Јован Радомир - Срушићу предрасуде о Србима као негативцима

Дејан Јовичић
Јован Радомир - Срушићу предрасуде о Србима као негативцима

Иако је скоро цијели живот провео у Шведској, познати ТВ водитељ, презентер и продуцент Јован Радомир, који је поријеклом из Српца, никада није заборавио свој родни крај, којем се увијек радо враћа.

Иако је далеко од завичаја, увијек истиче да су му породица и пријатељи из дјетињства на првом мјесту.

- Зато се трудим да дођем сваке године, па макар и на викенд. Најљепше успомене везане су за Србац, нарочито за моје родно село Бајинце, гдје сам провео најљепша љетовања - прича за "Глас Српске" Јован који је у Шведској познат као један од најбољих телевизијских водитеља, а у досадашњој каријери радио је интервјуе са најпознатијим свјетским личностима и уз то обишао читаву планету.

Рођен је у Српцу, али са непуне двије године отишао је са родитељима у Шведску гдје и данас живи.

- Редовно пратим сва међународна такмичења у којима наступају српски спортисти, а кад ухватим времена, погледам и утакмице српског клуба "Бели орлови" који је један од најбољих у Првој шведској кошаркашкој лиги - наглашава Јован.

Јован је постао познат широј јавности у бившој Југославији када се јављао из шведског студија током такмичења за "Евросонг" 2004. године и саопштио резултате гласања шведске публике. Тада је на течном српском поздравио своје земљаке широм свијета и додијелио Србији и Црној Гори, односно Жељку Јоксимовићу и пјесми "Лане моје" - 12 поена.

Неколико година је водио једну дискографску кућу, послије чега прелази на телевизију и то, како он каже, сасвим случајно. Једна пријатељица га је препоручила, а људима са телевизије се свидјело како он ради, па су му понудили сталан посао. Данас је успјешан репортер и водитељ програма на SVT1, највећој телевизији у Шведској.

Успјех у водитељском послу донио му је велику популарност, као и сусрете и сарадњу са највећим музичким звијездама, међу којима се издвајају "Металика", "U2", Мадона, Еминем, Кајли Миног, Селин Дион и многи други. Наводи да је већи број њих искрен, опуштен и љубазан и да их је једноставно интервјуисати.

- Увијек сам се добро припремао за интервјуе, тако да никада нисам био нервозан. На срећу, највећи број њих је опуштен и љубазан и лако је са њима сарађивати - каже Јован.

Поред новинарства, успјешно се бавио и музиком. Сарађивао је са групом "Регина" и Маријом Шерифовић којој је радио ремикс евровизијске пјесме "Молитва" и написао стихове пјесме на енглеском језику. Марија је побиједила на "Евросонгу" те године, а ремикс "Молитве" је постао велики хит у бројним клубовима и дискотекама широм Европе.

Дуги низ година био је предсједник комисије за избор шведског представника за "Евросонг", а уз то је био и водитељ њиховог националног избора.

- Веома сам срећан што је Шведска побиједила ове године и драго ми је што ћемо угостити "Евросонг" идуће године. Имао сам прилику да упознам нашу побједницу Лорин и морам признати да је изузетно мирна и сталожена дјевојка која живи у ретро стилу и људе цијени према њиховим унутрашњим особинама - истакао је Јован.

Пошто је већ дуго успјешан продуцент, његови ремикси бројних европских хитова нашли су мјесто и на разним денс компилацијама у Шведској.

Као продуцент радио је пјесме бројним извођачима са простора бивше Југославије, а велики успјех остварио је прошле године када је његова пјесма коју је извео амерички репер Кјупид побиједила на фестивалу "Сунчане скале" у Херцег Новом.

Доста времена проводи у Србији гдје је снимао промотивне репортаже о људима и њиховој традицији.

Прошле године је на Београдском сајму представио књигу под називом "Мој Балкан - храна и људи", као својеврсни кувар препун рецепата и кратких прича о овдашњим традиционалним специјалитетима и обичајима.

- У књизи се могу пронаћи рецепти за традиционална јела балканске кухиње: сарме, пите, пуњене паприке, пасуљ, кифле, кремпите, ћевапе, ајвар и друге. Ради се о старим породичним рецептима које сам добио од мајке и тетака, а које и сам често користим у кухињи - каже Јован.

Књига је у Шведској постала прави хит и већ се штампа друго издање. Иако има понуде из Енглеске и Аустралије да напише верзију на енглеском језику, највише би волио да то учини нека издавачка кућа из Бањалуке на српском.

- То би био лијеп поклон на туристичким сајмовима, као и добра понуда за туристе који долазе у овај град - сматра Јован.

Због специфичног приступа и стила у Шведској га упоређују са чувеним Џејмијем Оливером и њихове књиге се излажу заједно по шведским књижарама.

На писање књиге одлучио се како би срушио предрасуде о Србима као негативцима, што је проузроковано дешавањима из протеклог рата.

- Многи од нас који су дошли у Шведску су оцрњени, иако су дали велики допринос њеном уздизању. Мислим да сам овом књигом приближио наш балкански менталитет и показао какви смо у ствари као народ. Из ње напросто извиру љубав, хумор и носталгија за завичајем и вјерујем да сам у томе успио - закључује Јован.

Елвис Присли

Прије неколико година Јован је урадио дванаесточасовни специјал посвећен Елвису Прислију. Емисија се звала "Траговима Елвиса Прислија", а због ње је ишао у Америку и разговарао са Елвисовим пријатељима, обилазио градове у којима је Елвис живио и тако направио сјајан документарац који се и данас често репризира.

Листа славних

Иако живи у Стокхолму, одушевио га је поступак челних људи градића Катринехолмс у којем је одрастао. Они су направили листу славних мјештана, међу којима се нашло и Јованово име.

- Поставили су велике слике најпознатијих личности града на велике зидове, као добродошлицу путницима који долазе возом. Поставили су то и на своју интернет страну са биографским детаљима о свакој особи. Ово је заиста лијеп гест који ме је веома дирнуо - додаје Јован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана