Да ли знате зашто Швеђани не разговарају са странцима?

Г.С.
Да ли знате зашто Швеђани не разговарају са странцима?

У многим културама започињање разговора са странцем је обавезно, сматра се основном културом. Међутим, у Шведској то није случај. Швеђани сматрају да је неформални разговор непотребан, јер се разговор користи за размjену стварних и смислених информација.

Како преноси YU Magazin Швеђани сматрају да је необавезан разговор узалудан и називају га "kallprat" - хладни разговор или "dodprat" - мртва прича. Како би избjегли да доспију у овакве ситуације, многи Швеђани су развили вјештину избјегавања контакта очима и са странцима и са познаницима.

Умјесто да причају, они гледају своје телефоне или излоге на улицама. За Швеђане, сврха разговора је размјена значајних информација, а бесмислено брбљање једноставно није неопходно.

То иде толико далеко да су у Лулеоу, главном граду најсјевернијег округа Шведске, становници покренули кампању „Саг хеј" (Sai hello) у којој се поздрављају на улици, наводи ББЦ.

Град се налази толико сјеверно да становници имају само три сата сунчеве свјетлости током зиме. То свакако доприноси њиховој резервисаности. У ствари, познато је да људи у Лулеју толико мало говоре једни с другима да се ријеч „да" често замијењује оштрим удахом.

Изван Лулеа, странци у Шведској који покушавају да започну неформални разговор са продавцем или конобаром, чак и уз локални поздрав "хеј", вјероватно ће бити дочекани монотоним "хеј" као одговор.

Стручњаци кажу да се то догодило зато што је Шведска слабо насељена земља у релативно великом пејзажу. Људи су вијековима коришћени да заиста ријетко разговарају са онима изван свог непосредног круга.

Према другом тумачењу, аверзија према ћаскању могла би бити повезана са релативно ниским нивоом имиграције у Шведску до 1960-их. Минимална изложеност другим културама допринијела је томе да је реално мало вјероватно да ће Швеђани прихватити ову очигледно „нешведску" праксу.

Међутим, упркос својој наизглед хладној спољашњости, Швеђани ће скоро увијек бити љубазни и пријатељски расположени, иако очигледно на другачији начин од оних из „причљивијих" култура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана