Званичници Српске са Тартаљом: О тужби против Шмита, посљедицама НАТО бомбардовања...

ГС
Foto: Агенције

Потредсједници Владе Републике Српске Милош Букејловић и Ален Шеранић, заједно са предсједником Народне скупштине Ненадом Стевандићем, састаће се данас у Бањалуци са италијанским адвокатом Анђелом Тартаљом, са којим ће разговарати о здравственим и еколошким посљедицама НАТО бомбардовања Републике Српске осиромашеним уранијумом.

Састанак ће бити одржан у 11.00 часова у Административном центру Владе Српске, а након састанка предвиђена је конференција за новинаре у 12.30 часова најављено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Стевандић је 18. октобра у Риму разговарао са Тартаљом о могућности покретања поступака пред европским судовима против Кристијана Шмита због лажног представљања, те о дејству осиромашеног уранијума и наставку правних процеса у вези са тим на Балкану јер је адвокатска канцеларија Тартаља добила више од 350 пресуда за угрожавање здравља италијанских војника због дејства осиромашеног уранијума.

"Тражимо модусе да Република Српска као и Србија, у сарадњи са канцеларијом Алексић, покрену поступке за надокнаду штете за угрожавање живота и здравља њених становника. Обе теме су договорене да се наставе у Бањалуци када ће се разрадити правни тимови који ће радити на овим питањима, што ће се врло брзо десити", истакао је тада Стевандић.

Адвокат Срђан Алексић поднио је прошле године Вишем суду у Београду пет тужби у којима се захтијева надокнада штете од НАТО-а којег су тужили грађани обољели од канцера након што су непосредно били изложени дејству осиромашеног уранијума.

Правном тиму Алексић помаже адвокат Тартаља, који је пред италијанским судовима добио више од 300 пресуда против Министарства одбране Италије, а у корист италијанских војника, такође, обољелих или преминулих од рака након што су у мисијама на Косову и Метохији, БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму.

Тартаља је пред италијанским правосуђем, путем вјештачења, анализа и друге аргументације, успио да докаже узрочно-посљедичну везу између боравка на територији бомбардованој осиромашеним уранијумом и обољевања од рака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана