Званичници Српске и града обишли мјесто гдје се гради централни споменик борцима

Срна
Званичници Српске и града обишли мјесто гдје се гради централни споменик борцима

БАЊАЛУКА - Званичници Републике Српске, представници града Бањалука и борачких организација присуствују церемонији у Бањалуци у оквиру које је предвиђен обилазак локације на којој се гради централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено–отаџбинског рата.

Церемонији присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, градоначелник Драшко Станивуковић, представници борачких организација и грађани.

Изградња централног централног спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено–отаџбинског рата почела је на Видовдан, 28. јуна прошле године, а планирани рок изградње је 300 дана.

Споменик ће имати 62 стуба који симболизују број бригада које су се бориле за Републику Српску, у средини ће бити дрво тисе, док би у подземном дијелу требало да буду музеј и спомен-соба.

A person walking through a row of white pillarsDescription automatically generated

Споменик граде фирме "Нискоградња" из Лакташа, "Тектон", "АБЦ солушн" и Центар за пројектовање и консалтинг из Бањалуке.

Градска администрација је симболично на 30 година постојања Републике Српске расписала конкурс за идејно рјешење централног спомен–обиљежја на локацији у центру града – између Музеја савремене умјетности Републике Српске, Градске управе и Храма Христа Спаситеља.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана