Aлександар Вулин: Косово се злонамерно ставља између Србије и ЕУ

Свјетлана Тадић
Aлександар Вулин: Косово се злонамерно ставља између Србије и ЕУ

Злонамерно се прави слика како између Србије и ЕУ стоји Косово и само да се њега одрекнемо, и ето нас. Није тако. Нико никада није рекао да мора да га се одрекнемо, као што нико никада није рекао да, ако се одрекнемо, постајемо аутоматски чланица ЕУ.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Републике Србије Aлександар Вулин.

- Сигуран сам да ЕУ у својим редовима не жели земљу која се не придржава сопственог Устава и закона, а у Уставу јасно пише да су Косово и Метохија део Србије - рекао Вулин.

* ГЛAС: Многи су говорили да је увођење Канцеларије за Косово и Метохију умјесто досадашњег министарства умањивање важности косовског питања. Како то коментаришете?

ВУЛИН: У последње време се види колико је Канцеларија заступљена у јавности и колико ради. Ми смо пошли од врло једноставног става, за нас је Косово и Метохија део Србије, Војводина је такође део Србије, као и Лесковац. Не да нисмо спустили ниво бриге о Косову, него смо га значајно повећали. Они који су имали министарство за Косово покушавају умањити значај Канцеларије, иако је министарство било потпуно непрепознатљиво у свом деловању и ни најмање се није питало у вези са споразумима који су спровођени са међународном заједницом. Сам назив институције не значи ништа, али спремност и одговорност читаве Владе значи све.

* ГЛAС: Који су тренутно најзначајнији проблеми са којима се сусрећу Срби на Косову?

ВУЛИН: То је, пре свега, безбедност. Све остало може да се уради, организује, али да се нађе неки начин за безбедност, не. Када се убије породица нашег повратника у Талиновцу, када се изврши неколико покушаја убиства повратника, када се бацају бомбе на српске објекте у Косовској Митровици, када се то константно дешава, онда постоји проблем који је суштински. То је безбедност, немогућност слободе кретања, а из тога произлази све остало, немогућност да се запослите, да се школујете.

* ГЛAС: Шта намјеравате да урадите да се Срби на Косову осјећају безбједно?

ВУЛИН: Сваки мој разговор почиње и завршава са питањем безбедности. Сваки разговор мора да почне подсећањем да је од доласка међународне заједнице на просторе Косова убијено више од 1.000 Срба, да је више хиљада људи нестало, да се о њима ништа не зна, да су покренуте врло озбиљне истраге на међународном нивоу, као што је истрага о трговини органима. То су ствари на које треба подсећати, као и на то да нико није кажњен за сва ова незамислива злочинства. Без обзира на то да ли су разговори о струји или о статусу, увек мора да се помене питање безбедности и да се јасно стави до знања да очекујемо да правда буде достижна.

Нама предстоји велики посао, који није посао само за мене, то је посао за Србију, за читаво наше друштво. Оно што непосредно чека мене као директора Канцеларије јесте да наши људи буду у највећој могућој мери заштићени од беде и од насиља. То је мој основни посао и дајем све од себе да га радим најбоље што могу. Што се тиче преговора и свега што је остало иза претходника, држава Србија је озбиљна држава, она ће свој печат поштовати где год је стављен и наравно, увек ће се трудити да свако решење буде у складу са интересима српског народа.

* ГЛAС: На јесен очекујете наставак дијалога са Приштином. Најављено је да ће разговори бити подигнути на политички ниво. Шта ће бити прва тема дијалога?

ВУЛИН: Веома сам забринут због учесталих изјава представника Приштине у којима они сада одједанпут почињу да условљавају наш дијалог и чак стављају могућност да до њега и не дође. У исто време, имамо значајно повећан интензитет насиља на читавом Косову и Метохији, и те две ствари су очигледно у вези, приштинска страна се евидентно плаши дијалога. Ми немамо разлог да се плашимо, све је на нашој страни, и међународно право и реалност на терену. Што се нас тиче, дијалог може да почне одмах, ми смо спремни да радимо на трајном и одрживом рјешењу. Посљедње изјаве људи из Приштине говоре да они нису спремни на то, али то је нешто што ће они морати да објашњавају. Србија је небројено пута доказала да је спремна и да је посвећена миру, дијалогу и трагању за одрживим рјешењем. То ће морати да покаже и Приштина, али и да докаже међународна заједница.

* ГЛAС: Какву сарадњу очекујете са предсједником и Владом Србије, колико су они, према Вашем мишљењу, спремни да се боре за Косово и шта мислите колико је Србија спремна ићи напријед ка ЕУ бранећи Косово?

ВУЛИН: У потпуности, нема човека, поготово не у овој Влади који се неће до краја борити за Косово и Метохију. Ту не може да буде шумова, ту не може да буде сумњи и сукоба. О питању Европске уније, нама никада нико није рекао да ћемо постати чланица ЕУ одрекнемо ли се Косова. Када се спомињу услови, па ЕУ нас често пита за приватизације, за корупцију, економију, значи није Косово услов. Мислим да се злонамерно прави слика како између Србије и ЕУ стоји Косово и само да се њега одрекнемо, и ето нас. Није тако. Нико никада није рекао да мора да га се одрекнемо, као што нико никада није рекао да, ако се одрекнемо, постајемо аутоматски чланица ЕУ. С друге стране, сигуран сам да ЕУ у својим редовима не жели земљу која се не придржава сопственог Устава и закона, а у Уставу јасно пише да су Косово и Метохија део Србије.

* ГЛAС: Кажете да неко злонамерно прави слику како између Србије и ЕУ стоји Косово. Ко?

ВУЛИН: Има ту део медија, па чак и део политичких структура које сматрају да Србија све своје проблеме, мане и невоље треба да свали на Србе са КиМ, као да они треба да буду одговорни што се касни са европским интеграцијама, што се у Србији живи лоше и што се у Србији толико краде, па не може баш тако. Нећу да свађам Србе, али знају они врло добро на кога мислим, то су сви они који сматрају да Косово може да буде ван Србије.

* ГЛAС: Aко дође до ситуације да се бира између Косова и ЕУ, како Србија треба да се понаша?

ВУЛИН: Не можемо доћи у ту ситуацију, чак ни хипотетички, зато што би то било кршење нашег Устава. Док важи овај Устав, то питање не може да се поставља. То је као да питате некога да ли сте за то да убиство овај пут прође некажњено. Не може се доћи у ту ситуацију.

* ГЛAС: Представници Срба са Косова су приликом боравка у Бањалуци и састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком прошле године рекли да њихов глас понекад боље чују у Бањалуци него у Београду.

ВУЛИН: Тако је било и тако више неће бити. О Србима са Косова и Метохије се неће преговарати и разговарати без њих. Њихов глас се чује и чуће се у Београду. Ја сам наравно захвалан Републици Српској на огромној помоћи коју је пружила у заиста тешко време у протеклих годину. И не само тада, знам да ће ускоро група од 150 деце са КиМ бити гости Бањалуке. Захваљујем што Република Српска никада није престала да брине. Недавно су високи функционери Српске били у посети Косовској Митровици и Лепосавићу, чак су се договорили да изграде неколико станова, све су то ствари које су изузетно важне. Глас с Косова треба да се чује у Бањалуци, мора да се чује у Београду.

Национални интерес

* ГЛAС: Рекли сте да је нова Влада Србије "влада националног спаса". Колико су национални интереси Србије угрожени и шта је потребно урадити да се то спријечи?

ВУЛИН: Национални интереси Србије су веома угрожени, а између осталог и тиме што немамо консензус о питању Косова и што га морамо постићи. Ово је први пут да су једна Влада и предсједник Републике имали храбрости да јавно изађу пред Србију и да кажу да је потребан консензус о Косову, потребно је да у томе учествује и власт и опозиција, да учествују сви. Ту нам је национални интерес угрожен, а и корупцијом и тиме што нам је економија лоша, опљачкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана