Бакир Изетбеговић: Сви морамо судити злочинцима

Жељка Домазет
Бакир Изетбеговић: Сви морамо судити злочинцима

Изразио сам жаљење и извинио се за страдање сваке недужне жртве, за свако насиље које је евентуално починила Армија РБиХ, без обзира на етничку припадност жртве и мислим да сам тиме дао свој лични допринос институционалном извињењу за жртве рата у БиХ, за који је потребан "унутарбосански компромис".

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

- Сви треба да направе корак ка признању сопственог гријеха и грешке. Неко већи, неко мањи. Сви се морамо суочити са сопственом савјешћу, судити злочинцима. То је једини начин да се отвори простор за истинско помирење - рекао је Изетбеговић.

* ГЛАС: Како бисте оцијенили досадашњи рад Предсједништва БиХ?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Оцијенио бих га солидним. Предсједништво је уносило ноту стабилности у једном нестабилном периоду. Атмосфера је била добра, скоро све одлуке смо донијели консензусом. Није било значајнијих неспоразума, затегнутих односа и слично.

* ГЛАС: Око чега се нарочито спорите када је ријеч о договору са Небојшом Радмановићем, односно Жељком Комшићем, те са којим се од њих двојице лакше договарате?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Као што рекох, није било нарочитих спорова. Са Комшићем лакше сарађујем, јер наше странке имају скоро иста виђења о најбитнијим политичким питањима. Са Радмановићем сам се разилазио на питањима у којима су били супротстављени страначки ставови или ентитетски интереси, попут питања државног буџета и састава Савјета министара. Лични односи су били веома коректни.

* ГЛАС: Протокол о сарадњи тужилаштава БиХ и Србије о размјени доказа у предметима ратних злочина још није потписан. У Тужилаштву БиХ кажу да чекају Ваш и Комшићев одговор?
ИЗЕТБЕГОВИЋ:
Постоје одређене недоумице у погледу улоге Предсједништва у процедури потписивања овакве врсте споразума. Очекујем да у сарадњи са Министарством правде БиХ отклонимо дилеме у вези са уставним надлежностима и законом предвиђеним процедурама које регулишу ову област.

* ГЛАС: Први сте бошњачки лидер који се на неки начин извинио за ратне злочине над Србима. Казали сте да је за институционално извињење за жртве рата у БиХ потребан "унутарбосански компромис". Шта је са тим компромисом?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Нисам први. Слично извињење је упутио Алија Изетбеговић одмах по завршетку рата. А прије тог извињења, и важније од тог извињења, јесте све оно што је он предузимао да Армија РБиХ не почини злочине и освете, те да се појединачни злочини истраже и одговорни казне. Ја сам изразио жаљење и извинио сам се за страдање сваке недужне жртве, за свако насиље које је евентуално починила Армија, без обзира на етничку припадност жртве. Мислим да сам тиме дао свој лични допринос процесу који сте поменули. Сви треба да направе корак ка признању сопственог гријеха и грешке. Неко већи, неко мањи. Сви се морамо суочити са сопственом савјешћу, судити злочинцима. То је једини начин да се отвори простор за истинско помирење.

* ГЛАС: Изјавили сте да је турски премијер Тајип Ердоган "наш заједнички лидер". И српски и хрватски званичници у БиХ казали су да Ви наново призивате Отоманско царство на Балкан?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Изјавио сам да Тајип Ердоган не припада само Турцима, да није само њихов лидер, да милијарда људи жели његово брзо оздрављење. Наравно, мислио сам на његово лидерство међу муслиманима који изузетно цијене све што Ердоган чини у заступању њихових интереса и дигнитета на глобалном плану. Он одлучно и ефикасно подржава тежње муслиманских народа за слободу и успостављање демократских влада. У исто вријеме Ердоган веома успјешно сарађује са владама запада, посебно на пољу евроатлантских интеграција. Мислим да је успио пронаћи формулу која је успјешно спојила наизглед неспојиво - запад и оријент, ислам и секуларизам, традиционално и савремено. Тај амалгам је подигао Турску послије деценијске летаргије, претворио је у политичку и економску силу, и инспирисао муслимане диљем свијета. То је тако, допадало се то некоме или не.

Дакле, не видим разлога да и Босанци и Херцеговци не пожеле здравље лидеру земље која у овом региону чини само добро. Турска обнавља порушене мостове, и оне праве, попут мостарског и вишеградског, али и оне духовне и политичке, међу људима и народима. Турска дипломатија има велику заслугу за достигнути степен сарадње између Србије, БиХ и Хрватске. Нарочит напор уложила је у успостављање дијалога на релацији Сарајево - Београд. Турска пружа неспорну подршку демократском развоју и реформским процесима који нашу земљу воде у Европску унију и NATO. Директне инвестиције и разни други видови економске сарадње и трговинске размјене са Турском значајно доприносе бржем развоју нашег региона. Заиста не видим ниједан разлог за сумњичавост у односу на улогу Турске, за вагање сваке ријечи на апотекарској ваги. Двадесет први је вијек, отоманска Турска припада прошлости, а ми треба да имамо добре релације са модерном, глобално изузетно утицајном и добронамјерном Турском.

* ГЛАС: Да ли бисте подржали кандидатуру Вука Јеремића за генералног секретара Уједињених нација и који су Ваши разлози за такав став?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Не бих. Јеремићеве изјаве и ставови о БиХ не нуде рјешења, већ стварају проблеме у односима Србије и БиХ. Он је својевремено омаловажавао кандидатуру БиХ за чланство у Савјету безбједности УН, назвавши је бизарном и нелогичном, уз објашњење да БиХ није држава, већ протекторат. И то није његова једина некоректност.

* ГЛАС: Шта сте се толико замјерили Фахрудину Радончићу па Вас готово годину не скида са стубаца својих новина?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Поразио сам га на изборима за члана Предсједништва БиХ.

* ГЛАС: Како коментаришете чињеницу да Тужилаштво не реагује на те написе, нити позива Вас ни Радончића да види шта стоји иза тих написа?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Тужилаштво не реагује док се не поднесе пријава за клевету, а ја немам времена за судске процесе са Радончићем. Не очекујем реакцију Тужилаштва, али очекујем да јавност препозна шта то Радончић ради у овој земљи откако је у њу дошао. Да се упита чему сва та лаж, брутална кампања, неред који он продукује већ двије деценије? Зашто се чланови Предсједништва, премијери, успјешни бизнисмени, скоро свако у бошњачком корпусу ко представља симбол и наду за ову државу и народ, систематски и плански компромитује и руши од стране Радончића?

* ГЛАС: Шта је, по Вашем мишљењу, позадина?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Показаће вријеме. Ништа добро, у сваком случају.

* ГЛАС: Велику буру у Републици Српској изазвала је одлука Тужилаштва БиХ да обустави истрагу о Добровољачкој. Млади људи су побијени тамо. Сматрате ли да се тамо десио ратни злочин?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Истрага није обустављена у потпуности. Очекујем да суд утврди истину о догађајима у Добровољачкој. А истина о догађајима тог 2. маја 1992. године веома је сложена. Предсједник Алија Изетбеговић је био отет претходног дана на аеродрому у Бутмиру од стране ЈНА, Сарајево је сву ноћ бомбардовано, нишки специјалци су покушали продор до зграде команде. Било је пуно мртвих и рањених људи. У таквој ситуацији покренута је огромна колона наоружаних војника која се кретала од команде ЈНА према Грбавици кроз шпалир озлојеђених грађана и бранилаца града. Била је то заиста ризична операција. Како је дошло до пуцњаве, ко је први запуцао, како су пале жртве, установиће суд.

* ГЛАС: Реис Мустафа Церић јавно позива да се стане у одбрану оптужених за ратне злочине у логору "Силос". Приличи ли то вјерском поглавару?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: И са "случајем Силос" је слична ствар. Бошњаци који су радили у Ремонтном заводу у Хаџићима су ликвидирани, сви без изузетка, без икаквог разлога и кривице. Мислим да се ради о више од 300 убијених особа. Срби из "Силоса" су изашли живи. Суд ће и у овом случају утврдити истину. Познајем оптуженог Мустафу Џелиловића, и, како народ каже, руку бих ставио у ватру за његову невиност. Напросто не могу спојити његову личност са ратним злочином и увјерен сам да је моја процјена исправна.

* ГЛАС: Како видите БиХ за десетак година?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Биће настављена нормализација односа и позитивни трендови. Убијеђен сам да ће БиХ бити члан Европске уније и NATO-а, да ће животни стандард наших грађана бити на европском нивоу. Ентитети ће постојати, али ће бити скоро небитно у којем од њих живите. Ако неко цијени да је ово преоптимистична прогноза, нека погледа статистичке податке и сопствену платну листу од прије десет година, и нека се сјети понижавајућих редова испред страних амбасада којих више нема. Процеси у БиХ неумитно иду у позитивном правцу, до нас је да ли ћемо их препирком успоравати или договором убрзати.

Буџет

* ГЛАС: БиХ би ускоро требало да расправља о буџету. Из Савјета министара долазе поруке да ће буџет морати бити рестриктиван и да ће се морати штедјети на свим нивоима. Какав је Ваш став о томе?

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Наравно да треба штедјети у оваквим временима. Заиста има индиција да поједине институција за утрошени новац не доносе адекватну корист. С друге стране, држава има пријеких потреба за које јој недостају средства. Требаће нам квалитетна анализа рада институција, трошкова које праве, и, вјероватно, велико поспремање послије ње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана