Драгица Михајловић: Теслу носе краљеви и холивудске звијезде

Дејан Јовичић
Драгица Михајловић: Теслу носе краљеви и холивудске звијезде

Драгица Михајловић из Загреба важи за једну од најпознатијих хрватских модних дизајнерки, а њене производе носе познати свјетски научници, дипломате и холивудске звијезде, попут Опре Винфри и некадашњег Џејмса Бонда, сер Роџера Мура.

Коријене вуче из Српца, одакле су њени родитељи, а модну каријеру је градила широм Европе и Африке сарађујући са најпознатијим свјетским модним кућама.

СВЕ ЈЕ ПОЧЕЛО ПРИЈЕ СЕДАМ година, када је Драгица основала студио "Demi Designe" у Загребу, који израђује модну одјећу и сувенире са традиционалним хрватским мотивима. Тако је настала робна марка "Cro etno demi designe", која је брзо стекла велику популарност.

- Добили смо позиве за бројне филмске, модне и туристичке манифестације, гдје смо успјешно промовисали производе са препознатљивим мотивима хрватских градова, глагољице и плетера. Међу њима се издвајају кравате, торбе, кишобрани и лампе. Нарочито смо поносни на пословну одјећу која је модерна, али посједује све елементе хрватске баштине, чиме смо ујединили традицију и савременост - каже Драгица која је дипломирала на Текстилно-технолошком факултету у Загребу.

Иновације хрватске дизајнерке, између осталих, носе и предсједник Свјетске федерације иноватора IFIA Адреас Ведрас, литвански виолинист Јулиан Рахлин, чувени дизајнер обуће Џими Балдинини и некадашњи најбољи тенисер свијета Томас Мaстер, а врло радо их је користио и бивши хрватски предсједник Стјепан Месић. На модним ревијама креације Драгице Михајловић су носиле најпознатије хрватске манекенке, као и дјевојке са титулом мис Хрватске.

Квалитет њених производа препознао је и кувајтски краљ који је позвао на свјетски сајам иновација и платио јој све трошкове пута и смјештаја.

СВОЈУ ЉУБАВ ПРЕМА МОДИ Драгица је показала и са пројектом "Тесла - геније за будућност" са којим је стекла свјетску славу. Ради се о изради одјевних предмета, пословних дарова и сувенира са жигом и логотипом Николе Тесле. Колекцију чине производи високог квалитета, и то мараме, кравате, пословне торбе, мапе за документе, новчаници и шољице. Уз сваки производ се налази пратећа етикета "Тесла", која прича причу о животу и дјелу познатог научника, од Смиљана до Њујорка, а преведена је на неколико језика.

- Дугогодишње проучавање лика и дјела Николе Тесле развило је страст и моје дивљење према свјетски познатом и признатом генију. Путујући по сајмовима иновација и истражујући име и дјело Николе Тесле, схватила сам колико водеће свјетске државе и компаније истражују и прате његове изуме и дјела. Зато смо одлучили да кренемо са израдом производа са његовим ликом који су направљени са срцем и осјећајем поштовања и дивљења према чувеном научнику - прича Драгица.

Она је заштитила модни бренд и дизајн "Тесла" у Заводу за интелектуално власништво у Загребу, а има намјеру да то учини и на свјетском нивоу. Њена жеља је да овај бренд постане протоколарни производ УН у Њујорку, због којих је већ имала разговоре са савјетницима америчког предсједника Барака Обаме. За цијели пројекат заинтересовали су се и арапски и руски инвеститори.

- То довољно говори о значају и квалитету овог пројекта. Али потребна су велика финансијска улагања како би производи били прилагођени њиховом тржишту. Преговори и даље трају, а у том погледу очекујем већу подршку државних институција - каже Драгица.

Она истиче да су подршку пројекту већ дали град Загреб, Министарство иностраних послова Хрватске, Хрватска академија техничких наука и Удружење иноватора Хрватске.

КАКО БИ ЈОШ ВИШЕ ПРОМОВИСАЛА лик и дјело славног научника, основала је Удружење "Никола Тесла - геније за будућност" с циљем развоја и унапређења иновативности и креативности.

- Дошли смо на идеју да се повежемо са школама, факултетима и институцијама које прате Теслин лик и стваралаштво. Покренули смо пројекат "Како постати геније" и израдили DVD који говори о мудростима и како развити креативност и остварити своје циљеве. Ту је и едукативна сликовница за младе која показује како превладати психолошке препреке и предрасуде, развити дух љубави и толеранције и свијест дјеце да смо сви једно, без обзира на националну, расну и вјерску припадност. Актери сликовнице су дјеца различитих раса из различитих земаља. Жеља нам је да се сликовница преведе на неколико језика и постане дар UNICEF-а - каже Драгица.

Ово удружење је покренуло и годишњу награду коју додјељује институцијама и појединцима који се покажу најбољима у три категорије: Квиз знања из физике и општег знања о Николи Тесли, Креативни и иновативни производ и Пројекат из подручја Теслиног проширеног дјеловања. Додјела награда ће бити одржана 10. јула у Загребу у склопу обиљежавања рођендана Николе Тесле на манифестацији под називом "Tesla & friends".

 - Конкурс је био отворен до 1. марта, а могли су да се пријаве основци и средњошколци, млади иноватори, проналазачи и сви они који промовишу заштиту околине, коришћење нових обновљивих извора енергије и толеранцију полних, расних, религијских, културолошких и социолошких различитости као темеља мира у свијету - каже Драгица.

Она додаје да завршној манифестацији присуствује велики број научника, дипломата, политичара и умјетника.

- Сваке године број учесника је све већи. До сада смо имали око 150 кандидата из квиза знања и неколико пројеката и иновација великих компанија из Хрватске. Награде су значајне и вриједне, а издвојила бих бесплатно школовање које пружају специјализоване школе и радионице и наступи на међународним сајмовима иновација. Не треба занемарити и велику медијску промоцију у земљи и иностранству. То је довољна мотивација за учешће у нашем пројекту, а што је најважније од свега, могу се пријавити појединци и установе из других држава - додаје Драгица.

Иако је у тренутку настанка пројекта било одређених проблема и оспоравања од неких институција које су тврдиле да имају право на коришћење Теслиног лика и дјела, сви проблеми су сада ријешени.

- Када промовишем свој дизајн, онда иде и прича о Тесли, о његовим коријенима и ко му је отац, о путу у свијет и дјелима која је остварио. Моја једина жеља је да Тесла и његови изуми буду достојанствено приказани у свијету, јер цијенити његова достигнућа је највиши ниво поштовања Тесле. Захвална сам што су мудрост, искреност и упорност побиједили. Веома је важно што имам добру сарадњу и са београдским Музејом "Никола Тесла", који је изнио похвале за наш рад - каже Драгица.

ДРАГИЦА ЈЕ ПРИКАЗАЛА СВОЈ ДИЗАЈН и на Сајму иновација "Тесла фест" у Новом Саду и освојила златну медаљу.

- У комисији су били српски академици, професори и инжењери који су ми честитали, а дружила сам се и са представницима Завода за интелектуално власништво из Београда. Од управе Сајма и Телевизије Нови Сад сам изабрана да баш зато што толико волим и квалитетно представљам Теслу испред свих делегација учесница Сајма положим цвијеће на споменик Тесли који се налази у склопу Телевизије Нови Сад - нагласила је Драгица.

Награде и признања

За своје брендове Драгица је добила 21 златну и сребрну медаљу широм свијета. Међу њима се посебно издвајају признања у Русији, Њемачкој, Кини и Румунији, као и гран при за најбољи производ и сувенир 2009. године на Сајму сувенира у Опатији.

Породица

Драгица поштује породичну традицију и обичаје и радује се доласку љета, када посјећује најближе рођаке у Српцу.

- Обожавам тамошњу кухињу, а највише менталитет нашег народа, што ме највише привлачи завичају мојих родитеља. Тешко ми пада раздвојеност од породице, која је једним дијелом у Српцу, а другим у Бечу. Зато се трудим да их све обиђем током годишњег одмора - каже Драгица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана