Душан Јевтовић, џез и блуз гитариста за Глас Српске: Точак ме научио свему што знам

Мирна Пијетловић
Душан Јевтовић, џез и блуз гитариста за Глас Српске: Точак ме научио свему што знам

У данашње време бенд мора, поред стварања музике, да размишља и о маркетингу и представљању јавности. Јако се тешко пробити на сцени јер постоји много добрих бендова, а јако мало простора. Рекло би се немогућа мисија, а у суштини је и те како могуће.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" прослављени српски џез и блуз гитариста Душан Јевтовић, иза којег стоји импозантна музичка биографија и свјетски успјеси.

Његов рад је препознатљив по импровизацији и разноликости жанрова, а одлучан је да своју музику представи свијету као поруку креативног духа и добре воље.

* ГЛАС: Колико је у ствари битан истински квалитет музичара за успјех на свјетској музичкој сцени?

ЈЕВТОВИЋ: Квалитет музике коју бенд ствара је на крају ипак један од најважнијих фактора да бисте се дуго задржали на сцени. Можда не одлучујући, али опет много важан, зато што тешко може да се деси да један неквалитетан бенд на крају оствари енорман успех. Ретко кад се деси да неко успе, а не зна да свира и пева. Бенд без правог квалитета можда може врло кратко да се задржи на сцени и освоји одређени број публике, али је таква популарност пролазна и тешко одржива.

* ГЛАС: Да ли, по Вашем мишљењу, бендови из нашег региона могу да се "прогурају" на инострано тржиште? Какав је квалитет регионалне музичке сцене?

ЈЕВТОВИЋ: Увек треба похвалити оне који се труде да својом музиком и ангажованим радом постигну успех у иностранству. Када су у питању млади, демо бендови, драго ми је што се боре да се прогурају на фестивале како би их што већи број људи чуо и видео. Међутим, оно што сам видео и чуо у Бањалуци на "Јелен Демофесту" мотивисало ме је да одржим предавање, како бих младим бендовима поручио да увек може и боље и другачије, те да требају бити иновативнији и више размишљати о самопромоцији. У суштини, овде има доста талената који би могли да испливају и драго ми је због тога.

* ГЛАС: Колико је визуелни идентитет бенда битан на сцени? Да ли публика више воли статичне или динамичне бендове?

ЈЕВТОВИЋ: Битно је да раде ствари које њима "леже", да то раде из срца. Има бендова који се много крећу, па је досадно, а с друге стране, има и оних који се не крећу на бини, па опет оставе добар утисак. Ипак то све иде уз музику бенда, уз темперамент, уз енергију коју имају и коју публици представљају и преносе.

* ГЛАС: Шта је то што бисте поручили младим бендовима као кључ успјеха?

ЈЕВТОВИЋ: Ако желиш да будеш озбиљно схваћен у професионалном музичком свету, мораш да будеш озбиљан у представљању своје музике. И да учиш, увек изнова да учиш, како на пробама, тако и на свиркама. Од великог је значаја преиспитати себе, јер само тако музичар може да открије тачке спотицања, а потом да их и исправи.

* ГЛАС: Недавно је изашао Ваш нови албум "Am I Walking Wrong?". Планирате ли можда неку промоцију и гдје?

ЈЕВТОВИЋ: На јесен планирам велику промоцију тог диска, који је издала једна издавачка кућа из Њујорка, тако да из "Велике јабуке" почињемо са промоцијом. Како се професионално бавим музиком, јако много путујем, тако да ће мој нови музички урадак чути публика у Тулузу, Паризу, Бејруту и многим другим свјетским градовима.

* ГЛАС: Колико је путовање и упознавање других култура драгоцјено умјетнику за његову личну надоградњу и инспирацију у стварању?

ЈЕВТОВИЋ: Веома је битно. Мислим да је најважније да се човек осећа задовољно и испуњено и онда се све мења и надограђује, па тако и музика. Оно што мене лично покреће када стварам је сама музика, гитара, звуци, тако да је прикупљање различитих искустава са путовања и те како драгоцено.

* ГЛАС: Своје прве ноте на гитари учили сте од маестралног Радомира Михајловића Точка. Можете ли се присјетити како је било сарађивати с њим?

ЈЕВТОВИЋ: Са њим сам савладао своје прве "кораке" на гитари и волим да кажем да сам практично све од њега научио. Он је мени, поред музичког, био пример човека који је цели свој живот посветио музици, бескомпромисно. За мене је то имало велики значај, као и утицај на моје даље напредовање у музици. Увек ме код њега фасцинирала та посвећеност и он је један од људи који је много утицао на мене.

* ГЛАС: Поред професионалног бављења музиком, предајете и на Универзитету у Барселони. Шта је то што савјетујете својим студентима како би били успјешни и добри музичари?

ЈЕВТОВИЋ: Професионално учење музике је опет друга ствар. Моји студенти су самим уписивањем факултета одлучили да ће се у животу професионално бавити музиком, тако да они већ имају циљ да се томе максимално посвете и знају да морају да раде. Ја сам ту да им пренесем своје знање. Трудим се да им својим примером, без речи некада, јер они виде колико и где све свирам, на неки начин будем инспирација да се максимално труде и раде на свом усавршавању.

* ГЛАС: Како функционише Душан Јевтовић као педагог, а како "онај" који путује по свијету и свира са врхунским музичарима?

ЈЕВТОВИЋ: То се можда некада чине као две исте особе, али су у принципу доста различите. Мислим да ипак улога предавача и педагога нема много везе са улогом музичара који путује, ствара и свира. Неко би се можда одлучио да буде само добар професор, могао би да не вежба толико. Ако би хтео само да свира, вежбао би гитару до бесвести и био би самостални уметник. Међутим, ја сам све те ствари спојио, а које ме чине онаквим какав сам данас. Исти, а опет тако различит.

* ГЛАС: Сарађивали сте са многим еминентним музичким именима. Ко је то ко је оставио посебан утисак на Вас?

ЈЕВТОВИЋ: Свирам много са  бубњарем Марком Ђорђевићем, који је снимао са мном последњи албум. Волим да свирам с њим и са Ћавијем Рехом, јер су бубњари много важни. Они су стуб и важна основа звука и уопште свирања. Наравно, ту су и басисти и клавијатуристи, али бубњари су ипак темељ свега. Има ту још доста музичара, а истакао бих арапску певачицу Рим Бану, са којом имам одличну сарадњу.

* ГЛАС: Радите ли можда на неком новом материјалу?

ЈЕВТОВИЋ: Полако спремам нови музички материјал. Већ сам снимио неке песме које ускоро треба да изађу. Кад се ствар заврти, то те носи и само иде, иде даље.

Биографија

Душан Јевтовић важи за једног од најпознатијих џез и блуз гитариста који потичу са наших простора. У почетничким годинама учио је од Радомира Михајловића Точка. Након деценије наступања по Србији и региону, сели се у Барселону, гдје 2003. године завршава студије модерне музике. Сарађујући са многим дискографским кућама и бројним свјетским музичарима, Јевтовић је сакупио веома богато и разнолико искуство. Иза њега су и два студијска албума и припреме за трећи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана