Горан Јешић: Нова српска Влада показала огроман потенцијал да прави глупости и свињарије

Ведрана Кулага
Горан Јешић: Нова српска Влада показала огроман потенцијал да прави глупости и свињарије

Нова српска Влада је показала огроман потенцијал за прављење глупости и свињарија. За само неколико седмица поукидала је неке агенције са циљем да смањи број запослених у државној администрацији, али је тиме широм отворила врата корупцији.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" потпредсједник Владе Војводине и функционер Демократске странке Горан Јешић.

- Ако узмемо и избор политичара за гувернера можемо рећи да су то велики гафови за кратко време, преко којих се не може прећи - истакао је Јешић.

Коментаришући ситуацију у Демократској странци, Јешић је истакао да је дошло вријеме да се отворе питања одговорности.

- Ко ће на крају водити странку рећи ће њени чланови и то је потпуно демократски процес. Убеђен сам да ће после страначких избора Демократска странка бити стабилнија и јача - казао је Јешић.

Коментаришући прилике у региону, Јешић је истакао да је недостатак дијалога хроничан проблем људи на Балкану и да нас то све оптерећује.

* ГЛАС: Како оцјењујете тренутне прилике у земљама западног Балкана гдје су политичке кризе и турбуленције саставни дио живота? Како се могу превазићи та стална балканска трвења, која су посебно изражена у БиХ?

ЈЕШИЋ: То је процес. Дејтонски споразум је постао оквир за завршетак рата и нешто што је требало да предвиди функционисање једне државе. Сигуран сам да се уз интензивнији дијалог у БиХ може направити трансформација државе и да се дође до приоритета како би она постала функционална. Недостатак дијалога је хроничан проблем људи на Балкану и то је нешто што нас све оптерећује. Од рата је прошло 20 година, а ми и даље не можемо да научимо да морамо да разговарамо једни са другима. Због тога живимо у оваквом амбијенту.

* ГЛАС: Како гледате на статус Републике Српске унутар БиХ?

ЈЕШИЋ: То је првенствено ствар људи који ту живе и који треба да разреше проблеме које имају. Имамо оквир који се зове Дејтонски споразум и док се он не промени, Српска постоји у том оквиру. Да ли је он добар? Очигледно није, јер послије 20 година нису направљене ефикасне институције, ни демократичност друштва, ни све остало. Мора да се разговара о будућности, а то је обавеза људи који тамо живе и њихова одговорност је да се договоре. Ако буду чекали да решења буду донесена са стране, она никада неће бити довољно добра, што је јасно ако погледамо у прошлост.

* ГЛАС: У Србији је послије дуге владавине демократа дошло до промјене власти, коју сада предводе напредњаци. Како оцјењујете досадашњи рад Владе и предсједника Србије Томислава Николића?

ЈЕШИЋ: Кратко је време да се дају озбиљније оцене о њиховом раду, али су неке ствари потпуно јасне. Нова српска Влада је показала огроман потенцијал за прављење глупости и свињарија. За само неколико седмица поукидала је неке агенције са циљем да смањи број запослених у државној администрацији, али је тиме широм отворила врата корупцији. Избор гувернера Народне банке Србије је направио велику економску штету, јер је на ту позицију дошао политичар уместо нестраначке личности која би тој институцији требало да гарантује независност. То су велики гафови за кратко време, преко којих се не може прећи.

* ГЛАС: Како оцјењујете политику нове власти према Косову и како видите будућност ове српске покрајине?

ЈЕШИЋ: Никада нисам имао став о томе. Био сам само једном на Косову и немам право да доносим ставове. Ваљда би требало да смо научени како смо прошли у Крајини, Славонији, БиХ... То је оно што би требало да нам буде школа.

* ГЛАС: Ситуација у Демократској странци постала је драматична послије неуспјелих покушаја да формира Владу и пораза на предсједничким изборима. Ближи се дан када ћете бирати ново страначко руководство. Шта очекујете од избора и сматрате ли да Борис Тадић треба да препусти позицију предсједника?

ЈЕШИЋ: Демократска странка је највећа партија у југоисточној Европи. То је политичка партија која живи живот као и сваки други организам и има успоне и падове, боља и лошија времена.

Не може се занемарити чињеница да смо направили добар резултат на прошлим изборима и да смо једина партија која је у целој Европи услед тешких времена имала реалну шансу да поново формира Владу. Председник је изгубио за неких 30.000 гласова, што није велика разлика. Међутим, дошло је време да се отворе питања одговорности. У складу са страначком процедуром за све позиције ће се кандидовати одређени људи и убеђен сам да ће послије страначких избора Демократска странка бити стабилнија и јача. Ко ће на крају водити странку рећи ће њени чланови и то је потпуно демократски процес.

* ГЛАС: Како гледате на стална препуцавања челних људи Демократске странке у медијима?

ЈЕШИЋ: Власт користи прилику да главна тема у медијима буде Демократска странка, а не ствари које они раде. То је оно што нас тера да што пре завршимо реформе унутар странке и да се окренемо ономе што је наш посао, а то је да будемо озбиљна опозиција.

* ГЛАС: Како коментаришете ситуацију у Војводини и како сарађујете са републичким властима?

ЈЕШИЋ: После првих састанака у Београду видело се да постоји добра воља за сарадњу републичке и покрајинске власти, али то ћемо тек видети на делима.

* ГЛАС: Осим функције потпредсједника Владе, обављате и дужност покрајинског секретара за пољопривреду, шумарство и водопривреду. Каква је ситуација у пољопривреди и да ли се нешто побољшало од времена када сте изјавили да се политичари сјете пољопривреде само у вријеме предизборне кампање?

ЈЕШИЋ: Пољопривреда у Војводини је хајтек индустрија која има годишњи нето извоз од 2,2 милијарде евра, а циљ је да то буду четири милијарде за неколико година. Пољопривреда је једна од области којој треба да се најозбиљније посветимо и радимо неколико капиталних пројеката. Један од њих је реструктурисање водних система са циљем повећања профита по хектару.

Бањалука има визију развоја

* ГЛАС: Недавно сте разговарали са предсједником Скупштине града Бањалука о искуствима које имате у вези са привлачењем инвеститора и бумом који сте направили у Инђији. Како оцјењујете планове које Вам је презентовао Гаврановић?

ЈЕШИЋ: Увек покушавамо да помогнемо колегама из региона и људима који имају жељу да нешто ураде и да захваљујући нашим искуствима убрзамо пројекте које су осмислили. Бањалука је веома важан град у региону и економски центар, али је проблем лош имиџ БиХ и РС када су у питању страни инвеститори. Пројекат изградње Технолошког бизнис парка, који је започела Бањалука, је феноменалан и представља изузетну основу за даљи развој. Због тога смо ту да помогнемо и у будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана