Звиздић: Берлински процес је најзначајнија иницијатива за европски пут БиХ

Срна
Звиздић: Берлински процес је најзначајнија иницијатива за европски пут БиХ

САРАЈЕВО - Берлински процес представља једну од најзначајнијих иницијатива за европски пут и укупан напредак БиХ, оцијенио је замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић, који је учествовао на конференцији о резултатима Берлинског процеса.

Звиздић је током обраћања учесницима конференције "Три споразума о мобилности годину дана након потписивања" нагласио да потписивање споразума о мобилности, о слободном кретању с личним картама у региону и о признавању високошколских квалификација и професионалних квалификација за докторе медицине, стоматологе и архитекте, представља велики успјех у оквиру Берлинског процеса.

Он је подсјетио да је иницијативу покренула тадашњи њемачки канцелар Ангела Меркел отприлике у исто вријеме када је он преузео дужност предсједавајућег Савјета министара, након чега је услиједила британско-њемачка иницијатива која је почетком 2015. године дала Савјету министара огроман подстрек за реформе на европском путу и која је поново отворила наду у европску будућност БиХ, саопштено из парламента.

"Рекао бих да смо од тога момента остварили значајан прогрес и успјели помаћи процесе из стања статус кво које смо затекли", нагласио је Звиздић.

Он истиче да је Споразум о стабилизацији и проширивању чекао, да није било никаквог плана економских реформи, да је постојао застој на ЕУ, па и НАТО путу.

Звиздић напомиње да је захваљујући новом оптимизму и свеприсутној европској енергији већ у љето 2015. године БиХ ратификован Споразум о стабилизацији и придруживању након пет година, стављен је у функцију Савјет за стабилизацију и придруживање, усвојен механизам координације, предата кредибилна апликација за чланство у ЕУ, одговорено на готово 4.000 питања из Упитника, након чега је БиХ добила мишљење Европске комисије о захтјеву за чланство са 14 приоритета и 115 потприоритета.

"Након тога смо добили и статус кандидата за чланство у ЕУ, а до краја ове године кредибилно можемо очекивати и отварање преговарачких кластера јер смо успјели у веома кратком времену усвојити неколико важних европских закона из 14 приоритета", истакао је Звиздић.

Навео је да је БиХ на социо-економском пољу успјела реализовати Реформску агенду више од 90 одсто, што је за посљедицу имало огроман привредни раст и фискалну стабилност цијеле земље.

"У берлинском процесу постоје двије кључне компоненте, напредак на европском путу свих земаља региона западног Балкана и очување њихове европске перспективе, а друга перспектива је регионална сарадња", каже Звиздић.

Он наводи да је БиХ много добила захваљујући учешћу у берлинском процесу, не само кроз напредак на путу ка ЕУ, већ и кроз пројекте и грантове који су одобравани на редовним годишњим конференцијама.

Звиздић, који је предводио делегацију БиХ на пет самита у оквиру Берлинског процеса и то у Бечу 2015. године, у Паризу 2016. године, у Риму 2017. године, у Трсту 2018. године и у Познању 2019. године, рекао је да је на сваком од ових самита БиХ имала одлично припремљене пројекте и тиме обезбиједила инвестиције вриједности веће од 750 милиона евра.

Конференцију је организовао Центар за промоцију цивилног друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана