Званичници ЕП траже санкције за Додика због Дана Републике

Танјуг
Foto: Велибор Трипић

СТРАЗБУР - Предсједавајући Делегације Европског парламента (ЕП) за односе с БиХ Ромео Франц и стални извјестилац ЕП за БиХ Пауло Рангел су данас у заједничкој изјави осудили, како наводе, „неуставно обиљежавање Дана Републике Српске, 9. јануара и позвали на увођење санкција предсједнику Српске Милораду Додику.

Франц (Зелени/ЕФА, Њемачка) и Рангел (ЕПП, Португалија) су навели да је „руководство Републике Српске 9. јануара још једном обиљежило Дан Републике Српске упркос одлукама Уставног суда БиХ којим су и самопроглашени празник и референдум из 2016. године проглашени неуставним”.

-Игнорисање ових одлука представља кривично дјело - навели су и додали да су прије и послије обиљежавања 9. јануара одржане, како наводе, “такозване свечане академије” у Бањалуци и Брчко Дистрикту.

-Одабир Источног Сарајева за мјесто одржавања овогодишње прославе 9. јануара сматрамо додатним и посебно циничним провокативним чином. Такође безрезервно осуђујемо присуство неколико министара из Владе Србије и предсједника Скупштине Србије и – по први пут – двојице министара техничке владе Црне Горе на овим незаконитим догађајима - наводи се у изјави, пренијела је сарајевска Н1 ТВ.

Кажу да у “Европи нема мјеста за негирање геноцида и величање осуђених ратних злочинаца, што је неспојиво са појмовима истине, правде и достојанства жртава и преживјелих” те да то „спречава све покушаје помирења и ризикује одржавање опасних подјела унутар земље“.

Имају замјерке и на одликовање које је Додик додијелио предсједнику Русије Владимиру Путину и сматрају да то, како кажу, довољно говори о “осјећају припадности руководства Републике Српске и њеног презира према основним европским вриједностима”.

Набрајају и учешће „Ноћних вукова“ у паради у Источном Сарајеву и кажу да је „пређено  неколико црвених линија те да је крање вријеме да међународна заједница одмакне даље од снажних вербалних изјава и предузме конкретне, циљане акције против оних који и даље свјесно и систематски подривају уставни и територијални поредак БиХ ријечима и дјелима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана