Званичници Српске: Бећировићеве идеје његов проблем

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Идеје бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића су популистичке, антиполитичке и без стратегије, али то је његов лични проблем.

Поручили су то представници Републике Српске реагујући на иницијативу Бећировића да парламент Италије усвоји резолуцију подршке независности, суверенитету и територијалном интегритету БиХ. 

- Та његова иницијатива није прва такве врсте без много успјеха, а и када имају успјеха онда то изазове подјеле унутар самих тих парламената. То је један стереотип политике из 1992. године у којем још увијек живи Бећировић. Када сазна да смо у 2024. години вјероватно ће мало другачије да наступа - рекао је предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић сматра да Бећировић све ради популистички и ад хок, а сличног става је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић.

- Све што представници Републике Српске говоре у заједничким институцијама је истинито. Стално потенцирамо то да они желе грађанску БиХ, односно исламску у којој ће сва права имати само Бошњаци -  рекла је Вулићева и додала да међународна заједница то подржава и да ћути.

Навела је и да је било ко из Српске то урадио, добили би све могуће санкције свијета. 

Посланик Српског клуба у Представничком дому Парламентарне БиХ Милан Петковић изјавио је да лобирање Бећировића и замјеника предсједавајућег Представничког дома Дениса Звиздића да парламент Италије усвоји резолуцију подршке „самосталној и јединственој БиХ” показује зашто Република Српска жели да се раздружи од ФБиХ.

- Када неко константно отима биће неког народа, он жели да се од њега раздружи. Када ће се раздружити или неће, то не знамо, али мислим да је ово много веће питање за онога другога који стално напада и отима, а није питање за нас који се понашамо потпуно нормално, који смо ушли у ову земљу оваква каква јесте прије 20 и више година, али посљедњих 20 година нисмо ништа добили, само смо изгубили - рекао је Петковић и додао да не види разлог због којег Италијани не би донијели резолуцију, јер је у овој земљи била НАТО база из које су током агресије бомбардоване Србија и БиХ.

Бећировић је приликом састанка са предсједником Представничког дома парламента Републике Италије Лоренцом Фонтаном предложио да парламент те земље усвоји резолуцију подршке независности, суверенитету и територијалном интегритету БиХ.

Брак без љубави 

Милан Петковић рекао је да су Српска и ФБиХ у интересном браку који није из љубави.

- Ми ФБиХ нисмо отели нити једну надлежност, нити једно њено обиљежје, апсолутно ништа. И наравно да ми као један од брачних супружника, партнера у овом свему, кажемо „доста ми је, ја не желим више да живим у овом браку”, а да ли ће икад доћи до развода или неће, то ће вријеме показати - навео је Петковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана