Звецкање оружјем годи намјенској индустрији

Милош Васиљевић
Звецкање оружјем годи намјенској индустрији

БАЊАЛУКА - БиХ наставља да обара рекорде када је ријеч о извозу оружја и муниције, а да је тако показује и податак да је у прошлој години намјенска индустрија у иностранству испоручила производе вриједне око 241 милион КМ, што је за чак 45 милиона више у односу на годину раније.

Највише су извожене бомбе, гранате, торпеда, мине, ракете те слична војна муниција и њихових дијелови.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ раст извоза започео је од 2020. године када је на ино-тржиште пласирано наоружање вриједно 141 милион марака, а годину касније око 192 милиона марака.

- Као и претходних година БиХ је највише оружја извезла у Сједињене Америчке Државе, Бугарску, Турску и Саудијску Арабију. Осим ових земаља при самом врху су и Србија, Словачка, Њемачка, Конго и Чешка - казала су из УИО БиХ.

Овакви подаци нису изненадили ни људе у намјенској индустрији. Већински власник компаније “Технички ремонт Братунац” (ТРБ) Славенко Ристић рекао је за “Глас Српске” да је из мјесеца у мјесец све већа потражња са оружјем, а за то је заслужно више фактора.

- То ме не изненађује, с обзиром на то у каквом времену живимо, не постоји међународно право, а потражња за оружјем није условљена само сукобом у Украјини. Готово смо убијеђени да ће овај тренд како ове године тако и наредих само расти - рекао је Ристић.

Према његовим ријечима, ово је и шанса за развој намјенске индустрије, а имају добру сарадњу са земљама којима испоручују производе.

- Сваки произвођач намјенске индустрије у БиХ и Србији је на максимуму својих капацитета а потребна су додатна улагања у овај сектор, ту мислим на нова запошљавања и јачање економије, а као одговорна компанија планирамо нова улагања. Уз нас ту је фирма “ОРАО” из Бијељине и то је чиме Српска у овом тренутку располаже - рекао је Ристић додавши да су ове године запослили шест младих инжењера са регије Бирач.

Ристић каже да нису одустали ни од отварања нове фабрике оружја, само је питање да ли ће то бити у Бањалуци или неком другом граду. Наглашава да ће фабрика бити на простору Српске, имају пуну подршку Владе Српске, а административни послови већ су завршени.

- Једини разлог зашто већ нисмо ушли у ту причу је што каматна стопа тренутно није одговарајућа. Наиме, у нашем бизнис плану је предвиђено да тај пројекат финансирамо уз камату од три до четири одсто, а сада су оне око 10 одсто па не журимо и чекамо прави моменат да се стабилизује тржиште. Уз то у сектору реалне економије пружиће се прилика за 300 нових радних мјеста те ћемо на тај начин да обезбиједимо останак младих, али и комплетних породица у нашој земљи, што нам је један од приоритета - рекао је Ристић.

Увоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ у прошлој години увоз оружја и муниције био је сличан оном из 2022. године.

 - На подручју БиХ лани је увезено оружја у вриједности од 24, 498 милиона КМ, а највећа је била потражња за гранатама, минама и муницијом - истакли су из УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана