Бергтун Дан Виго: Српска добро рјешава проблеме својих бораца

Драгана Келеч
Бергтун Дан Виго: Српска добро рјешава проблеме својих бораца

Оно што ме је највише изненадило када сам дошао у Републику Српску је то да овдје надлежни заиста добро раде да би поправили статус ратних ветерана.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" потпредсједник Свјетске федерације ратних војних ветерана Бергтун Дан Виго.

- Не можемо заборавити да је овдје био велики конфликт прије 20 година и да је популација добро искористила све ово вријеме у миру. Не само да је РС поново изградила своју земљу, већ је изградила и свој однос према међународној заједници. Драго ми је да сам се увјерио да је и Борачка организација РС урадила добар посао - истакао је Дан Виго.

Додао је да ће, што се тиче промоције Републике Српске међу чланицама Федерације, његов извјештај о РС бити веома позитиван.

- Свакако ћу настојати да промовишем Српску на најбољи могући начин и да покажем, али и укажем на успјех који је она постигла у рјешавању борачких питања - изјавио је Дан Виго.

Истакао је да ће једна од његових препорука Свјетској федерацији ратних војних ветерана, коју ће дати у свом извјештају, бити да се у РС одржи једна конференција за мир.

- Иако тренутно немамо неке активности које би се могле директно спроводити са Српском, и то ћемо на нашем идућем састанку размотрити - нагласио је Дан Виго.

* ГЛАС: Какви су били Ваши први утисци по доласку у Српску, колико сте задовољни начином на који се РС брине о својим ратним ветеранима?

ДАН ВИГО: Био сам некада давно овдје на Балкану и, као што Вам је познато, Норвежани су веома упознати са цијелом ситуацијом на Балкану. Оно што ме је највише изненадило када сам дошао у Српску је то да овдје надлежни заиста добро раде да би поправили статус ратних ветерана. Не можемо заборавити да је овдје био велики конфликт прије 20 година и да је популација добро искористила све ово вријеме у миру. Не само да је РС поново изградила своју земљу, већ је изградила и свој однос према међународној заједници. Драго ми је да сам се увјерио да је и Борачка организација РС урадила добар посао, јер сам чуо и од министра рада и борачко-инвалидске заштите РС да се скоро 20 одсто буџета Републике Српске користи за рјешавање проблема борачке популације. Нисам баш неки специјалац за бројке, али ни у једној земљи до сада нисам чуо да се толико издваја за ову категорију. Морамо имати на уму и да су многи од политичара, па и сам министар, једни од ветерана рата, и онда је дефинитивно разумљиво да разумије њихове проблеме.

* ГЛАС: Које програме у идућем периоду можемо да очекујемо од Ваше организације? Да ли ће у те програме бити укључена и Република Српска?

ДАН ВИГО: Иако тренутно немамо неке активности које би се могле директно спроводити у Српској, и то ћемо на нашем идућем састанку размотрити. Сматрам да је Република Српска дала велики допринос у рјешавању проблема својих ветерана и то је једно позитивно искуство које се може пренијети и на друге земље, наше чланице, због чега ће једна од мојих препорука Свјетској федерацији ратних војних ветерана, коју ћу дати у свом извјештају, бити да се овдје одржи једна конференција за мир од стране наше организације. Што се тиче саме промоције Српске међу нашим чланицама, мој извјештај ће бити веома позитиван и ја ћу настојати да промовишем РС на најбољи могући начин и да покажем, али и укажем на успјех који је она постигла у рјешавању борачких питања.

* ГЛАС: На основу Вашег досадашњег искуства и рада, шта мислите колико се поклања пажње ветеранима рата у свијету и да ли је то довољно? Да ли су они запостављена категорија у друштву?

ДАН ВИГО: Прошао сам читаву источну Европу, али оно што сам препознао у Српској то је да постоји могућност волонтерског рада борачких организација, што се показало као успјешно обављен посао, за разлику од неких земаља у којима се врши притисак од стране борачких организација, када њихове владе према њима закажу. У оквиру тих волонтерских активности могуће је остварити много више успјеха, јер на тај начин и владе желе да сарађују са борачким организацијама у свијету. Постоји једно позитивно искуство, а то је када се ветерани сами окупљају и међусобно сами себи пружају помоћ на један организован начин, који је и финансијски подржан од стране владе. Само на тај начин и они ће се боље организовати и имати боље активности, али ће се и боље осјећати. Ако "закаже" помоћ владе и државе, онда може доћи до неформалног окупљања ратних ветерана. Такво неформално окупљање било је забиљежено у источној Европи, гдје је дошло до тога да су се ветерани окупљали у одговарајућим групама, у којима су се међутим, појављивале одговарајуће криминалне активности - трговина дрогом или људима… Сматрам да је то веома негативно. Ипак, овакво дјеловање борачких организација које сам примијетио у Српској даје више успјеха, а људи у оваквом окружењу остварују већу социјализацију и на тај начин се осјећају као корисни чланови друштва и рјешавању неке своје специфичне проблеме, које се односе на њих.

* ГЛАС: Колико Свјетска федерација ратних војних ветерана има чланица и који су њени програми и главни циљеви у раду?

ДАН ВИГО: Ми смо највећа свјетска федерација ратних ветерана, која окупља ветеране и која има око 96 земаља чланица, а у оквиру наше организације дјелује и око 200 различитих организација. Окупљамо око 42 милиона ветерана, тако да могу да кажем да смо веома утицајни и моћни. Наш циљ је да промовишемо људска права. У посљедње вријеме смо кренули и ка Уједињеним нацијама, тако што смо направили одређену Декларацију, које ће се требати придржавати све њене чланице. Хоћу да нагласим да имамо јако добру сарадњу са УН, у консултативној смо мисији, односно посматрач смо у УН. Имамо добру сарадњу са Европском унијом, са земљама Уније Африке, Унијом Азије и радимо на томе да се проширимо као амбасадори мира.

ПТСП

* ГЛАС: Како ветерани треба да се боре са посттрауматским стресом (ПТСП) и колико је тај проблем изражен?

ДАН ВИГО: Ратни ветерани треба да постану што више активни кроз нови задатак или мисију ширења људских права, да би се осјећали много боље и постали важнији за заједницу у којој живе и имали више поштовања. У свакој земљи у којој је спроведен такав програм показује се да се у принципу смањио и ПТСП међу борачком популацијом. Можемо помоћи ветеранима у Српској да постану амбасадори људских права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана