Званичници Српске упутили честитке поводом школске славе Светог Саве

ГС
Званичници Српске упутили честитке поводом школске славе Светог Саве

БАЊАЛУКА – Званичници Српске упутили су честитке поводом школске славе Светог Саве.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је школску славу Светог Саву свим ученицима, студентима, просвјетним радницима и запосленима у области образовања, поручујући да се морају чувати и унапређивати све оне вриједности које је овај светитељ оставио српском народу у насљеђе.

"Окупљени око светосавске идеје и слиједећи пут који нам је показао Свети Сава, наш трајни задатак и обавеза остаје да још вредније радимо и улажемо у образовање и јачање нашег школства, јер од тога зависи и цијела наша будућност", истакао је Додик у честитки.

Он је навео да је данас срећан и поносан на који се начин Свети Сава годинама обиљежава у школама широм Републике Српске, напомињући да његово дјело, духовност и просвјетитељски рад живи и живјеће вјечно у српском народу.

"Поносан сам што наша дјеца кроз школу и учење о лику и дјелу Светога Саве, јачају свијест не само о важности образовања, него уче и о свим осталим вриједностима које нам је Свети Сава оставио у наслеђе – да будемо хумани, да помажемо другима и утјеху и спас у животу пронађемо у молитви и нашој цркви", истакао је Додик.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић је истакла да је данас прилика да се, његујући успомену на првог српског учитеља и просвјетитеља, људи подсјете на трајне вриједности светосавља које су уткане у темеље националног и духовног идентитета, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ.

"У жељи да сва дјела и истинске вриједности, које је зачетник школства оставио у насљеђе, буду водиља и мотивација за даљи развој и стицање нових знања, још једном вам честитам празник и желим много успјеха у даљем раду" наводи се у честитки.

Честитке је упутио и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић .

"У име Владе Републике Српске, и у своје лично име, честитам вам школску славу – Савиндан. Ово је још једна прилика да се, пригодним свечаностима и другим манифестацијама у школама, подсјети на славну традицију, у спомен на немјерљиву заоставштину нашег највећег просвјетитетља. Нека свечано обиљежавање Савиндана уједно буде и прилика да се укаже на потребу сталног унапређивања и модернизације образовног система, у духу просвјетитељства који нам је у вјечни аманет оставио Свети Сава" наведено је у честитки премијера Српске.

Додаје да ће данас најбољи међу најбољим у школама широм Републике Српске примити симобличне награде и добити заслужно признање за уложени труд и прегалаштво.

"Нека им ове награде буду додатни подстицај да и у наставку школовања остваре нове успјехе, трудећи се да буду на част и својим родитељима и Републици. У настојању да додатно унаприједи положај нових нараштаја, Влада Републике Српска је у годинама иза нас предузела бројне напоре с циљем модернизације образовног система и стимулисања најуспјешнијих, омогућавајући бројне повластице, од стипендија до бесплатног боравка у студентским домовима за све студенте, по чему смо јединствени у региону"додаје се у честитки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана