Марко Луковић: Добро дизајниран производ база за успешну економију

Сандра Милетић
Марко Луковић: Добро дизајниран производ база за успешну економију

За дизајн се код нас зна као појам, али мислим да многи на нашим просторима нису свесни његовог потенцијала, а он је огроман. Најјаче светске економије попут Немачке, САД, Јапана, одскора и Кине су управо базиране на квалитетном, поузданом и пре свега добро дизајнираном производу.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" индустријски дизајнер из Србије Марко Луковић који је свјетској и домаћој јавности постао познат када је побиједио на првом међународном дизајнерском такмичењу "Peugeot Design Contest" у организацији француског произвођача аутомобила "Пежо". Побједнички, футуристички концепт-аутомобил за 2020. годину, "Peugeot Moonster", реализован је и премијерно приказан на Франкфуртском салону аутомобила 2001.

* ГЛАС: Рекли сте једном приликом да данас влада хиперпродукција и да је дизајнерима све теже да осмисле нешто ново и оригинално за серијску производњу. Како у таквој ситуацији бити први и оригиналан?

ЛУКОВИЋ: То је ствар искуства, талента, рада и умешности да се увек пронађе нека нова естетика и дизајнерска философија, која касније прерасте у правац, а на крају ако се испостави да га је тржиште масовно прихватило и у тренд који обележи одређен период.

* ГЛАС: Која марка аутомобила, према Вашем мишљењу, има успјешан и оригиналан дизајн и по чему се издваја од осталих?

ЛУКОВИЋ: Веома ценим стару школу италијанског дизајна, с краја осамдесетих и почетка деведесетих, поготово када причамо о суперспортским аутомобилима. Ту је свакако Марчело Гандини који је дизајнер, по мени, најлепших "Ламборгинијевих" спортских модела, почевши од модела "countach" или модела "ламборгини дијабло" који је мој омиљени модел, а уједно оличава и прави италијански дизајн. Тако је било све до почетка 2000. док "Ламборгини" није отишао под капу "Фолксваген групације". После тога он јесте постао много савршенији модел технички, али већ није имао ту душу италијанске школе. Дакле, то су сада већ немачки модели. Издвојио бих италијански студио Пининфарина који је доскора био дизајн центар "Фераријевих" модела, док они нису направили сопствени студио у Маранелу у Италији. Наравно, ту је и студио Бертоне који је ушао у историју својим моделима "гиулиетта спринт специал", моделом "астон мартин DB2/4" и "масерати 3500 GT". У савремено доба, свака аутомобилска компанија има свој дизајн центар, док су раније они ангажовали студије које сам поменуо за дизајн својих аутомобила. У данашње време је нормално и да шефови дизајн центара мењају компаније.

* ГЛАС: Рекли сте и да мислите да ће се облици возила у будућности драстично промијенити у сљедећих неколико деценија. Шта ће бити највећа разлика у односу на данашње?

ЛУКОВИЋ: Дизајн аутомобила у следећим деценијама има могућност да се радикално промени. Габаритно велики мотори који покрећу аутомобил у идућим деценијама биће замењени ултралаким и дуготрајним батеријама или неким новим изворима енергије који ће омогућити да се архитектура и конструкција возила драстично промене. Најсликовитије примере тог преокрета можемо већ наслутити у серији концептуалних студија које су представили највећи светски произвођачи. Ту пре свега мислим на "Тојоту" са серијом необичних личних транспортних модула (робота) I-Walk, I-Real, I-Swing, И-Унит. И ја се такође трудим да кроз своје дизајнерске визије предвиђам и дајем један од могућих облика возила будућности.

* ГЛАС: За своје возило Суперсоник добили сте награду прошле године у Детроиту, а 2001. године побиједили сте на првом међународном конкурсу за дизајн "Пежоових" возила будућности. Када би, према Вашем мишљењу, могла да буде реална њихова серијска производња?

ЛУКОВИЋ: У идућих десет година можемо очекивати појаву таквих или сличних возила поготово што нове технологије страховито брзо напредују и омогућавају нове техничке и конструктивне могућности. Многи произвођачи у протеклих неколико година експериментишу са потпуно новим архитектурама возила.

* ГЛАС: Колико су Вам те награде значиле у даљем раду?

ЛУКОВИЋ: Веома много, награде су саме по себи доказ да је рад неког аутора добар, а самим тим учвршћују жељу и упорност да се настави са новим идејама које у сваком савременом развијеном друштву чине покретачку снагу привреде и развоја уопште.

* ГЛАС: Протеклих година дизајнирали сте, између осталог, медицинске апарате, столице, GPS уређаје... Одакле црпите инспирацију? Одакле мотивација и жеља да се бавите дизајнирањем футуристичких возила?

ЛУКОВИЋ: Инспирација је стално присутна и проналазим је у природи, њеним законитостима и међусобним физичким, хемијским и, наравно, естетским корелацијама. Разноврсна природна окружења наше планете, заједно са комплетним живим светом у њој, била су и остала најбољи "светски дизајнер" икада. Довољно је да посматрамо сва та прелепа дешавања у природи оком уметника или научника, јер сва решења су нам већ одавно понуђена, само треба да их препознамо, преточимо и применимо у нашу свакодневицу. Моја дизајнерска решења чине визуелно атрактивне и на нашим просторима до сада невиђене футуристичке дизајнерске студије и концептуална решења ауторских пројеката из најразличитијих области дизајна као што су дизајн аутомобила и возила, дизајн индустријских производа, намештаја и амбалаже, графички дизајн, веб дизан, 3D визуализација, CAD пројектовање, Рапид прототипска и CNC машинска израда модела и алата, и још много тога.

* ГЛАС: Познати сте по томе да никада нисте хрлили да се запослите у неком од дизајнерских центара у највећим свјетским компанијама, већ сте остали у Србији. Зашто?

ЛУКОВИЋ: Сматрам да је у данашње време интернета и савремених комуникација небитно где се налазите и да свако може да пронађе начин пословања који му одговара, а да живи и ствара где сматра да му је најбоље. Ја сам од 2001. започео академску каријеру на државном Факултету примењених уметности у Београду, Одсек индустријски дизајн, где сам и магистрирао и где сада предајем као професор. Упоредо са тимом својих сарадника радим за многе клијенте у Европи и свету, на најразличитијим пројектима из области индустријског дизајна.

* ГЛАС: Да ли се код нас цијени дизајн?

ЛУКОВИЋ: За дизајн се зна као појам, али мислим да многи на нашим просторима нису свесни његовог потенцијала, а он је огроман. Најјаче светске економије попут Немачке, САД, Јапана, одскора и Кине су управо базиране на квалитетном, поузданом и пре свега добро дизајнираном производу.

* ГЛАС: Колико је код нас младих, талентованих дизајнера и колико подршке и могућности за успјех имају?

ЛУКОВИЋ: За талентоване и успешне младе људе овде нико није чуо јер нашим медијима одавно нису занимљиви успешни млади људи, не само дизајнери, већ и млади научници и други ствараоци који такође постижу изврсне резултате и овде и у иностранству. Код нас на факултету у свакој генерацији има неколико студената који се издвајају и пред којима је сигурно успешна будућност. Они су заљубљени у осмишљавање употребне стварности у којој живимо, било да је реч о намештају, техничким апаратима, аутомобилима... На нашем факултету добијају озбиљно, врхунско знање. Студије индустријског дизајна у Београду не заостају за студијама на светским, европским универзитетима. Стање привреде и наша економска реалност у последњих неколико година довели су до тога да се ретко догађа да млади људи уђу у неки озбиљан и већи пројекат."

* ГЛАС: Са којим све фирмама тренутно сарађујете? Шта конкретно радите за њих?

ЛУКОВИЋ: Тренутно радим са својим дугогодишњим пословним партнером из ЕУ на развоју дизајна за соларне системе уличног осветљења, чија је производња већ започета и појавиће се на тржиштима Европе Азије и Африке. У плану су и други производи засновани на тој технологији. Мислим да ћемо их видети и у нашем окружењу.

* ГЛАС: Прије неколико година радили сте на спортском аутомобилу, двосједу и имали у плану његову малосеријску производњу у Србији. Докле се стигло с тим?

ЛУКОВИЋ: За сада је тај пројекат на стенд-бају, пошто је тренутна економска криза ипак утицала на дугорочније планове самог клијента. Развој једног сложеног производа као што је аутомобил је захтеван и дуготрајан посао у сваком погледу.

Детроит

Марко Луковић добио је 15 међународних и домаћих награда за дизајн. Лани је добио награду за дизајн аутомобила - Мицхелин Цхалленге Design, на сајму аутомобила у Детроиту. На дизајнерском конкурсу те компаније учествовало је 1.000 дизајнера из цијелог свијета, а стручни 11-члани жири чинили су шефови дизајнерских студија "Џенерал моторса", "Форда", "Хонде", "Волва", BMW-а, "Хјундаија" и "Тесла моторса".

Његов Суперсоник је футуристичка визија возила за 2021. годину.

Између осталих, радио је пројекте за "Фијатове" аутомобиле, "Ивеко-Застава" камионе и "Висарис" из Србије, "PlasmaTech" из Грчке, односно Данске и словеначки "Армал", као и визуелни идентитет Позоришта на Теразијама, илустрације и књиге за Завод за уџбенике Београд...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана