Ивана Милојевић, пилот Ер Србијe: Летењем сам остварила снове

Данијела Стоканић
Ивана Милојевић, пилот Ер Србијe: Летењем сам остварила снове

Још као клинка сам, у Вршцу, управљала авионом. Мој отац је пилот и ја сам увек желела да идем његовим стопама. Драго ми је да се моји снови коначно остварују.

Рекла је ово у интервјуу "Гласу Српске" Ивана Милојевић, једна од првих жена пилота, која ускоро почиње обуку за лет комерцијалним авионима "Ер Србија".

Срећна је и због динамичности коју носи са собом посао пилота. Сваки дан је другачији, упознаје дивне и нове људе, предјеле. У будућности размишља о капетанству, а жеља јој је да своје знање о лету пренесе и на друге.

* ГЛАС: У Лондону сте завршили школовање, а упоредо с тим сте се обучавали у Јатовој Пилотској академији за пилота и од 1999. године летите. Одакле љубав према пилотству, шта Вас је највише привукло и да ли је било тешко савладати захтјевне технике летења?

МИЛОЈЕВИЋ: Још као клинка сам, у Вршцу, управљала авионом. Мој отац је пилот и ја сам увек желела да идем његовим стопама. На првом лету помислила сам на тату и како он то ради сваког дана, па сам пожелела да и ја то радим. Изузетно се радујем што после темељног тренинга и тешких припрема ово постаје за мене посао, што ћу најзад имати прилику да редовно примењујем знање које сам стекла. Искрено, ништа ми није тешко пало и у свему сам уживала кад је у питању овај позив. Рад за нашу националну авиокомпанију, за мене је велика ствар и узбуђена сам због обуке за пилотирање на авионима АТР-72 "Ер Србије". Драго ми је да се моји снови коначно остварују.

* ГЛАС: Да ли сте, поред авиона, управљали неком другом направом за летење? Каква су Вам искуства и будући планови, када је летење у питању?

МИЛОЈЕВИЋ: До сада сам управљала само летелицама са једним и два мотора. Ипак нећу остати само на томе, јер планирам да положим дозволу и за хеликоптер. Радујем се томе.

* ГЛАС: Можете ли упоредити управљање авиона са вожњом неког другог возила? Какав је у ствари осјећај бити на земљи и бити у ваздуху?

МИЛОЈЕВИЋ: Прво сам возила авион, па тек онда ауто. Летење авионом је исто као и вожња аутом, само је вештина управљања аутом та која је можда лакше савладива. Међутим, у ваздуху поред убрзавања и кретања, постоји и трећа димензија, а то је висина. Иако ми је летење авионом дефинитивно занимљивије, подједнако уживам и у вожњи аутомобилом.

* ГЛАС: Да би постали кандидат за пилота, шта сте све морали да прођете?

МИЛОЈЕВИЋ: Обуку сам још почела у Вршачкој академији, међутим породичне околности су ме одвеле у Лондон где сам добила све дозволе за пилота. Пријавила сам се на конкурс "Ер Србија" и част ми је што сам изабрана. Тимски рад у кокпиту је круцијална ствар, па је посао подељен подједнако на оба пилота. Најтежа ствар би била самостално инструментално летење. Распоред пажње не сме да трпи, а посао је обиман. Параметри су вођење радио везе, промене режима лета, навигација, прорачун горива, надгледање метеоролошке ситуације, прилази аеродромима. Све спада у саставни део обуке, као и испит за дозволу.

* ГЛАС: Обуку за лет комерцијалним авионима требали бисте да почнете почетком мјесеца у Београду, а ускоро и да управљате авионима српске националне авиокомпаније "Ер Србија". Каква су Ваша очекивања?

МИЛОЈЕВИЋ: Очекујем да обука буде на светском нивоу. Имаће доста да се ради и учи. Нестрпљива сам да све почне и надам се да ћу оправдати поверење које ми је пружила "Ер Србија". Изузетно се радујем што после темељног тренинга и тешких припрема ово постаје за мене посао, што ћу најзад имати прилику да редовно примењујем знање које сам стекла. Све прелази на озбиљнији ниво.

* ГЛАС: Можете ли нам испричати неку анегдоту везану за вашу каријеру пилота? Са каквим сте се све авантурама сусретали?

МИЛОЈЕВИЋ: Сваки нови лет је авантура, поготово у периоду када учите. Свака нова вежба је нови изазов. Не могу ништа посебно да издвојим, јер једноставно, сам посао пилота је једна велика авантура у којој заиста уживам.

* ГЛАС: Да ли сте се некада можда нашли у опасној ситуацији и како сте у том тренутку реаговали?

МИЛОЈЕВИЋ: Свака ванредна ситуација у авиону је претходно била вежбана у симулатору. Свако од нас је прошао тренинг да остане хладнокрван у тим моментима. Возити се авионом је сигурније од вожње колима.

* ГЛАС: С обзиром на то да сте пасионирани летењем, волите ли можда и неке адреналинске спортове?

МИЛОЈЕВИЋ: Обожавам адреналинске спортове. Скијам од своје друге године. Волим моторе. Имам у себи тај авантуристички дух и волела бих да се такмичим у авионским акробацијама. За све је крив тата који ме је "заразио". Чак смо заједно скакали и падобраном. Неописиво искуство.

* ГЛАС: Шта Вас највише узбуђује приликом управљања авионом?

МИЛОЈЕВИЋ: Осећај контроле над машином. Пре лета размишљам о томе шта радим и да ли сам нешто могла боље. Учење је процес који се никада не завршава, сваки лет је искуство за себе и континуирани рад на побољшању квалитета.

* ГЛАС: Који су Ваши планови за будућност?

МИЛОЈЕВИЋ: Планови су заиста велики. Међутим, ја волим да идем корак по корак. Наравно, размишљам о капетанству. Такође желим да учим друге да лете и да предајем. То је специфичан осећај између инструктора и ученика. Неколицину својих највећих пријатеља у животу сам стекла кроз обуку.

Компанија "Ер Србија"

Компанија "Ер Србија" ускоро ће имати прве жене пилоте у историји српске националне авиокомпаније. Од 6. јануара, Данијела Милетић је на обуци у Њемачкој, како би управљала авионима Ербас А 319 и А 320. Друга жена пилот, Биљана Савић, почела је сличну обуку у Бечу, док ће "Ер Србија" ових дана почети обучавати и трећег пилота, Ивану Милојевић, да управља авионом АТР 72.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана