индије, да би се 20. априла вратио у Словенију.

На путовању се, каже, сусрео са бројним проблемима - олујама, турбуленцијама, слабом видљивошћу... Али све се, наглашава, исплатило.

- Свијет није тако велик и неуништив као што се чини. Вриједи га видјети у свим његовим различитостима - изјавио је Ленарчич по повратку.

* ГЛАС: Први сте човјек који је обишао свијет у ултралаганом авиону, без копилота и без подршке са терена. Какво је то било искуство?

ЛЕНАРЧИЧ: Још од 2004. године путујем у ултралаким једрилицама, мотора "пипистрел синуса", у којима сам летио по свијету сам и без подршке на терену. Прво сам летио око 80 дана, односно нешто више од 38.000 километара, углавном кроз сјеверне хемисфере, укључујући и Казахстан, Монголију, Русију и Аљаску. Ове године сам успио да авионом "пипистрел вирус СВ914" пређем дужину лета од укупно 91.000 километара, углавном на јужној хемисфери, што је био велики изазов за мене лично, јер сам однос човјека и авиона, односно цијелог свијета, доживио интензивније.

* ГЛАС: Који је био циљ Вашег путовања?

ЛЕНАРЧИЧ: Мој циљ, који је, срећом, био успјешан у сваком погледу, био је тај да летим широм свијета у распону већем од 80.000 километара, преко свих континената, океана и Антарктика, Аконкагве и Монт Евереста, са најмањом потрошњом горива до сада. На овај лет је потрошено око 30 одсто мање горива на овој удаљености до сада у цијелој људској историји, осим, наравно, летом у балону. Поред летења у оквиру пројекта "ВорлдФлигхт Греенлигхт", спроведено је и мјерење концентрације и расподјеле црног угљеника у атмосфери.

* ГЛАС: Колико је било тешко обићи свијет у тако малом авиону?

ЛЕНАРЧИЧ: Принцип који важи за овако мале авионе, као што је онај у којем сам летио, јесте тај да се теже лети на дугим релацијама, због времена које се мијења врло брзо и које често представља непремостиву препреку, посебно када су олује, одлеђивање и турбуленције, те слаба видљивост... Осим тога, током соло лета, човјек сам одговара за све проблеме, од бирократије, налажења горива, смјештаја, па до комуникације, тако да често нема довољно времена ни за сан и одмор, јер лети у просјеку од десет до 12 часова дневно. Моја најдужа фаза летења била је кроз Јужни Пацифик, када сам без престанка летио готово 16 часова.

* ГЛАС: Шта Вас је највише импресионирало током Вашег путовања?

ЛЕНАРЧИЧ: Током свог путовања око свијета примијетио сам да све границе међу државама из ваздуха изгледају веома смијешно. Људи не би требало да се затварају у имагинарној групи, односно да су затворени у границама своје земље и дозвољавају себи да њима манипулишу дневна политика или економски интереси. Људи широм свијета веома су слични у основним потребама и жељама, а свијет би био много љепши без граница. Импресионирала ме је и чињеница да је свијет у ствари веома мали број људи, са много простора, хране и воде. Проблем је само у "животињи" по природи похлепног човјека као појединца, који жели моћ и ауторитет и чини главну препреку униформне расподјеле средстава међу свим људима у свијету.

* ГЛАС: Успјели сте и да направите фотографије из ваздуха које сте жељели. Које су Вам најдраже?

ЛЕНАРЧИЧ:  Из ваздуха сам направио око 30.000 фотографија из свих дијелова свијета, од којих је немогуће да изаберете најбољу или најскупљу, јер је то мој однос према овим фотографијама. Оне су повезане с различитим факторима, као што су снимање СТРАВ времена, и спој труда и емотивности... Припремамо велику монографију, која ће се наћи у јавности на јесен ове године, када ће сви имати прилику да их виде.

* ГЛАС: Да ли бисте поновили овакво путовање?

ЛЕНАРЧИЧ: С обзиром на то да немам животне циљеве, чекаћу да ми дође нека нова инспирација, за било коју нову авантуру. Оваква путовања, односно летови су смјерница мог живота коју сам изабрао, а која ме задовољава у потпуности. Зато вјерујем да ће се убрзо поново десити нешто веома занимљиво.

Пут

Ленарчич је прелетио цијели свијет авионом тешким само 290 килограма, користећи гориво са најмање могуће октана. Овај биолог је прелетио седам континената, 60 земаља, више од 100 националних паркова, највише планине на свијету, три океана и Антарктик и потрошио најмању могућу количину горива за овакву дистанцу. Ултралагани авион словеначке производње може да лети 3.999 километара са 92 галона (348 литара горива).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана