Марија Шабић: Вечито трагам за најлепшом хаљином на свету

Сандра Милетић
Марија Шабић: Вечито трагам за најлепшом хаљином на свету

Понекад инспирацију добијем тренутно, а понекад је тражим.

То може да буде неки историјски детаљ, осмех, сличност са неком личношћу...  Мислим да сам особа која слави лепоту женског тела и сигурно ћу се увек потрудити да истакнем баш оно најлепше, водећи рачуна о томе да то никада не буде вулгарно.

Каже то у интервјуу за "Глас Српске" модна креаторка из Суботице Марија Шабић, која годинама креира хаљине у којима се дјевојке са ових простора такмиче на свјетским изборима љепоте.

Њена хаљина "Руже из тајног врта" ушла је у "Топ 15" најбољих креација на свијету на овогодишњем избору за мис свијета који ће се одржати 18. августа. Ту хаљину инспирисану Кејт Мидлтон и украшену "сваровски" кристалима носи представница Србије на поменутом избору Бојана Лечић.

Марија Шабић једна је од ријетких модних креаторки чије ће хаљине носити више мисица, пошто на избору за мис свијета 2012. њену креацију "Нежни кораци ветра" носи  мис Црне Горе Николина Лончар.

- Велики је изазов креирати тоалете које међу свим тим дивним хаљинама на свјетским изборима љепоте треба да одскоче и да буду посебно запажене.  То што је моја хаљина ушла у Топ 15 велико је признање, самим тим што долази са светске модне сцене - истакла је Шабићева и додала да је трајна радост стварања нових креација и вјечито трагање за неком "најлепшом хаљином на свету" оно што је покреће.

* ГЛАС: Хаљина "Руже из тајног врта", коју сте креирали, а коју на избору за мис свијета носи представница Србије Бојана Лечић, ушла је у Топ 15 најбољих креација. Шта за Вас значи то да се на једном оваквом такмичењу издвојила управо Ваша хаљина?

ШАБИЋ: Од почетка сам веровала да ће хаљина бити запажена јер се баш све поклопило, и изглед наше мисице, избор материјала и боје, украси... Иначе, ово је велико признање, самим тим што долази са светске модне сцене.

* ГЛАС: Ове године креирали сте хаљине за мис Србије и мис Црне Горе, прошле године хаљину за мис Србије, били сте официјелна дизајнерка избора за мис Балкана, мис Србије и мис Европе 2002. године… Колико је захтјеван посао направити хаљину коју ће видјети готово цијели свијет?

ШАБИЋ: И прошле године сам радила хаљине за представнице обе земље, а велики је изазов креирати тоалете које међу свим тим дивним хаљинама на овим светским изборима лепоте треба да одскоче и да буду посебно запажене. Понекад инспирацију добијем тренутно, а понекад је тражим. То може да буде неки историјски детаљ, осмех, сличност са неком личношћу... Мислим да сам особа која слави лепоту женског тела и сигурно ћу се увек потрудити да истакнем баш оно најлепше, водећи рачуна о томе да то никада не буде вулгарно.

* ГЛАС: Започели сте сарадњу са Кристал клубом компаније "Сваровски". Шта је у плану послије хаљина за мис Србије и мис Црне Горе када је ријеч о овој сарадњи?

ШАБИЋ: Почињем рад на новој колекцији ексклузивних тоалета, које ће се вероватно премијерно приказати на националном избору за мис Србије почетком октобра.

* ГЛАС: Хаљина коју ће носити мис Србије инспирисана је супругом британског принца, леди Кетрин, односно Кејт Мидлтон. Какву бисте хаљину креирали за њу?

ШАБИЋ: Она је особа са стилом, одмерена и префињена у поступцима, а и у одевању. Волела бих јој обући једноставну хаљину са украсима као на Бојаниној хаљини!

* ГЛАС: Ко је, према Вашем мишљењу, данас икона стила? Коју славну жену бисте вољели да видите у својој креацији и зашто?

ШАБИЋ: Викторија Бекам је непогрешива, а ја бих волела да облачим Никол Кидмен, јер има тело манекенке, сигурност велике  диве  и префињеност праве даме.

* ГЛАС: Каквим су женама намијењени Ваши модели?

ШАБИЋ: Женама са карактером, урбаним модерним хероинама, које желе да се добро осећају у хаљинама и које имају храбрости  да изађу из сопственог стереотипа. Волим да радим са женама које се желе мењати!

* ГЛАС: На чему тренутно радите? Шта ново можемо да очекујемо од Вас?

ШАБИЋ: Припремам нову колекцију коктел хаљина која ће се моћи купити и наручити  и у Београду, на нашем новом продајном месту на Теразијама.

* ГЛАС: Шта Вам је основна покретачка снага?

ШАБИЋ:  Трајна радост стварања нових креација је оно са чим сам награђена све ове године, љубав и посвећеност послу, леп тимски рад, прескакање препрека у вечитом трагању за неком "најлепшом хаљином на свету", непрестана игра, када још увек могу да помало задржим  нешто од детета у себи.

Суботица

* ГЛАС: Ове године у Монголији промовисаћете свој град, Суботицу?

ШАБИЋ: Суботицу промовишем увек, а овог пута сам послала у свет сет фотографија наших лепотица испред најлепших  сецесијских здања Суботице, по коме је она и те како позната.

Хаљине

Марија Шабић каже да је Бојана Лечић "неодољиво подсећа" на модерну енглеску принцезу, леди Кетрин, па тако њена хаљина представља оно што је препознала код ње – "шармантни спој модерног и традиционалног, скромност, отменост и одмереност".

- Хаљина је израђена од тафта, украшеног "сваровски" кристалима и нежним, ручно израђеним ружама од тила - објашњава она и додаје да комбинацијом ових материјала наглашава спој снаге и женствености.

За мис Црне Горе, коју креаторка описује као дјевојку широке душе, очаравајућег осмијеха и харизме, дизајнирана је хаљина чији је корзет украшен "сваровски" кристалима, док је сукња сва од ручно плисираних волана од тила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана