Званичници Српске о одлуци Уставног суда: Закон суспендују политиком, а не аргументима

Срна
Званичници Српске о одлуци Уставног суда: Закон суспендују политиком, а не аргументима

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је одлуком о привременом стављању ван снаге Закона о непокретној имовини Републике Српске Уставни суд БиХ по хитном поступку, изрекао привремену мјеру иако за исту није навео ниједан конкретизовани правни или чињенични разлог.

Уставни суд БиХ донио је данас одлуку о привременој суспензији Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у Републици Српској, до доношења коначне одлуке.

Додик је истакао да је оваквом мјером Уставни суд БиХ суштински прејудицирао коначну одлуку у том предмету и очигледно поступио по налогу Кристијана Шмита, како би “правно покрио” његову неправну одлуку, одлуку особе која у БиХ има статус странца у приватном својству, без икаквих овлаштења.

-Привремена мјера коју је данас изрекао Уставни суд је школски примјер политички дириговане одлуке која се не бави правом него политиком, која Закон привремено ставља ван снаге под смијешним и неправним изговором „зато што се ради о сложеном питању“ и паушалном и ничим поткријепљеном и образложеном тврдњом да његова примјена може нанијети ненадокнадиву штету - појаснио је предсједник Српске.

Нагласио је да такав правни аргумент “сложено питање” и паушализација наношења ненадокнадиве штете представља исмијавање Устава БиХ и права уопште, односно представља управо оно што Уставни суд БиХ и јесте - мјесто на коме одлучује политика, а не право и које од БиХ прави смијешну државу.

-Према Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, БиХ нема своју имовину, имовина припада ентитетима, односно Републици Српској. То је потпуно јасно сваком са макар и површним познавањем права када прочита Устав БиХ - рекао је Додик.

Подсјетивши да Устав БиХ јасно и екплицитно прописује да БиХ припада само оном што је експлицитно прописано у Уставу, односно једнако тако експлицитно и изричито предвиђа да све оно што није предвиђено Уставом као надлежност БиХ припада ентитетима, Додик је поручио да се то није и неће промијенити, нити ће Република Српска икада на то пристати какве год одлуке доносио Уставни суд БиХ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је Уставни суд БиХ, по ко зна који пут, показао да је продужена рука интереса одређених кругова међународне заједнице и да се у свом раду не руководи правом, него политиком.

Вишковић је истакао да се оваквим поступањем не гради БиХ, како у Сарајеву мисле, него се само доприноси њеној разградњи и фрустрирајућем расту неповјерења српског народа због констатаних удара на дејтонске надлежности Републике Српске.

Он је оцијенио да је овај пут на мети Закон о непокретној имовини, а други пут ће бити нешто друго са префиксом Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе за јавношћу.

-Кад је ријеч о Уставном суду, ништа нас више не може изненадити, па и кад, само четири дана након наводног високог представника, доносе практично идентичну одлуку, овај пут само упаковану у правну форму - рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да је ово најдиректнији могући доказ да су ове двије одлуке доносене у међусуобној кооординацији, те да иза њих стоје политички, а не правни мотиви с циљем унижавања позиције Републике Српске и отимања њених надлежности.

Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је данашњом одлуком Уставног суда БиХ првенствено понижен Кристијан Шмит.

Стевандић је рекао да ФБиХ никад није промијенила Закон о шумама и шумском земљишту већ га примјењује 14 година упркос одлукама Уставног суда БиХ.

- Република Српска након што буде било која одлука донесена од Уставног суда заказује сједницу Народне скупштине Републике Српске, мијења закон, чувајући власништво и надлежности Републике Српске и држи правни континуитет својих одлука. Да ли је нормално да неко ко не држи правни континуитет одлука и који не доноси нове законе буде поштеђен политичког притиска и одлука високог представника - рекао је Стевандић.

Каже да је на овај начин Уставни суд највише понизио Кристијана Шмита, којег Српска и не признаје као високог представника.

- Он је бринући се о вакууму када Република Српска може да књижи своју имовину пожурио у покушају да направи одлуку која је различита од одлуке Уставног суда, који није доносио привремене мјере у претходним случајевима. Сада је Уставни суд покушао да исправи брљотину нелегалног високог представника доносећи привремену мјеру - казао је Стевандић.

Стевандић каже да ће правни одговор дати Народна скупштина на својој сљедећој сједници.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је Уставни суд БиХ институција, која је, нажалост, допринијела раздору у БиХ, пратећи политички контекст који им је задао међународни фактор у дослуху са политичким Сарајевом.

Цвијановићева сматра да је Уставни суд БиХ одавно изгубио било какав кредибилитет, с обзиром да пресуде у континуитету доносе по политичким налозима, а не правним критеријумима.

-Својим одлукама, Уставни суд је урушио владавину права у БиХ, а од правне државе направио лакрдију. Он умјесто да штити уставност, креира нова правила, а што се тиче страних судија, тешко је вјеровати да су икада и прочитали Устав БиХ - нагласила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва.

Она је оцијенила да ће се њихово малигно дјеловање изучавати у правној науци као негативан примјер институције која урушава уставноправни систем, а дужна је да га брани.

-Што се тиче имовине, она недвосмислено припада и припадаће Републици Српској. Не постоји ауторитет који то може да оспори, као што не постоји слово у Уставу које говори друкчије од тога - поручила је Цвијановићева.

Члан Одбора Народне скупштине за уставна питања Денис Шулић изјавио је данас да Уставни суд БиХ није правосудна, већ политичка институција која служи појединцима у политичком Сарајеву да подижу тензије у БиХ.

Шулић је подсјетио да Дејтонским мировним споразумом није третирано питање имовине.

-Никада нећемо одустати од базичних тема, да пољопривредно земљиште, шуме, ријеке припадају грађанима Републике Српске. Нећемо одустати од онога што нам је дато Дејтонским споразумом - рекао је Шулић након сједнице Одбора е.

Члан наведеног одбора Вукота Говедарица каже да је Одбор аргументовано одговорио на сва питања.

-Уставни суд БиХ не може побити све наводе које је дао Одбор за уставна питања у својим мишљењима. Теме су добиле политичку конотацију, а имовина припада ентитетима, који имају право управљања и располагања - рекао је Говедарица.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да се Уставни суд БиХ понаша као уставорушитељ. Нешић је рекао да није изненађен одлуком, те је оцијенио да та судска инстанца одавно не тумачи Устав БиХ, већ доноси политичке одлуке под палицом ОХР-а и бошњачких политичара.

-Уставни суд се понаша као уставорушитељ, а не тумач устава. Српска има право да уређује својинске и облигационе односе јер то њено право је утемељено у Дејтонском споразуму. Од 2011. године до данас, Уставни суд БиХ, као политички инструмент СДА и странаца, свјесно поистовјећује јавно добро и државну имовину и супротно ранијим тумачењима ОХР-а од Српске отима пољопривредно и шумско земљиште, шуме, ријеке и државну имовину - констатује Нешић.

У саопштењу ДНС-а се наводи да је Нешић подсјетио да је бројна непокретна имовина у Српској изграђена након 1996. године, а користи се за функционисање институција Српске, те да БиХ нема ништа с тим.

-Највећи апсурд је што су у овом закону преписане одредбе ОХР-овог Закона о забрани располагања државном имовином, па би био ред да онда Уставни суд забрани и ОХР-ов закон. Ово што се ради је апсолутно насиље и над правом и над Уставом БиХ. Уставни суд БиХ није и неће бити изнад законодавца - истиче Нешић.

Наглашава да је из ЕУ више пута потврђено да БиХ са страним судијама у Уставном суду БиХ не може постати чланица ЕУ, те да је један од 14 приоритета из Мишљења Европске комисије и њихов одлазак.

Букејловић: Сачекаћемо коначну одлуку

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је данас у Бањалуци да ће бити сачекана коначна одлука Уставног суда БиХ.
-Чекаћемо коначну одлуку Уставног суда БиХ како би се изјаснили о наведеном закону - рекао је новинарима Букејловић након сједнице Владе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана