Драган Чавић: Влада кршила закон

Свјетлана Тадић
Драган Чавић: Влада кршила закон

Ова Влада умјесто да буде примјер у поштовању закона, она га немилосрдно крши. Ревизор је констатовао да је Влада прекршила Закон о буџетском систему, тако што је потрошила 100 милиона КМ више него што је буџетом дозвољено. Није у питању транспарентност или нетранспарентност, у питању је доношење одлука мимо закона.

Изјавио је ово у интервјуу "Гласу Српске" предсједник Народног демократског покрета (НДП) Драган Чавић.

* ГЛАС: Дали сте низ оштрих изјава у вези са Извјештајем о ревизији Консолидованог финансијског извјештаја корисника буџета РС за 2012. Зашто сматрате да је он толико лош?

ЧАВИЋ: Прије свега, право је чудо да новине у којима радите уопште интересује шта ја мислим о влади Милорада Додика, а опште позната је ствар да у правилу не мислим ништа добро, па ме због тога на ту тему годинама ништа нисте ни питали. Гријешите у констатацији да сматрам да је Извјештај о ревизији Консолидованог извјештаја о извршењу буџета буџетских корисника у 2012. години лош. Ревизорски извјештај је добар, али није добар Консолидовани извјештај о извршењу буџета у 2012. Владе РС који је усвојила Народна скупштина РС гласовима посланика СНСД-а, ДНС-а и СП-а, а његову ревизију извршила Главна служба за ревизију РС. Не само да није добар, него је и лажан. Влада је у том извјештају констатовала да је остварен буџетски суфицит од више од 100 милиона КМ, а ревизија је утврдила да је извјештај Владе био лажан и да је суфицит мањи за 90 милиона КМ. У истом извјештају се констатује много тога што не ваља, да је запошљавање вршено мимо закона, да су подстицаји у пољопривреди додјељивани мимо правилника, да су средства ИРБ-а за социјално развојну компоненту трошена без контроле, да је 100 милиона КМ потрошено иако није било планирано буџетом, односно да је 4,7 одсто средстава буџета потрошено иако није било планирано буџетом... Због претходног, али и многих других ствари, ревизори су дали мишљење са резервом, иако је класификација могла бити и негативна с обзиром на пробијање буџетског оквира. То је оно што сматрам лошим у овом извјештају.

* ГЛАС: Новац који се спомиње у извјештају је потрошен углавном за подстицаје пољопривредницима, односно, није нетранспарентно потрошен, већ у складу са одлукама Владе?

ЧАВИЋ: Ви очигледно не знате о чему се ради у овом ревизорском извјештају. Проблем је у томе што је Влада РС доносила одлуке на које нема уставно и законско право. Дакле, ова Влада умјесто да буде примјер у поштовању закона, она га немилосрдно крши. Ревизор је констатовао да је Влада прекршила Закон о буџетском систему, тако што је потрошила 100 милиона КМ више него што је буџетом дозвољено. Да циркус буде још већи, Влада је  крајем прошле године извршила ребаланс буџета, и поред тога што је ребалансом испеглала пробијања буџета током 2012, ипак је на крају године, дакле у само два мјесеца, успјела да ребалансирани буџет РС пробије за 100 милиона. Онда је нас, народне посланике, та иста

Влада лажно извијестила у Консолидованом извјештају о извршењу буџета буџетских корисника у 2012. години, да није било буџетских пробијања, што су ревизори пронашли ревизијом. Није у питању транспарентност или нетранспарентност, у питању је доношење одлука мимо закона. Због оваквог трошења прошле године, Влада је морала ове године смањити плате запосленима у јавном сектору за десет одсто и свести материјалне трошкове на минимум. Има ту још много чега што је наведено у ревизорском извјештају, па и констатација да је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове уговором о куповини пословног простора у Приједору тешком шест милиона КМ купила пословни простор који не може укњижити у власништво, као и да је плаћених 1,5 милиона КМ аванса пропало, јер је продавац пословног простора, фирма "Тргопродаја", издала мјеницу без покрића која је ненаплатива. Ревизор практично каже да је Влада РС требало да раскине уговор са "Тргопродајом" и врати новац који је уплатила, а то је 1,5 милиона КМ. Ко је власник "Тргопродаје", ви не знате. Многи знају, а вас да подсјетим, то је Будимир Станковић, исти онај који је прије неколико мјесеци 290 дунума земљишта Пољопривредне школе у Бањалуци укњижио у своје власништво замјенама земљишта по селима око Бањалуке и Лакташа, тако што је купована земља по селима за неколико хиљада, а у замјену добијена земља у граду вриједна стотине хиљада марака. Будо може што нико не може, а питате ли се како је то могуће? Могуће је, јер је близак са Милорадом Додиком. Због преваре са пословним простором у Приједору који је продат РУГИП-у, на коју указује и ревизор, бивши директор Тихомир Глигорић је поднио кривичну пријаву Тужилаштву РС, Специјалном тужилаштву, МУП-у РС, у којој за превару тешко оптужује "Тргопродају", високог функционера РУГИП-а Александра Деурића и друге учеснике због којих је РС оштећена за милионе. Влада РС је дала паре за пословни простор који је немогуће укњижити зато што је био под двоструком блокадом, хипотеке банке за неизмирени кредит од стране "Тргопродаје" и Пореске управе РС за неплаћене порезе. На све то, "Тргопродаја" је издала мјенице од 1,5 милиона КМ за износ који је уплатила Влада РС, и када су мјенице упућене на наплату испоставило се да су без покрића, јер "Тргопродаја" нема пара, а издавање мјеница без покрића је кривично дјело.

 

Комплетан интервју можете прочитатиу данашњем штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана