Данијела Сремац: Право време да Вашингтону покажемо ко смо

Сандра Кљајић
Данијела Сремац: Право време да Вашингтону покажемо ко смо

Право је време да делујемо и у Вашингтону створимо један темељ који би помогао да се ствари окрену у нашу корист и привуку инвеститори у крајеве у којима српски народ може да бенефицира од тога.

Каже то у интервјуу за “Глас Српске” Данијела Сремац оснивач и предсједник Српског института у Вашингтону, нове институције која окупља истраживаче са мисијом да стварају, преносе и промовишу фер и јасну политику Сједињених Држава на Балкану, засновану на принципима једнакости и објективности са циљем одржавања просперитета, стабилности и избјегавања конфликата у региону.

- Српски институт представља глас српског народа у Вашингтону Институт је први пут окупио људе из САД који имају знање и који су значајни у одређеним политичким и друштвеним круговима - истакла је Сремац.

Додала је да ипак, прије него што било шта ураде у Вашингтону морају да разумију жеље српског народа у Србији и Српској.

- Зато је неопходна сарадња са владиним и невладиним институцијама у РС - истакла је Сремац.

*ГЛАС: Кажете да се српски глас до сада мало чуо у Вашингтону гдје се доносе најважније одлуке. Колико ту институција попут вашег института може да помогне?

СРЕМАЦ: Видим да се од краја деведесетих година прошлог века ништа није установило, ништа није направило, као што су на пример основане канцеларије других етничких група. Постоји амбасада, која добро ради али они нису у стању, нити могу, нити је њихова делатност оно што би таква једна институција могла да ради. Пошто смо ми Американци и пошто треба да се делује у америчким институцијама, сматрам да бисмо имали већу ефикасност да убедимо Американце у нешто, него што би имала дипломатска служба која се увек гледа од стране конгресмена и других као страна влада. Исто као што у Србији и Републици Српској имате тенденцију да прихватите савете ваших људи који знају ваш начин размишљања и који су грађани ваше земље, прије него некога ко је странац. То је један од битних разлога зашто треба да постоји и институција ван дипломатске службе. Она, наравно може само да помогне дипломатској служби. Зато је веома битно оснивање Института - јер не може нико боље да помогне интерес српског народа него једна таква институција. Српски институт треба да буде нешто ће се из године у годину развијати и што ће увек да подржава интересе српског народа пред америчким властима и да утиче на америчку политику на позитиван начин. Другим речима, да помогне наш народ.

*ГЛАС: Ко све дјелује у Институту?

СРЕМАЦ: Окупили смо људе који су постигли одређен ниво у својим професијама и који имају жељу да подрже свој народ. Ту су Слободан Павловић, Бранко Тупањац, Јасмина Вујић, Алекс Мачески, Бранко Терзић, Дејвид Вујичић, Обрад Кесић… На неки начин Српски институт је први пут окупио људе из САД који имају знање и који су значајни у одређеним политичким и друштвеним круговима.

*ГЛАС: Шта су приоритети Института?

СРЕМАЦ: Још рјешавамо неке административне ствари и треба да финансијски станемо на ноге, што захтева доста донација. Након тога ћемо да се фокусирамо на специфичне пројекте. Била сам недавно у Чикагу где је срж нашег народа и надам се да ће и они да нам помогну. Планирамо један велики пројекат у септембру, да организујемо Српске дане у Вашингтону, то никад нисмо имали. Позваћу разне групе из Чикага да покажемо нашу културу, да се нађемо са људима у Вашингтону, да их придобијемо, да виде ко су и шта су Срби на један позитиван начин. Тако исто можемо да полако утичемо на одлуке. Покушаћу Чикаго да приближим Вашингтону, да бисмо били макар мало јачи. Други пројекат односиће се на 2014. годину, када је стогодишњица од почетка Првог светског рата. Овде постоје многи академици и други утицајни људи који тврде да су Срби криви за тај рат. Уопште не разумеју суштину борбе српског народа у тим крајевима, не разумеју да су они желели слободу, национални идентитет. Дакле то треба приказати овим поводом, како би се показало право стање. Треба реаговати пре него што се деси проблем и ми ћемо покушати да то урадимо. У томе нам сасвим сигурно треба помоћ  и Републике Српске и Србије, да се мало више повежемо да бисмо били ефикаснији. Планирамо и да правимо кратке анализе за историјски канал на “Јутјубу” о разним темама, на енглеском језику. Креираћемо их тако да буду кратке, јасне, са ефикасним аргументима који подржавају интересе српског народа било да су у питању Косово, Република  Српска или неке економске идеје. Мултимедијалне комуникације су веома битне. Ти линкови могу бити послани људима у Стејт департменту или Конгресу, односно правим људима у Вашингтону. Комуницираћемо с њима и кроз анализе, књиге и на друге начине.

*ГЛАС: Планирате и сарадњу са важним институцијама у Вашингтону. Шта се све ради у вези с тим питањем?

СРЕМАЦ: Потребно је прво разумети како се у Вашингтону доносе одлуке. У Вашингтону, наиме, годинама постоји структура која иде од малих нивоа, које чине људи који на некој теми раде сваки дан. Они праве анализе и на неки начин стварају једно мишљење, које се потом филтрира на горе. Када то дође, на пример до Хилари Кинтон или Барака Обаме, то је већ готова ствар. И они прате то мишљење које се створило у Вашингтону, немају неко своје лично. Како се то мишљење ствара, то је доста компликовано. Ту треба да се утиче на многе људе, на медије. Мишљење се формира и кроз такозване “тхинк-тханк” академске институције које стално имају неке форуме у вези са Балканом. Тамо, на пример, идемо често Обрад Кесић и ја и упознајемо људе, представљамо српску ствар и трудимо се да аргументима утичемо на одлуке које би биле у корист Срба. Треба сваког дана, сваке седмице, да стварамо информације, да пишемо на начин на који Американци то могу да разумеју. Постоје фирме којима можете да платите стотине хиљада долара годишње да вас представљају. Могу да Вас упознају са важним људима, али шта онда. То неће много помоћи. Нас Срба  у Америци који смо упознати са политиком,  и то смо студирали, нема много, а имамо жељу и мотивацију да помогнемо нашем народ  и спремни смо да утичемо на праве људе. Знамо гдје је ко утицајан и на који начин треба да се ради. Тако, уосталом, раде Бошњаци, Хрвати, Словенци, Македонци… Албанци има 7,8 људи у својој канцеларији. То су све ванвладине организације. То нису неке лоби групе, већ етничке групе које чине Американци, а које ефикасно могу да утичу на Вашингтон. То Срби нису имали до сада уопште. Ја сам и 1990-их радила у Америци за Републику Српску, али била сам једна. Сада нас је више и покушавамо то да проширимо. Сада су боља времена и право је време да  створимо један темељ који би помогао да се привуку инвеститори у крајеве у којима српски народ може да бенефицира од тога. Ситуација може да се промени и може да се дуготрајно делује. Циљ нам је да  и да наше младе у САД који су студирали политику исто укључимо, да се у Институту професионално развију, да израде анализе, да буду будућа генерација Српског институте.

*ГЛАС: А сарадња са РС и Србијом?

СРЕМЕЦ: Ишли смо на скупове дијаспоре у Србији, налазили се са српским руководством, са српским патријархом. Били смо и код Милорада Додика. Постоји наравно жеља за сарадњом, јер прије него што било шта урадимо у Вашингтону морамо да разумемо жеље српског народа у Србији и Српској. Идеја је да се разуме целокупан интерес српског народа и да се тај интерес представља у Вашингтону. Зато дефинитивно треба и мора да постоји сарадња. Желимо да Американцима укажемо пажњу на неке информације, да будемо нека врста моста тим информацијама,  који би требало да се чују.

Ко је Данијела Сремац

Данијела Сремац је стручњак за међународне односе, а деведесетих је била најпознатија Српкиња на америчкој медијској сцени. Водила је јавне трибине са америчким представницима из Конгреса, расправе са сарадницима из Бијеле куће и лобистима који су радили за Хрвате, Бошњаке или Албанце.

Имала је 235 наступа на главним телевизијским и радио-станицама у САД, а 25 пута је била на Си-Ен-Ену.

Данијела Сремац је и публициста, сликар, композитор и писац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана