Јанко Цветков: Атлас предрасуда уврнута слика стварности

Сандра Кљајић
Јанко Цветков: Атлас предрасуда уврнута слика стварности

Моје мапе из "Атласа предрасуда" представљају уврнуту слику стварности, односно генерализације и клишеје о народима. Прикупио сам те стереотипе из разних извора као што су вијести из политике, филмови, пјесме, литература, историјски снимци, али и из свог личног искуства.

Каже то у интервјуу за "Глас Српске" графички дизајнер и визуелни умјетник из Бугарске Јанко Цветков, чији је пројекат "Атлас предрасуда" са географским картама у које су, умјесто имена држава, уписане предрасуде о њиховим становницима, изазвале велику пажњу у готово цијелом свијету.

- Већина људи се смије, што је и био циљ. Мало је људи који мапе схватају озбиљно, као да сам Национална географија, али то је њихов проблем - наглашава Цветков.

На мапама је Цветков, који се представља и под псеудонимом Алпхадесигнер, представио свијет каквим га виде Американци, Руси, Британци, Турци, Италијани, Грци, становници Латинске Америке, али и Силвио Берлускони.

"Атлас предрасуда" је наставак пројекта "Мапирање стереотипа", који је почео 2009. године, након што је Цветков објавио прву мапу Европе инспирисан тадашњом "гасном кризом".

За Русе су  на овим мапама Срби "унучићи", Црна Гора "мафија", БиХ "кланица", а Хрватска "одредиште за забаву". За Турке су Срби "терористи", БиХ је "и даље њихова",  Хрвати су криминалци, док је Косово означено ријечју "да". Грци пак Србију сматрају  "другаром", Италијане "плагијаторима", Хрвате "католичким Србима",  становнике Западне Европе "радохоличарима", Македонија је "земља икс", Руси су "православни варвари које је цивилизовала Америка", док је Турска "источна Грчка позајмљена Турској".

Нијемци Словенију и Хрватску називају "одмор", а све остале земље бивше Југославије класификују као "неуцртане на мапи", становници Турске су им радна снага, Русија "извор гаса", Италија је означена са "пица и музеји", а Шпанија и Грчка са "јефтини хотели".

Британци посматрају све Европљане као "зло царство", Руси су расипници, Румуни "имигранти" а Италијани кварцовани мушкарци сиједе косе. Италијани, према Цветкову, Хрватску називају "Далмација", за Ватикан је Хрватска "други Ватикан", а Срби "фанатици".

На мапи "Европа према Американцима", земље бивше Југославије су "притајено зло", Италија "кум", а Турска "јело за дан захвалности", док становници Латинске Америке БиХ и Србију називају "Колумбија", Хрватску "Костарика", а Турску "Шакирин плес".

- Да ли мапе садрже моје сопствене предрасуде? Вјероватно да да. Сигурно је постојало вријеме када сам замишљао смрдљиви сир када сам мислио на Француску, на примјер. Али то је било прије него што сам открио Едит Пјаф - каже Цветков.

* ГЛАС: "Атлас предрасуда" кренуо је као шала?

ЦВЕТКОВ: Направио сам прву мапу 2009, након што је Источна Европа искусила ускраћивање испорука гаса због политичке кризе између Русије и Украјине, Моји пријатељи широм Европе забринули су се због такве ситуације и, пошто сам тада живио у Бугарској, почели су да ми шаљу поруке са питањима шта се заиста дешава, зашто људи у Бугарској морају да затварају школе због нечега што се дешава на другој страни континента и тако даље. Тако сам, умјесто да напишем озбиљно политичко објашњење, одлучио да направим забавну мапу и приђем проблему са дозом хумора. На карти "Гдје ја живим" Русија је била означена као - "Параноидно нафтно царство", а Украјина као "Крадљивици гаса". Уосталом, била је криза, али није био смак свијета.

* ГЛАС: Наглашавате да мапе немају научну вриједност. Колико оне уистину показују предрасуде које једни народи имају према другима? Колико је у њима вашег субјективног виђења?

ЦВЕТКОВ: Мапе су сатира, описујем их као карикатуре. Зато кажем да немају немају научну вриједност. Представљају веома ограничену, уврнуту слику стварности јер су фокусиране на генерализације, клишеје или једноставно гласине које један народ шири о другом. Прикупио сам те стереотипе из разних извора као што су вијести из политике, филмови, пјесме, литература, историјски снимци, али такође и из свог личног искуства као што је разговор са људима које сам сретао, запажања и тако даље. Да ли садрже моје сопствене предрасуде? Вјероватно да да. Сигурно је постојало вријеме када сам замишљао смрдљиви сир када сам мислио на Француску, на примјер. Али то је било прије него што сам открио Едит Пјаф.

* ГЛАС: Шта Вам све људи кажу за мапе?

ЦВЕТКОВ:  Већина људи им се смије. А то и био циљ. Неки праве своје мапе и шаљу ми их или пишу сугестије за земље које нисам представио. Мало је људи који их схватају озбиљно, као да сам Национална географија и имам ауторитет да  именујем земље како год хоћу и вријеђам  свакога. Али то је њихов проблем.

* ГЛАС: Која Вам је мапа омиљена?

ЦВЕТКОВ: Европа по Силвију Берлусконију.

* ГЛАС: Шта тренутно радите?

* ЦВЕТКОВ: Тренутно сам усред пројекта редизајнирања карата за игру. То је много другачије од пројекта мапа, али је много забавније. Урадио сам студију о историји карата за игру, од древне Кине до модерних времена и покушавам да направим сопствени дизајн комбинујући различите митолошке фигуре из цијелог свијета.

* ГЛАС: Рођени сте у Бугарској, живјели сте у Шпанији, Великој Британији... Гдје се најбоље осјећате?

ЦВЕТКОВ: Зависи. Свако мјесто има своје предности. За мене није важно у којој сам земљи, већ у којем сам граду. Тренутно живим у Валенсији и веома ми се свиђа ту. Нисам сигуран зашто, али је то вјероватно зато што нема гужве, има много простора и паркова у којима слободно можете да се котрљате по трави, а све зграде су  обојене у топле, земаљске тонове.

* ГЛАС: Кажете да обожавате архитектуру, психологију, лингвистику, митологију, историју, физику и астрономију. Шта је од тога највише утицало на Ваш рад?

ЦВЕТКОВ: То је тешко питање. Вјероватно митологија. Али митологија је веома повезана са психологијом. Фасциниран сам митовима, они представљају најраније покушаје човјечанства да дају смисао овом свијету, догађајима који нам се дешавају. А модерна физика је наставак ове бескрајне потраге за одговорима.

* ГЛАС: Гдје све проналазите инспирацију?

ЦВЕТКОВ: Може да ме инспирише готово све. Веома ме често инспирише природа. Волим да код куће имам биљке и гледам их како расту. Гледање њих ме смирује и помажу мојим мислима да теку кохерентније.  Наравно, често сам инспирисан другим људима. Не нужно славним, већ занимљивим људима које срећем и са којима разговарам. И путовања ме такође веома инспиришу, односно посјета мјестима у којима никад прије нисам био.

* ГЛАС: Зашто псеудоним Алпхадесигнер?

ЦВЕТКОВ: Он нема неко дубље значење или посебну сврху за мене. Када сам бирао име домена за свој сајт прије 12 година одлучио сам се за  алпхадесигнер.цом , јер ми је звучало кул. Касније је много људи са којима сам се сусретао онлајн почело да ме зове Алфа и тако је остало.

Ко је Јанко Цветков

Јанко Цветков је графички дизајнер, илустратор и фотограф. Рођен је у Бугарској, али је живио у градовима широм Европе. Говори неколико језика, а тренутно живи у Шпанији.

За себе каже да је умјетник, да није политички коректан и да прије свега цијени умјереност.

- Мислим да је дизајн савршен алат којим ћемо свијет направити бољим  - сматра Цветков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана