Ана Соколовић - Српске обичаје представљам на нови начин

Александра Маџара
Ана Соколовић - Српске обичаје представљам на нови начин

Публику која дође на српску премијеру опере "Свадба" на "Бемусу" 17. октобра очекује нов музички приступ нашим обичајима, рекла је за "Глас Српске" истакнута композиторка из Канаде, добитник многих признања у свијету умјетности Ана Соколовић.

Рекла је да се веома радује премијери и да очекује да ће тај њен нови приступ бити прихваћен.

Инспирацију за оперу "Свадба" пронашла је, открива, у самој наруџби опере која је била за шест женских а капела гласова.

- Размишљајући о теми дошла сам до идеје девојачке вечери која се одмах свидела компанији која ми је наручила оперу - испричала је Соколовићева.

Подсјетила је да дјевојачке вечери постоје у свим културама, у свим епохама када су другарице будуће младе и сама млада срећне, спремају младу, али и евоцирају младост. Због нервозе долази и до конфликтних ситуација.

- Прича је универзална, па је самим тим и препознатљива - додала је Соколовићева.

Она је, како је објаснила, жељела да се инспирише српским језиком на музички начин, али да прича, која је испричана, а ради се о дјевојачкој вечери, буде потпуно универзална.

Талентована и несвакидашња композиторка рођена је у Београду. Дипломирала је композицију у Новом Саду у класи професора Душана Радића, а постдипломске студије похађала је у Београду код професора Зорана Ерића. Од 1992. живи у Монтреалу, гдје је магистрирала.

Професионално се бави компоновањем и предаје на Универзитету Монтреал.

Ана Соколовић добитник је најпрестижнијих канадских државних и других награда. Проглашена је композитором године (2007) и освојила "При Опус", квебечког музичког "Оскара". Прву награду Удружења композитора добила је 2008, а 2009. у Отави уручена јој је награда Националног умјетничког центра, вриједна 75.000 долара.

Посљедња у низу награда које је добила Ана Соколовић је престижна награда "Национално благо Квебека", која јој је додијељена управо за "Свадбу".

Ова награда јој је, нагласила је, посебно драга, а сматра да је то прије свега признање њене умјетничке породице у Квебеку, а затим и цијелог друштва.

- Добити такво признање је диван осећај. Наглашавам да нисам рођена у овој земљи, па је невероватан осећај када својим радом и својим достигнућем на тако успешан начин представите земљу из које долазите - рекла је композиторка.

А у многим композицијама Ане Соколовић препознатљиви су њени балкански и српски генетски и музички коријени, а неке имају и наслове на српском језику: "Песма", "Данга", "Оро", "Вез"...

У њеним компонованим "Љубавним песмама" за соло глас међу 14 пјесама су и пјесме Лазе Костића "Снове снивам", "Плава звезда" Мирослава Антића и "Дан ти богат у наручју" Васка Попе, које су канадске оперске пјевачице такође отпјевале на српском.

Аутор је четрдесет композиција за разне саставе, од солиста до оркестра, укључујући и музику за сцену, оперу и модеран балет и филмску музику, награђивана од стране стручне критике, колега музичара, а веома добро примљена и код публике.

Декларација о Ани Соколовић као "националном благу" врхунац је вишемјесечне омаж-серије Квебечког друштва за савремену музику посвећене њој, а у чијој реализацији је учествовало више од 100 музичких, педагошких, медијских и других институција и организација.

Од септембра прошле до маја ове године широм Канаде најпознатији канадски умјетници, од малих камерних ансамбала до симфонијских оркестара изводили су готово цјелокупан опус Ане Соколовић од 30 до 40 композиција.

Тиме је Соколовићевој указана част без преседана у историји канадске класичне музике, јер су претходна два омажа посвећена двојици квебечких композитора, једном постхумно и једном ветерану старијем од 80 година.

Нема важнијег канадског медија који Ани Соколовић није посветио увијек позитивне критичке написе.

Награде и похвале нису је "успавале", јер је по природи, како је рекла, врло радознала и жели да у свакој новој композицији истражује путеве које не познаје потпуно, а признања је стимулишу да настави ту потрагу.

Оперска сцена Србије

- Нажалост оперску сцену Србије не познајем довољно, али се плашим да је прилично конзервативна, када је у питању репертоар - рекла је Соколовићева.

Стрип

У оквиру омажа Ани Соколовић објављена је и специјална публикација, али и оригинални стрип о Анином животу и раду, обоје двојезично, на француском и енглеском језику.

Стрип о Ани штампан је у педесетак хиљада примјерака и многи ђаци од Квебека до Британске Колумбије добили су га као помоћно штиво са педагошком сврхом, уз слушање њених композиција и интерактивно учествовање у пројектима, попут оног названог "Велика игра, велико уво".

Омаж-серија праћена је и модерном медијском визуелном презентацијом Ане Соколовић. Екипа "Доната" усликала је умјетницу класичне музике некласично, атрактивно и помало интригантно. Познавајући њену велику љубав према театру одлучили су да је мало открију, а колоритно (клупчадима) и "маскирају". Те фотографије објављене су у великим форматима на билбордима у Монтреалу и у многим медијима широм Канаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана